Penzioner iz Bara zarobljen u administraciji: Neću da umrem i ostavim dug

"Ne poznajem ove osobe za koje navodno žiriram, imam sudsku potvrdu da su falsifikovali moj potpis..."
71 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 17:28h

Penzioner Tomislav Tomo Dabanović iz Polja muči se duže od tri godine: 40 mjeseci ne dobija penziju, jer mu se kompletan iznos skida sa žiro-računa po osnovu više žiriranja, za koje izričito tvrdi da ih nije potpisao, odnosno prihvatio.

Penzioner koji sada preživljava od honorarnog rada na kočama, požalio se „Vijestima“ da probleme ima zbog odnosa „Podgoričke banke“ i „Monte kredita“ prema njemu.

“Ja ne poznajem ove osobe za koje navodno žiriram, imam sudsku potvrdu da su falsifikovali moj potpis, a uzeli su mi 3.000 eura. Osuđene su osobe u tim firmama koje su radile na namještanju takvih kredita, bio sam kod tužioca on kaže da ne može da mi pomogne, išao sam i do penzijskog, i oni kažu isto”, kaže Tomislav.

Ispričao je da mu se od 2007. skida penzija sa računa, da je „u dvije banke osam puta bio 'žirant', ali za nijedan kredit ne priznaje da ga je potpisao“.

“Tražim da mi dovedu te ljude, da se suočimo u policiji pa da mi u lice kažu da sam im ja potpisao da budem žirant. U užasnoj sam situaciji, srčani sam bolesnik, a četiri godine ne primam penziju”, rekao je Dabanović.

“Tražim da mi dovedu te ljude, da se suočimo u policiji pa da mi u lice kažu da sam im ja potpisao da budem žirant. U užasnoj sam situaciji, srčani sam bolesnik, a četiri godine ne primam penziju”

Sin mu je nezaposlen, a supruga mu radi kao čistačica u hotelu. Njenih 250 eura plate jedini su im prihodi, jer od 225 eura penzije, koliko na papiru prima, Tomo u ruke ne dobije ni cent. Ne zna koliko će još živjeti, ali ne želi da ode i ostavi dug koji nije napravio.

Iz Direkcije „Monte kredita“, „Vijestima“ je saopšteno da je Tomislav kod njih bio žirant u četiri kredita – po jedan u oktobru 2007, te februaru, martu i aprilu 2008. Za kredit iz 2007, prema istim navodima, aktivirana mu je administrativna zabrana zbog neispunjavanja obaveza osobe koja je uzela taj kredit “ i to tek počev od februara ove godine“. Oni kažu da je Tomu blokirana penzija na iznos od 14,5 eura, te da zasigurno Monte kredit nije uticao na to da on 40 mjeseci ne prima cjelokupnu penziju, “ukoliko je tako”.

“Kao odgovorna institucija, nismo i nećemo preduzimati nikakve korake po pitanju administrativne zabrane na ime Tomislava. Po kreditu na ime određenog gospodina, jer nemamo zvaničnih dokaza da ista nije validna i čekaćemo rješavanje situacije sudskim putem, jer mi nismo institucija koja daje odluku o tome da li je neki od posmatranih dokumenata ispravan ili ne. To je nadležnost sudstva, a mi smo svu dokumentaciju dostavili sudu, u čiji rad vjerujemo i sigurni smo da će grafolozi odlično uraditi svoj posao”, kažu iz “Monte kredita”.

Oni dodaju da su potpuno privrženi tome da se ispoštuju sve pravne norme, pa i u ovom slučaju kada na prvi pogled “imamo svu dokumentaciju regularno popunjenu i ovjerenu od strane nadležnih organa u republičkom Fondu PIO”.

“Spremni smo i imamo dobru volju, što smo do sada pokazali u niz slučajeva, da po zahtjevu klijenta/žiranta napravimo privremenu obustavu blokade primanja žiranta do rješavanja sudskog postupka, a po zahtjevu klijenta, uz neki vid potvrde da je pokrenut sudski postupak radi utvrđivanja činjeničnog stanja po posmatranom kreditu”, zaključuje se u dopisu “Monte kredita”.

Banka razgovara jedino sa sudom

“Kako se utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa žiriranjem gospodina Dabanovića nalazi u nadležnosti suda, banka ne može davati izjave za javnost ovim povodom, niti komentarisati dosadašnja ili eventualno buduća postupanja suda u konkretnom slučaju. Osim toga, smatramo da je važno napomenuti i to, da svi podaci o klijentima do kojih banka dođe na osnovu poslovnog odnosa sa njima predstavljaju bankarsku tajnu, što je apsolutna prepreka za iznošenje bilo kakvih podataka ili komentara o klijentima u javnosti”, navodi se u saopštenju “Sosijete Ženeral Montenegro banke”, dostavljenom “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: