KAO DA GA VIŠE NEMA

Amfilohije: Njegoš utamničen u mauzoleju

“U stvari, na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko-socijal-realističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša"
68 pregleda 173 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2013. 11:27h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da je Petar Drugi Njegoš utamničen u Meštrovićevom mauzoleju na Lovćenu. On je rekao da je Njegoš “utamničen u zindanu mermernom, sakriven i kao da ga više nema na Lovćenu”.

“U stvari, na Lovćenu je Meštrović sa Njegoševom bistom i naci-fašističko-socijal-realističkom vizijom, a to je Meštrovićeva vizija Njegoša. O tome svjedoči Mauzolej na Lovćenu”, rekao je mitropolit za Srnu, prenosi PCNEN.

Amfilohije ističe da je Mitropolija samo u ovoj godini pisala dva puta Vladi Crne Gore, tražeći da se vrati crkvica na Lovćenu, ali da odgovora nije bilo.

“U zahtjevu smo naveli da će, ako ova generacija ne vrati Njegoševu crkvu na Lovćenu, to uraditi neka dostojnija generacija od naše. Crkva nije kamenje, ona nije uništena, uništeni su oni koji su je rušili i nestali sa lica zemlje, koji su izbrisani iz pamćenja i božjeg i ljudskog”, kaže Amfilohije.

On ocjenjuje da “šest sahrana Petra Drugog Petrovića Njegoša govori ne da je samo bio velikomučenik dok je živ bio na zemlji, nego jedan od rijetkih na svjetskom planu velikomučenika”.

Mitropolit Amfilohije zaključuje da je “Njegoš naše dobro koje nosimo u Evropu, jer mi Evropi možemo da ponudimo našu svetu vjeru pravoslavnu – Njegoševu vjeru, pravu izvornu, nepatvorenu, jevanđelsku, Hristovu, apostolsku”.

Ta vjera je, ističe mitropolit Amfilohije, sačuvana na poseban način i u kamenoj Crnoj Gori i ovaploćena u Svetom Petru Cetinjskom, Petru Drugom Petroviću Njegošu, Lovćenu, Cetinjskom manastiru u hramu Hristovog Vaskrsenja.

Mitropolit crnogorsko-primorski podsjeća da je 19. maja Mitropolija svečano unijela lik Svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša – Lovćenskog Tajnovidca u cetinjski manastir i time proslavila njega kao svetitelja crkve Božije.

Amfilohije ističe da je odluku o proglašenju Njegoša svecem Sabor Srpske pravoslavne crkve ostavio za neko buduće vreme, ali da Mitropolija crnogorsko primorska nastavlja da proslavlja na lokalnom, mjesnom planu svoga mitropolita svetog Petra Drugog Petrovića Njegoša.

“Njegoš je veliki divni dar narodu svetosavskom srpskom. I time se svetosavski srpski narod upisuje među izabrane, Božije narode. Njegoš je izbranje ovog naroda, prvi posle Svetog Save koji je tako duboko, doživio Boga i posvjedočio. Njegoš je naš Mojsije, Tajnovidac, Bogovidac. Neko ga naziva Jeremijom, jeste, on je Jeremija, ali je ipak prije Jeremije. Mojsije, zakonodavac, jedan od rijetkih. Mi nemamo u našoj istoriji čovjeka njegove mjere Tajnovidca”, ističe Amfilohije.

Galerija