4,54 hiljade eura

Crna Gora: Kupovna moć tri puta manja od evropskog prosjeka

Evropljanima je ove godine ukupno na raspolaganju bilo 8,62 biliona eura za potrošnju i štednju, ali po kupovnoj moći velike su razlike
14 komentar(a)
kupovina, Foto: Shutterstock.com
kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.11.2013. 13:50h

Prosječna godišnja kupovna moć u Crnoj Gori iznosi 4,54 hiljade eura po stanovniku, što je skoro tri puta manje od evropskog prosjeka.

Crna Gora je, prema kupovnoj moći na 32. mjestu od ukupno 42 države Evrope, pokazalo je istraživanje kompanije GFK.

Prema najnovijoj studiji pod nazivom Kupovna moć u Evropi 2013/2014, navodi se da prosječna godišnja kupovna moć po stanovniku u 42 evropske države iznosi 12,89 hiljada eura.

U istraživanju u koje je agencija Mina-business imala uvid se dodaje da Crna Gora, zemlja kandidat za prijem u EU, ima tačno 50 odsto veću kupovnu moć od Srbije gdje ona iznosi 3,3 hiljade eura.

Kupovna moć u studiji označava nominalna raspoloživa primanja bez poreza i socijalnih davanja i obračunava se po stanovniku u eurima i u indeksnim poenima

Evropljanima je ove godine ukupno na raspolaganju bilo 8,62 biliona eura za potrošnju i štednju, ali po kupovnoj moći velike su razlike i među regionima i među državama.

Među 42 zemlje koje su bile predmet istraživanja, na prvom mjestu je Lihtenštajn, gde je godišnja kupovna moć po stanovniku 58,84 hiljade eura, što je četiri i po puta više od evropskog prosjeka. Slijedi Švajcarska sa 36,35 hiljade eura, a na trećem mjestu je Norveška sa 31,7 hiljada eura.

Među prvih deset zemalja su i ostale skandinavske zemlje, osim Islanda, koji je na 13. mjestu.

Najbliža evropskom prosjeku je Španija, sa 12,37 hiljada eura po stanovniku, dok njeni susjedi Portugalci imaju godišnju kupovnu moć od 10,02 hiljade eura.

Njemci raspolažu sa 20,62 hiljade eura godišnje, Poljaci zauzimaju 28. mjestu i imaju tek polovinu evropskog prosjeka, 5,87 hiljada eura, a Ukrajinci svega 2,21 hiljadu eura godišnje.

Na dnu liste je Moldavija, koja sa 1,28 hiljada EUR po stanovniku ima tek jednu desetinu evropskog prosjeka.

U studiji se navodi da od ukupno raspoloživog novca, stanovnici bogatijih zemalja moraju da mnogo više izdvoje za stanarine i druge skuplje izdatke, ali im, pored osnovnih izdataka i dalje ostaje znatno više novca za potrošnju nego građanima zemalja sa slabijom kupovnom moći.

Rumunija, Mađarska, Hrvatska, zemlje koje su već postale članice EU, imaju stanovništvo veće kupovne moći. Izuzetak je Bugarska sa 2,92 hiljade eura po stavnovniku.

Makedonija raspolaže sa 2,7 hiljada eura po stanovniku.

Kupovna moć u studiji označava nominalna raspoloživa primanja bez poreza i socijalnih davanja i obračunava se po stanovniku u eurima i u indeksnim poenima.

Ukupnu sumu kupovne moći u studiji GFK stanovništvo troši na fiksne izdatke - stanarina, grijanje, porez, na ličnu potrošnju i druge izdatke, poput odmora ili prevoza.

GFK je jedna od najvećih svjetskih kompanija za ispitivanje tržišta u svijetu, sa 13 hiljada zaposlenih u više od 100 zemalja.