Životna priča nekada jedinog Roma u CG policiji: Prvo upucan, pa ostao bez posla

“...bez centa su me poslali kući. Ostao sam bespomoćan i u bezizlaznoj situaciji"
344 pregleda 34 komentar(a)
Senad Čobić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Senad Čobić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.11.2013. 20:23h

Nekada jedinom Romu u crnogorskoj policiji Senadu Čobiću, prije četiri godine život se okrenuo naglavačke - nakon što ga je kolega Denis Čorović upucao, a zatim izvršio samoubistvo.

“Tog dana postao sam invalid, vezan za kolica, a samo dvije godine ranije bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović hvalio se pred međunarodnom zajednicom kako me ima u svojim redovima i kako je spreman da takve službenike nagrađuje”, saopštio je Čobić “Vijestima”.

Nedugo nakon što je upucan, Čobić je ostao bez posla.

U razgovoru za “Vijesti”, prisjetio se kako je nakad bilo i kako su se policijski zvaničnici dičili njime.

Povodom Svjetskog dana Roma u aprilu 2007. godine nekadašnji šef policije Veselin Veljović organizovao je prijem za predstavnike OEBS-a i Čobića.

To je bilo dobro za imidž policije i MUP-a. Dali su mi prigodan poklon - hemijsku sa futrolom koja je imala natpis Uprava policije Crne Gore, a Veljović je na prijemu obećao i novčanu nagradu u iznosu jedne mjesečne plate, za profesionalno obavljanje posla. Tu platu nikad nijesam ni dobio - rekao je Čobić

Sa njegovim privatnim i poslovnim životom sve je bilo u redu, do 2. maja 2009. godine - kada se sve okrenulo naglavačke.

“Moj kolega iz granične policije Denis Čorović teško je ranio mene i kolegu Brahima Dibru, na ulcinjskoj plaži a potom presudio sebi. Nakon tog događaja ostao sam vezan za kolica, postao sam doživotni invalid, o kome drugi treba da se staraju. Devet mjeseci nakon ranjavanja, dok sam još ležao u bolničkom krevetu, dobio sam otkaz”, kazao je Čobić.

U rješenju o otkazu, kaže, pisalo je da nema više potrebe za njegovim angažovanjem.

“Dobio sam otkaz, bez centa su me poslali kući. Ostao sam bespomoćan i u bezizlaznoj situaciji. Od ranjavanja trpim jake i dugotrajne fizičke bolove, da izuzmem saznanje i traumu da ću čitav život provesti kao paraplegičar, bez ikakve mogućnosti da izdržavam porodicu”, istakao je Čobić, otac dvoje djece.

Bivši policajac pravdu je potražio na sudu.

“Podnio sam tužbu u januaru 2011. godine protiv Uprave policije, radi nadoknade nematerijalne štete tražio sam oko 80.000 eura. I moja porodica je tužila državu”, rekao je Čobić.

Predmet po njegovoj tužbi nalazi se u Osnovnom sudu u Podgorici.

“Podnio sam tužbu u januaru 2011. godine protiv Uprave policije, radi nadoknade nematerijalne štete tražio sam oko 80.000 eura. I moja porodica je tužila državu”

Čobić je prije nekoliko dana operisan, jer je boravkom u kolicima zaradio dekubit, ozljede koje nastaju pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedjenjem.

Prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, prekida se cirkulacija krvi i kiseonika i u tome dijelu tijela koža postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičastoplave boje.

“Pored svih problema zaradio sam i dekubit. Liječenje je skupo i borim se nekako da preživim. Željan sam da sjednem kao čovjek, a kamo li da stanem na svoje noge”, rekao je Čobić.

Bonus video: