Reklama za "Nikšićko pivo” vrijeđa Bokelje, Pivari prijete i tužbom

Iz Pivare “Trebjesa” navode da je cilj kampanje promocija jedinstvenog identiteta i kulturnog nasljeđa Crne Gore
967 pregleda 191 komentar(a)
Reklama Nikšićko pivo, Foto: Siniša Luković
Reklama Nikšićko pivo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.07.2018. 05:19h

Nova reklamna kampanja Pivare “Trebjesa”, kojom promoviše svoj brend “Nikšićko pivo”, izazvala je oštre reakcije dijela javnosti u Boki, Pivari prijete i tužbama, a za kreatore kampanje, reklama je “promocija jedinstvenog identiteta i kultunog nasljeđa Crne Gore”.

Antonela Rajčević, jedna od predvodnica Građanske inicijative “Bokobran”, koja se bavi zaštitom i promocijom kulturne i prirodne baštine Boke Kotorske, kampanju nikšićke kompanije nazvala je “paradigma crnogorske kataklizme preko leđa Boke”.

Promovišući svoj proizvod, “Trebjesa” je “Nikšićko pivo” stavila u kontekst prepoznatljivog lokalnog kulturnog nasljeđa ili specifičnih društvenih vrijednosti pojedinih djelova Crne Gore, što je naljutilo dio javnosti u Boki, a Pivari čak prijeti i tužba poznatog hercegnovskog pisca i knjižara Nikole Malovića.

Dio građana već je preko društvenih mreža izrazio veliko negodovanje zbog reklamnih bilborda Pivare po Boki, na kojima je fotografija poznate prčanjske palate i zaštićenog kulturnog dobra Tre Sorelle i boce “Nikšićkog piva”, uz poruku “Tre sorelle, a jedno je Nikšićko”.

“Apsolutno je neprimjereno, neprihvatljivo i ako hoćete i prizemno, jednu ovakvu kulturnu vriijednost izjednačavati ili simbolički čak podvoditi jednom običnom komercijalnom proizvodu kakvo je pivo. Za mene je ta poruka problematična sa više aspekata – ne samo kulturološkog, već i sociološko-političkog. Palata Tre Sorelle vezana je za tri sestre i legendu o njihovoj nesrećnoj i neispunjenoj ljubavi prema istom čovjeku-mornaru, pa sad ovakva poruka da su ‘Tre Sorelle, a jedno Nikšičko’ u sebi nosi i dozu neprimjerenog mačizma, seksizma i ponižavanja žena”, kazala je za “Vijesti” Jelena Vukasović, sekretarka za kulturu Opštine Kotor.

Oštriji od nje je hercegnovsi pisac i knjižar Nikola Malović, koji je, kako je kazao, “prvo opazio da slogan o Tre Sorelle nema nikakvog smisla, ali sam već navikao da Crnogorci tako zamišljaju poznavanje bokeljske prirode i društva”.

“A onda sam opazio bilbord sa brojem stepenica koje sam ja brendirao naslovom (100.001), i rekao u sebi: Pa, ovi su ozbiljni lupeži”, rekao je Malović, aludirajući na drugi reklamni bilbord Pivare “Trebjesa” koji se nalazi na teritoriji Herceg Novog i na kome stoji: “Herceg Novi 100.001 skala, a jedno je Nikšićko”.

Malović je pored ostalih nagrađivanih naslova i autor velike književne fotomonografije “Herceg Novi: Grad sa 100.001 stepenicom” (Knjižara So, Herceg Novi, 2011). On je tu sintagmu brendirao i zaštitio projektom obnarodovanim u toj knjizi, objavljenoj prije sedam godina.

Iz Pivare “Trebjesa” su kazali da je novom kampanjom, “jedan od najpoznatijih brendova u našoj zemlji, “Nikšićko pivo”, stavljen i u funkciju promocije jedinstvenog identiteta i kulturnog nasljeđa Crne Gore”.

“Kroz ovu kampanju smo pažljivo odabranim porukama željeli da lokalnom stanovništvu pokažemo da poznajemo ono što je njihovo i što smatraju vrijednim, a posjetioce da podstaknemo da otkriju više o bogatoj tradiciji destinacije na kojoj se nalaze”, rekla je “Vijestima” menadžerka korporativnih komunikacija u “Trebjesi” Natalija Milić.

Prema njenim riječima, u Pivari nisu do sada zvanično dobijali nikakve primjedbe ili negativne reakcije na novu reklamnu kampanju za “Nikšićko”, pa tako ni najavu Malovića da će ih tužiti.

“Naša je namjera bila da ukažemo počast i Herceg Novom i Novljanima, kao i da dio naših plaćenih medijskih objava, iskoristimo za skretanje pažnje mnogobrojnim turistima na jedinstvene odlike naše zemlje i određenih gradova. Podatak o 100.001 skali pronalazili smo i u raznim natpisima o Herceg Novom, kao i u razgovorima sa Novljanima o specifičnostima njihovog grada. Tre Sorelle je palata i lokalna legenda, koja pripada Bokeljima i nikako ne bismo mogli pomisliti da bi bilo koji brend mogao da prisvoji to opšte kulturno dobro”, rekla je Milić.

U Pivari, kako je kazala, do sada nisu dobijali zvanične reakcije bilo koje institucije.

“Ali jesmo veoma pozitivne komentare građana koji su do sada imali priliku da se upoznaju sa ovom kampanjom”, kazala je ona.

Malović: Kroz bubrege ću propustiti pivo koje ću dobiti na ime odštete

Pisac i izdavač iz Herceg Novog, Nikola Malović, izuzetno je bio neprijatno iznenađen kada je svoju intelektualnu svojinu, sintagmu “Herceg Novi: Grad sa 100.001 stepenicom”, vidio na bilbordima i limenkama “Nikšićkog piva”.

“Ne samo da mi se niko iz menadžmenta Pivare ‘Trebjesa’ nikada nije obratio sa zahtjevom da koristi moj numerički slogan, nego niko nije odgovarao na mejlove koje sam uredno slao triput, niko nije odgovarao na brojeve telefona koje sam dobio od službe informacija, niti se iko javljao na broj objavljen na pivarinom sajtu”, rekao je on za “Vijesti”.

Malović je dodao da će najvjerovatnije zbog toga tužiti nikšićku kompaniju. “Planiram da s advokatom i prijateljima kroz bubrege propustim pivo koje ću dobiti na ime odštete. Naime, na hiljade je limenki sa ukradenim sloganom, a samo je jedna fotomonografija Nikole Malovića”, poručuje pisac i izdavač iz Herceg Novog.

Bonus video: