Mališani u bjelopoljskom vrtiću šest dana bili bez struje

Zbog prekida u snabdijevanju električne energije mališani su tek juče prebačeni u novi vrtić „Pčelica“, u istom bjelopoljskom naselju
7 komentar(a)
Vrtić u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Vrtić u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.11.2013. 18:27h

Oko 110 mališana koji borave u privremenom objektu JPU „Dušo Basegić“, smještene u prizemlju privatne zgrade u naselju Pruška, za čiju je adaptaciju prošle godine utrošeno više od 20.000 eura, šest dana su bili bez struje, kao i stanari 17 stanova te zgrade. Juče oko podne struja je ponovo priključena, a prekida od po 10 dana je bilo u oktobru, kao i ranije.

Zbog prekida u snabdijevanju električne energije mališani su tek juče prebačeni u novi vrtić „Pčelica“, u istom bjelopoljskom naselju.

Direktorka vrtića Ida Ćetković kazala je da nije jasno zašto su ostali bez struje, jer su imali posebno brojilo.

„Redovno smo plaćali struju i bili smo iznenađeni ovim isključenjem“, kazala je Ćetković.

Ona je “Vijestima” pokazala račun od 1.500 eura, koji je juče vrtić morao da uplati na račun Elektrodistribucije, od ukupnog duga zgrade koji je iznosio oko 8.690 eura sa zajedničkog brojila. Nakon uplate čitava zgrada je dobila struju.

Prostor u prizemlju adaptiran je 1. oktobra prošle godine, zbog velikog broja djece, koja zbog popunjenih kapaciteta nisu mogla da budu upisana u junu u drugim objektima.

„Na ovaj način, uz saglasnost i pomoć resornog ministarstva i Opštine pokušali smo da izađemo u susret zahtjevima velikog broja roditelja. U adaptaciji je pomoglo Ministarstvo prosjvete i nauke koje je opredijelilo 7.900 eura, naš vrtić je za pokretnu opremu, kroz kreditno zaduženje, uložio 10.000 eura, dok je Opština platila radove spuštanja plafona i sanitarija“, objasnila je Ćetković.

Ona je istakla da su mališani raspoređeni po grupama u novom vrtiću, gdje su svi udobno smješteni.

Stanari u zgradi kažu da uredno plaćaju struju, da ne shvataju da u novoj zgradi u 21. vijeku moraju da žive bez struje i da ovo nije prvi put da ih isključuju.

Vlasniku zgrade, Bjelopoljcu Šuhriji Omeroviću, juče je bio isključen telefon. U Sektretarijatu za uređenje prostora i održivi razvoj Opštine smo saznali da ova privatna zgrada posjeduje građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Svi u zgradi bili na jednom brojilu

U Direkciji za odnose sa javnošću Eletkroprivrede Crne Gore rekli su da se korijen problema (koji je juče riješen) nalazio u odnosu investitora i stanara zgrade, u kojoj nije bilo riješeno napajanje električnom energijom po proceduri, već su se stanari zgrade uselili dok je zgrada bila priključena samo na jedan, gradilišni priključak, dok je procedura bila u toku.

“Zbog toga je potrošač (na kojeg se vodi gradilišni priključak) isključivan sa mreže u više navrata, ali se samostalno priključivao, zbog čega je pokrenuto nekoliko prijava”, odgovorili su nam iz EPCG. Iz Direkcije su kazali da je upravo juče investitor potpisao Ugovor o priključenju.

Što se tiče vrtića, koji se nalazi u zgradi, objasnili su da postoji samo kontrolno tarifno brojilo, koje se “ne nalazi u bazi EPCG već samo služi vrtiću za evidenciju njihove potrošnje s obzirom da se svi stanari zgrade vode na jedno brojilo”.

Bonus video: