Monstat: Najviše domaćinstava sa tri do pet članova

Dvočlana domaćinstva su najzastupljenija u Plužinama (27 odsto), a najmanje su prisutna u Rožajama (13 odsto)
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 17:18h

Najviše domaćinstava u Crnoj Gori ima tri do pet članova, dok šest i više članova ima svega devet odsto njih, saopšteno je iz Monstata na osnovu popisa stanovništva, domaćinstava i satanova iz 2011. godine. Kako se navodi u saopštenju, domaćinstava koja se sastoje od samo jednog člana (samačka domaćinstva), ima 34 847, što je 18 odsto ukupnog broja domaćinstava.

“Kao i na nivou Crne Gore, u svim crnogorskim opštinama većina domaćinstava broji od tri do pet članova. Učešće ovakvih domaćinstava je najmanje u opštini Plužine i iznosi 39 odsto, a najveće je u Rožajama i Podgorici 55 odsto”, saopštili su iz Zavoda za statistiku.

Kako ističu, posmatrajući strukturu domaćinstava po broju članova po opštinama, najveći udio samačkih domaćinstava zabilježen je u Žabljaku i iznosi 27 odsto, a najmanji u Rožajama osam odsto. Dvočlana domaćinstva su najzastupljenija u Plužinama (27 odsto), a najmanje su prisutna u Rožajama (13 odsto).

Od ukupnog broja domaćinstava u Rožajama, 23 odsto čine domaćinstva koja imaju šest i više članova, dok je učešće ovakvih domaćinstava u Budvi svega tri odsto.

Iz Monstata otkrivaju da je, i kada su u pitanju regioni, situacija jednaka, te da najviše ima domaćinstava koja imaju tri do pet članova.

“U sjevernom regionu čak 12 odsto domaćinstava se sastoji od šest i više članova. To je dvostruko više od primorskog regiona”, pokazao je Popis.

Osim toga, u našoj zemlji najviše ima domaćinstava koja se sastoje od jedne porodice i to 73 odsto, svega sedam odsto domaćinstava sastavljeno je od dvije ili više porodica, a čak 20 odsto su neporodična domaćinstva.

“Važno je napomenuti da od 38 650 neporodičnih domaćinstava 90 odsto su samačka to jest jednočlana domaćinstava, a 10 odsto su višečlana neporodična domaćinstva”, navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja domaćinstava u Šavniku, 65 odsto su jednoporodična , dok je u Rožajama taj procenat mnogo veći i iznosi 78 odsto. Najmanje domaćinstava sa dvije i više porodice zabilježeno je u Budvi i to tri odsto. a najviše 15 odsto i to u Ulcinju.

Iz Monstata objašnjavaju da se domaćinstvom smatra svaka porodična ili druga zajednica lica koja zajedno stanuju i zajednički troše svoje prihode za podmirivanje osnovnih životnih potreba, kao što su stanovanje, ishrana i drugo.

Galerija

Bonus video: