Nikšić: U Dnevnom centru otvorena senzorna soba

Senzorna soba ima za cilj stimulaciju čula kod djece sa smetnjama u razvoju
275 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 13:45h

Otvaranjem senzorne sobe Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Nikšiću obilježio je tri godine rada.

"Senzorna soba ima za cilj stimulaciju čula kod djece sa smetnjama u razvoju. Ova metoda pomaže pravilnom razvoju doživljaja spoljašnjeg svijeta, kontroliše agresiju i uvodi dijete u relaksaciju. Postiže se napredak u koncentraciji, pažnji, komunikaciji što doprinosi boljem uključivanju u kolektivni boravak u Dnevnom centru. Planiran je individualni rad na osnovu procjene svakog djeteta, a važno je početi sa terapijom u najranijem uzrastu“, kazala je direktorica Dnevnog centra Radojka Koprivica.

Opremanje senzorne sobe pomogao je UNICEF sa donacijom u iznosu od 10.000 eura, tapaciranje je urađeno zahvaljujući donaciji pokojnog slikara Duška Jeknića, a tehničke radove je besplatno izvela firma Ramel.

"Kod nas su edukaciju za koriščenje senzorne sobe i za senzornu integraciju prošli defektolog i logoped. Opremljena je proizvodima bitanske kompanije Rompa: interaktivnim cijevima sa mjehurićima, vibracionom muzičkom foteljom, svjetlosnim predivima, raspršivačima arome i ostalom pratećom opremom po najvećim evropskim standardima. Planiramo da ubuduće senzornu sobu ustupimo i ostalim vaspitno-obrazovnim ustanovama koje su uključene u inkluzivni proces“, kazala je Koprivica i zahvalila se UNICEF-u, resornom ministarstvu i lokalnoj upravi na podršci i pomoći koju od njih dobijaju.

Ministar Predrag Bošković kazao je da su otvaranjem senzorne sobe zaokružene usluge koje Dnevni centar pruža i obećao da će u narednom periodu širiti nivo ovih servisa na veći broj opština u Crnoj Gori.

"Iduće nedjelje ćemo ovakav objekat otvoriti na Cetinju, vrlo brzo u Mojkovcu, a nadamo se da će iduće godine Podgorica, Rožaje i Budva biti spremni za primanje prvih korisnika u Dnevnim centrima ovakvog profila. To je progresivan napredak kada je u pitanju ovaj sistem socijalne zaštite", kazao je Bošković.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović je kazao da je opredjeljenje lokalne uprave da najveću brigu posvete onima koji to od njih najmanje traže, a to su djeca.

"Dnevni centar nas svakodnevno podsjeća da su oni naše bogatstvo a ne nikako teret, da su oni ravnopravni članovi društva a ne izlovani pojedinici. Siguran sam da sva ova ulaganja omogućavaju stvaranje uslova koji će djeci sa smetnjama u razvoju omogućiti da ne budu izolovani i zatvoreni u krugu porodice već da i oni odrastaju uz igru, učenje i druženje. Omogućićemo im srećnije djetinjstvo i pokazati da su i oni dio društva i da postoji neko ko brine o njima“, poručio je Grbović.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks kazao je da su dnevni centri najbolji pokazatelj opredjeljenja kako Vlade Crne Gore tako i njenih građana da omoguće djeci koja ne mogu redovno da pohađaju školu da se u “ovom prostoru osjete dijelom zajednice kojoj pripadaju i na taj način izbrišemo neke predrasude koje su postojale i jednu vrstu stigme koja je vladala kada su u pitanju djeca koja imaju smetnje u razvoju”.

"I ono što je najvažnije jeste što se na ovaj način veliki broj djece može njegovati i odrastati upravo u prostoru kojem pripadaju a to su njihova zajednica i porodice a u Dnevnim centrima mogu dobiti njegu i pažnju i socijalnu brigu koja im pripada. Senzorna soba daje mogućnost da dobiju stimulaciju da se igraju, opuste a to je nešto što ne bi mogli dobiti nigdje drugdje”, kazao je Perks.

Zahvalnica uručena Ranki Božović

Menadžment Dnevnog centra je sestri pokojnog Jeknića psihologu Ranki Božović i šefu predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori dodjelio zahvalnice koje su uručili korisnici centra. Nakon toga gosti su obišli senzornu sobu a zaposleni su demonstrirali njen rad.

Prvi Dnevni centar u Crnoj Gori

Koprivica je kazala da je nikšićki Dnevni centar prvijenac u mnogo čemu.

"To je prvi servis urađen u smislu deinstitucionalizacije djece sa smetnjama u razvoju, što znači da djeca nijesu upućena u institucije već su ostala u za njih najboljem okruženju, u svojim porodicama. Ovo je i prvi servis socijalne i dječije zaštite namjenski napravljen na lokalnom nivou“, kazala je Koprivica.

Dnevni centar, u kome boravi 29 korisnika, pruža dnevni boravak, dva obroka koji se dopremaju iz Centralnog vrtića, socijalizaciju, prilagođeni vaspitno–obrazovni rad, patronažno pružanje usluga i besplatan prevoz djece specijalizovanim kombijem u pratnji medicinskog tehničara.

Galerija

Bonus video: