Načelnik spojio državni i privatni posao: Prvo naplati, pa šalje na liječenje u KCCG

Direktor KC Milan Mijović kazao je da nema informacije o navodnim zloupotrebama...
1326 pregleda 43 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2013. 19:21h

Načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju Davor Musić pacijente koje pregleda u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medical centar” u kojoj dopunski radi, smješta na odjeljenje Kliničkog centra kojim rukovodi.

Pacijent, u čije su ljekarske izvještaje “Vijesti” imale uvid, u “Medicalu” je pregledan 28. maja ove godine. Na poleđini izvještaja, koji je potpisao Musić, napisano je “prijem u bolnicu 12. 08. 2013. god.”

Objašnjavajući za “Vijesti” kako je pacijentu iz privatne ordinacije zakazao prijem na odjeljenje, Musić je kazao da je, ako je tako napisao, “taj 100 odsto vrhunski ugrožen”.

“Sigurno postoji neki veliki razlog zašto sam ja rekao da se smjesti na odjeljenje. Nema veze da li se pacijent pregledao u 'Medicalu', 'Codri' ili nekoj drugoj ustanovi. Ako je indikovano operativno liječenje, on ide na listu čekanja i pozivamo ga kada dođe na red. Nema prioritet u odnosu na bilo koga drugoga”, kazao je Musić.

Kod ovog pacijenta od pregleda do bolničkog liječenja prošlo je više od dva mjeseca, on nije pozivan kada dođe na red već mu je 28. maja Musić u privatnoj ordinaciji napisao da dođe u KCCG 12. avgusta. Musić u tome ne vidi ništa sporno, jer, kako je rekao, obaveza je ljekara, ma na kom se mjestu nalazio, da pacijentima koji su ugroženi pomognu.

Dijagnoza koju je Musić postavio

... i napomena da dođe u KC

Izvori “Vijesti” iz KC tvrde da je učestala praksa da pojedini ljekari Kliničkog centra maltene “reketiraju” građane, jer im u svojim privatnim ordinacijama naplaćuju usluge koje ovi mogu besplatno da dobiju u državnim ustanovama.

Prema istim tvrdnjama, Musićevi i pacijenti dr Gorana Batrićevića, koji takođe radi u Centru za vaskularnu hirurgiju i koji je jedan od vlasnika “Medical centra”, uz pomoć medicinskog osoblja preusmjeravaju se u privatnu ordinaciju u kojoj obojica rade, poslije čega ti pacijenti imaju određene privilegije.

Njih dvojica su to negirali, ističući da pacijenti dobrovoljno odlaze u privatne klinike. “Znam da budem vrlo neprijatan sa sestrama, tako da ne vjerujem da toga ima. Čak, mislim da bi rekli nemoj kod ovoga Musića, idi kod nekog drugog. Mi pregledamo toliko pacijenata da je to užas. Ni ja ni Goran nikada nikog nismo vratili iz ambulante. Umijemo da cijenimo da je neko možda pozajmio pare da plati autobus i dođe na pregled, a ne da ih šaljemo u privatnu ambulantu”, kaže Musić.

Dodao je da on u ambulanti sedmično pregleda najmanje 40 pacijenata, na Odjeljenju još najmanje 15 i da u to ne ubraja pacijente koji su smješteni u bolnici.

“Niko koga pregledamo u privatnoj klinici nije privilegovan. Možda neko misli da će ako plati pregled doći preko reda, ali to ne može. Bilo bi zaista bijedno da ja zbog deset eura, koje dobijem od pregleda u Medicalu, privilegujem nekoga. To bi bila katastrofa. Kada bi se dešavalo da primimo na Odjeljenje nekog ko je došao privatno na pregled, a ne primimo nekog ko je ugrožen, došla bi porodica tog nekog da nas ubije”, rekao je Musić.

Batrićević je kazao da je vrlo lako provjeriti da li preusmjeravaju pacijente iz KC u privatnu ordinaciju: “Obavim minimum 200 pregleda mjesečno u Kliničkom centru, a u 'Medicalu' oko 30. Nemam tamo 300, a ovdje 30. Pacijent kad dođe u privatnu zdravstvenu ordinaciju, bilo koju, ako je hitan i mora da se hospitalizuje, dobija izvještaj i šalje se u Urgentni blok. Tamo ga dočekuje hirurg, koji sam procjenjuje da li će ili neće da ga primi. Ako nije hitan, napiše se indikovano operativno liječenje i ide na operaciju kada dođe na red”.

Obojica tvrde da nikada nijednom pacijentu, bez obzira na to da li su ga pregledali u KC ili u Medicalu, nijesu tražili novac. Musić je istakao da takve slučajeve treba sankcionisati.

Batrićević je rekao da većina pacijenata, nakon prvog pregleda u privatnim, sve naredne preglede obavlja u javnim ustanovama.

Mijović: Ne vjerujem da tamo ima zloupotreba

Direktor KC Milan Mijović kazao je “Vijestima” da nema informacije o navodnim zloupotrebama ljekara Centra za vaskularnu hirurgiju. Njemu, tvrdi, nije poznato ni to da medicinske sestre navodno preporučuju pacijentima da ljekare potraže u privatnoj ustanovi:

“Smatram da navedena pojava nije prisutna u Centru za vaskularnu hirurgiju. Ako i postoji preporuka o mogućnosti da se navedeni pregled može obaviti u privatnoj zdravstvenoj ambulanti 'Medical centar', radi se o zakonitoj radnji, jer svi pacijenti koji se ne mogu pregledati u ambulantama Vaskularne hirurgije KC, imaju pravo na dobijanje potvrde sa kojom mogu bez plaćanja, sa uputom za vaskularnog hirurga i navedenom potvrdom, obaviti pregled u PZU Medical centar, jer se navedena ustanova nalazi u mreži zdravstvenih ustanova”, kazao je Mijović, dodajući da Musić i Batrićević imaju saglasnost za dopunski rad u “Medical centru”.

Bonus video: