Petogodišnja borba mu crnogorski raj pretvorila u pakao

Moskovljanin ispričao da crnogorske vlasti nikada nijesu sprovele u djelo odluku da komšiji, koji je zidao nelegalno i zaklonio mu sunce, sruše velelepnu kuću
143 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2013. 20:49h

Crna Gora, koja se reklamira kao raj, se nerijetko pretvori u dugogodišnji pakao za one koji se usude da ulažu svoj novac u kupovinu nekretnina, ocijenio je Moskovljanin Aleksandar, koji je pet godina, obijajući pragove mnogih crnogorskih institucija, pokušavao da riješi svoj problem.

Rus, koji nije htio da mu se pominje prezime, je za ruski portal rosbalt.ru, u tekstu naslovljenom “Crna Gora: oprezno!”, ispričao da je njegova porodica prije šest godina u naselju Podi u Herceg Novom kupila kuću od 80 kvadrata, razmišljajući i o tome kako će njihovim unucima “ovdje biti dobro poslije hladne Moskve”.

Ističući da, kako poslovica kaže, “muzika nije dugo svirala”, Aleksandar se požalio da su godinu dana kasnije, na pola metra od njegove ograde, komšije sagradile ogromni, trospratni dvorac, visok deset metara, praveći duboku hladovinu.

“Pritom, nijesu imali ni građevinsku dozvolu, niti bi je mogli dobiti, jer po crnogorskom zakonu, rastojanje od susjedne ograde do kuće treba da bude najmanje dva i po metra”, ispričao je sagovornik portala rosbalt.ru.

Rukovodeći se time da će “kuću bez sunca pojesti vlaga, što zna svaki Crnogorac”, Aleksandar je tražio zaštitu od Opštine Herceg Novi.

“Inspekcija je donijela rješenje o zabrani gradnje i rušenju trospratnice, kako zakon nalaže. Međutim, ispostavilo se da niko ne namjerava da ga sprovede. Objašnjenje je bilo primitivno... da opremu za rušenje treba dopremiti iz planinskih krajeva Crne Gore, a tamo je klizav put”, ispričao je Aleksandar.

Potom se, kako je kazao, obratio lokalnom tužilaštvu, koje je nakon dvije godine kaznilo komšije plaćanjem kazne od 100 eura. “Mislite li da je onda lokalna samouprava, na čelu sa gradonačelnikom Dejanom Mandićem, požurila da sprovede odluku o rušenju? Ne...”, kazao je on.

Aleksandar je ispričao da su ga iz Ministarstva održivog razvoja krajem 2012.godine uputili na Upravu za inspekcijske poslove “koja im čak nije ni odgovorila”.

Ruskom portalu je ispričao i da se nekoliko puta za pet godina obraćao vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić, ali da nijednom nije dobio čak ni formalan odgovor.

“I ova zemlja ide ka Evropskoj uniji... Licemjerje, laži i bestidne prevare su glavne odlike gotovo svih ljudi u crnogorskoj vlasti, sa kojima sam se suočio”, zaključio je Aleksandar.

Nu „domaćin crnogorske zemlje” nije bio od pomoći

Rus se nakon svega, kako je ispričao, obratio “domaćinu crnogorske zemlje”, premijeru Milu Đukanoviću, pa su ga primili njegov šef kabineta Rajko Kovačević i savjetnica Jovana Bojović.

“Nakon izvjesnog vremena, dobio sam odgovor da nadležni skoro pet godina nijesu sproveli rješenje, jer nikako ne mogu da pronađu vlasnike kuće... Susjedi, Blagojevići iz Srbije, koji žive u Austriji, godišnje nekoliko puta prelaze crnogorsku granicu”, kazao je Aleksandar.

Nakon ponovne posjete Đukanoviću, njegova savjetnica je saopštila da je urgirao kod ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića i direktora Uprave Božidara Vuksanovića da se problem konačno riješi, ali Aleksandar tvrdi da ni to nije bilo od velike pomoći.

Osnovna državna tužiteljka u Herceg Novom Snežana Zejnilagić je, kako je ispričao, imala razumijevanja, ali je “sve vrijeme govorila da ništa ne može da učini, već da samo Uprava za inspekcijske poslove može da riješi to pitanje”.

Galerija

Bonus video: