Ne slavimo Njegoša da bismo provocirali i vrijeđali

„Naša je dužnost da prepoznamo zahtjeve ovoga vremena i da pružimo valjane odgovore"
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 20:36h

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da „naš današnji zadatak mora biti jačanje svijesti o kompaktnosti državnog prostora Crne Gore“.

On je na Svečanoj akademiji povodom dvjesta godina od Njegoševog rođenja, koja je upriličena u Beranama, kazao da je to bio i Njegošev zadatak, kao i njegovih nasljednika, knjaza Danila i knjaza Nikole.

„Razloge što taj proces nije davno okončan svakako treba tražiti u burnim dešavanjima dvadesetog vijeka. Tek na njegovom početku, nakon Balkanskih ratova, neke oblasti na sjeveru našle su se u sastavu Crne Gore. A taj period je trajao vrlo kratko, nastupilo je vrijeme jugoslovenske države. Praktično nije bilo vremena da na ovim prostorima zaživi crnogorska državna ideja u njenim državnim granicama.Kada pričamo danas o državnoj koheziji i integrisanju cijelog državnog prostora Crne Gore, ne smijemo zaboravljati da ni jedan naš grad, osim stare prijestonice Cetinja, nije bio duže od pola vijeka u sastavu nezavisne crnogorske države. Utoliko više moramo biti ponosni na 21. maj 2006. i na očuvanu ideju crnogorske državotvornosti“, rekao je Đukanović.

On je dodao da „svjesni velikog i složenog istorijskog nasljeđa mi danas veoma odgovorno promišljamo strategiju državne politike za 21. vijek“

„Naša je dužnost da prepoznamo zahtjeve ovoga vremena i da na izazove koje nam ono nameće pružimo valjane odgovore. Za traženje tih odgovora biće nam od velike koristi i sve što znamo o Njegoševom vremenu i Njegoševom djelu.Istorija i Njegoš učinili su Crnu Goru slavnom , ali tendenciozna i dnevnopolitička i politikantska tumačenja njegovog djela, sa raznih strana i sa različitim predznakom, često su kao i danas bila veliko opterećenje“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima proslava Njegoševog jubileja ponovo podstiče tendeciozne i neutemeljene optužbe na račun velokog pjesnika i navodnog genocidnog karaktera nejgovog djela.

„Mi ne slavimo Njegoša da bismo bilo koga provocirali i vrijeđali. Mi slavimo njegovo djelo kao vrhunac pjesničko-flozofske misli i duha jednog naroda i jedne epohe, ponosni na multeitnički sklad savremene Crne Gore. Njegoševo djelo je najveći trijumf genijalnog uma koji je postugnut na prostoru Crne Gore. Takvim pristupom i odnosom prema Njegošu Crna Gora obilježava početak trećeg vijeka njegove besmrtnosti“, rekao je Đukanović.

Premijer je govoreći na akademiji u Beranama podsjetio na velika djela i velika imena ljudi iz Vasojevića i Polimlja, koji su slijedili Njegoševu ideju i Njegoševu misao, kako u daljoj, tako i u bližoj prošlosti.

Galerija

Bonus video: