Uljarević da plati Raoniću 700 eura

Sukob između čelnika CGO i Građanske alijanse dobio i sudski epilog
72 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2013. 08:08h

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević odlukom suda mora da plati 700 eura direktoru Građanske alijanse Borisu Raoniću zbog nanošenja duševnih bolova u više novinskih tekstova objavljenih 2012. godine.

Tako je odlučila sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Mirjana Vlahović u presudi od 4. novembra, djelimično prihvatajući tužbeni zahtjev Raonića, koji je tražio odštetu od 5.000 eura.

U presudi se navodi da Uljarević treba da plati i 201 euro na ime sudskih troškova.

Tokom medijskog prepucavanja Uljarević je, kako smatra sutkinja, u više tekstova koji su objavljeni u dnevnoj štampi pričinila štetu Raoniću, optužujući ga za neprofesionalizam i nazivajući ga “najpoznatijim NVO denuncijatorom ili, narodski rečeno, NVO alapačom”.

Sud je takođe u postupku utvrdio da je i Raonić u medijskoj polemici upućivao tuženoj “neprimjerene i neumjesno podsmješljive kvalifikacije”, što je sutkinja Vlahović uzela u obzir prilikom odlučivanja.

Medijski rat čelnika dvije NVO počeo je nakon formiranja Savjeta za zaštitu od diskriminacije, čija je Uljarević članica. Raonić, zajedno sa drugim aktivistima iz civilnog sektora, doveo je u pitanje legitimnost izbora članova Savjeta.

Sud nalazi da je sadržina više članaka “takva da za posljedicu ima povredu prava ličnosti – povredu časti i integriteta tužioca”.

“Neki od iskaza, koje je u člancima koristila tužena, prekoračili su granicu prihvatljive kritike rada tužioca. Članak u kojem je tužilac predstavljen kao Vladin trojanski konj sadržao je insinuacije koje nijesu potkrijepljene nekom objektivnom faktičkom osnovom, a upućuju na lični stav tužene o ličnosti tužioca, predstavljajući ga kao lukavog i podmuklog, što po mišljenju suda, prevazilazi potrebu konkretne javne polemike i prihvatljiv nivo tolerancije”, piše u obrazloženju presude.

Vlahović je dalje navode da je Raonić “NVO alapača” ocijenila tendencioznim pokušajem omalovažavanja tužioca.

Uljarević je pred sudom kazala da se samo branila od napada Raonića, koji je, kako je kazala, profesionalno i rodno diskriminiše.

Sud je odbio dio tužbenog zahtjeva koji je tražio da direktorka CGO o svom trošku objavi presudu.

Uljarević i Raonić su u dugogodišnjem sukobu, a Uljarević je protiv njega podnijela i prijavu zbog navodnih prijetnji.

Direktorica CGO, kao i Raonić, imaju pravo žalbe na presudu.

Galerija

Bonus video: