BBC o crnogorskoj obali: Sve više se forsira luksuz

“Danas je obala ponovo pokretačka snaga zemlje, sa povećanim brojem turista”, stoji u tekstu
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 17:13h

BBC je objavio nedavno još jedan tekst o našoj zemlji u kome govore o “povratku crnogorskog primorja”.

“Jedna od najmanjih zemalja Evrope mamila je dugo sa 295 kilometara svoje obale, koji je dom tihim ribarskim selima, sjajnim turističkim gradovima, pejzažima koje je priznao UNESCO, kao i ostacima venecijanskih tvrđava”, piše u tekstu.

Čitaocima otkriva da je obala naše zemlje postala poznata između 1945. i 1992. godine, kada je bila dio Jugoslavije, a kada su poznate filmske zvijezde poput Elizabet Tejlor i Sofija Loren, ali i princeza Margaret došla na “predivnu obalu”.

“Danas je obala ponovo pokretačka snaga zemlje, sa povećanim brojem turista”, stoji u tekstu.

Iz BBC-ja pišu o Budvi kao “ljetnjem gradu zabave”, ali i o pristupačnom odmoru u Prčanju. I dok je Budva, prema njihovom mišljenju, pristupačna za džep, “drugi gradovi duž obale čvrsto su se preselili u carstvo luksuznih putovanja”, a kao primjer za to navode Sveti Stefan.

Ocijenili su da najambiciozniji turistički potez može biti viđen u Porto Montenegru, dok je Boka Kotorska neosporna svijetla tačka u Crnoj Gori: “Prirodna luka zaokružena veoma visokim vrhovima sa crnim stijenama, koji su pomogli da zemlja dobije svoje ime”.

“Kako se spuštamo duž crnogorske obale prema albanskoj granici, zemljište postaje ravnije i obale imaju manje uvala i zaliva koji leže sjevernije”, napisali su reporteri BBC-ja.

Svojim čitaocima prenose i da, za razliku od rezorta namijenjenih za imućni svijet, Ulcinj za sada ostaje ostrvo pristupačnosti.

Galerija

Bonus video: