Delagacija EU zabrinuta zbog učestalih napada na "Vijesti": Vlasti da zaštite medije

Iz Delegacije napominju da istrage u navedenim slučajevima, uključujući i incident od petka još nijesu rezultirale krivičnim gonjenjima ili osudama
9 komentar(a)
kamenovanje vijesti, Foto: Savo Prelević
kamenovanje vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2013. 17:05h

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog vijesti da su u petak veče kancelarije dnevnog lista "Vijesti" oštećene od strane nepoznatih počinilaca.

Kako je saopšteno iz Delegacije, bezbjednosne kamere jasno su zabilježile da osobe bacaju kamenje na ulaz u prostorije redakcije.

"Delegacija osuđuje napad i poziva vlasti da osude prijetnje i napade na medije, kao i da temeljno istraže incidente i krivično gone počinioce. Podsjećamo da su, pored incidenta u petak, u 2012. godini zapaljena vozila "Vijesti", da su kancelarije "Vijesti" takođe napadnute i oštećene tokom Parade ponosa u oktobru 2013. godine, kao i da je u dvorištu novinara "Vijesti" Tufika Softića u avgustu ove godine aktivirana eksplozivna naprava", stoji u saopštenju.

Iz Delegacije napominju da istrage u navedenim slučajevima, uključujući i incident od petka još nijesu rezultirale krivičnim gonjenjima ili osudama.

Ivanović: Vlast kreirala ambijent u kojem su ovakve stvari nekažnjive >>>

"Delegacija želi da podsjeti na ovogodišnji Izvještaj o napretku Crne Gore, u kome Komisija jasno izražava zabrinutost zbog porasta broja slučajeva nasilja nad novinarima. Izvještaj o napretku poziva na sprovođenje temeljnih istraga i krivično gonjenje počinilaca svih starih i nedavnih slučajeva nasilja nad medijima", piše u saopštenju.

Podsjećaju da je sloboda medija jedno od osnovnih prava u Evropskoj uniji i ključni stub demokratije: "Evropska unija neće prihvatiti nikakvu devijaciju u zemljama koje teže da dostignu standarde Evropske unije o slobodi izražavanja i slobodi medija".

Delegacija će, kako je saopšteno, nastaviti da tokom pristupnih pregovora prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara. Pojašnjavaju da je sloboda medija sastavni dio pregovaračkog poglavlja 23, koje se bavi pitanjima pravosuđa i osnovnih prava, i za koje je Crna Gora preuzela određene obaveze u okviru relevantnog akcionog plana.

Redakcija “Vijesti” u Podgorici kamenovana je u petak veče oko 23,30 časova, kada su tri nepoznata muškarca, prišla glavnom ulazu i razbili prozor kamenicama.

Bonus video: