Specijalna bolnica u Brezoviku kod Nikšića prerasta u institut

Namjera menadžmenta je da postane regionalni institut za plućne bolesti i već su preduzeli početne korake za uspostavljanje saradnje sa Srbijom, BiH i Albanijom
1132 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 08:10h

Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, koja postoji od 1951. godine, do kraja godine postaće institut, jedini takve vrste u okruženju. Ono što tu bolnicu, u kojoj se godišnje pregleda oko deset hiljada pacijenata, a hospitalizuje 2.700, preporučuje za institut su kadar, oprema i namjena.

„Brezovik je jedina specijalizovana ustanova u Crnoj Gori koja se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije. Trenutno je naučna baza Medicinskog fakulteta. Imamo doktora nauka koji je od skoro promovisan kao profesor Medicinskog fakulteta, dva ljekara koji su na doktorskim studijama, tako da, što se tiče naučnog kadra, imamo sve preduslove da postanemo institut . Dopunili smo i kompletirali svu opremu i samim tim stekli sve parametre neophodne da postanemo institut za plućne bolesti, što nama, po onome što radimo, pripada”, kazala je direktorica bolnice u Brezoviku, dr Gordana Reljić.

Namjera menadžmenta Specijalne bolnice u Brezoviku je da postane regionalni institut za plućne bolesti i već su u tom smjeru preduzeli početne korake za uspostavljanje saradnje sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom.

Bolnicu, koja je izgrađena na mjestu ljetnjikovca Blaža Petrovića, predsjednika Vlade za vrijeme Kralja Nikole (1902. godine), sačinijava kompleks od šest paviljona sa 140 kreveta.

“Organizacione jedinice funkcionišu kao jedna savršena cjelina. Imamo četiri paviljona koja su hospitalni dio, peti je poliklinika na kojoj se odvija kompletna dijagnostka, a u šestom objektu je upravna zgrada u kojoj se nalaze direktorijum i laboratorije. Upravnu zgradu smo djelimično rekonstruisali i vratili joj stari kraljevski sjaj. Nadamo se da ćemo uraditi još neke detalje, napraviti i staviti je pod zaštitu države. Svaki od naših paviljona ima određenu patologiju”, kazala je dr Reljić.

U prvom paviljonu je smještena onkologija sa kompletnom terapijom i 27 kreveta – šest namijenjenih pacijentima koji su uglavnom iz Nikšića i kojima je potreban boravak u toku jednog dana, dok je 21 krevet za pacijente težeg zdravstvenog stanja. Drugi paviljon je namijenjen nespecifičnim bolestima pluća, kao što su upale pluća i plućne maramice, dok se treći paviljon odnosi samo na liječenje oboljelih od tuberkuloze.

“Jedno vrijeme u našem narodu je postojao strah od bolnice Brezovik, što se vezivalo za tuberkulozu, a kasnije za karcinom pluća. Kada je 2007.godine počeo projekat UNDP-a usmjeren na kontrolu i liječenje tuberkuloze imali smo oko 200 dijagnostikovanih. Taj broj je postepeno padao, od deset do 15 pacijenata godišnje, tako da smo broj oboljelih smanjili za oko 50 odsto i sada imamo 107 pacijenata. Projekat je završen prošle godine, ali je Ministarstvo zdravlja oformilo posebnu komisiju koja je, i nakon završetka projekta, nastavila istim tempom”, kazala je dr Reljić, koja je, zajedno sa nekoliko kolega iz bolnice, član te komisije.

Savremena dijagnostika i tradicionalno dobar pristup osoblja (Foto: Ivan Petrušić)

U trećem paviljonu je 37 kreveta, od čega je šest namijenjeno pacijentima za multirezistentne forme.

“U Crnoj Gori imamo četiri pacijenta koji su multirezistentni – nemaju nikakav odgovor na našu terapiju i oni su praktično čitavog života pozitivni, samim tim opasni za okolinu, tako da je taj izolacioni blok samo za njih”, objasnila je direktorica bolnice.

Četvrti paviljon je namijenjenjen oboljelima od bronhitisa, astme i sličnih bolesti, a u sklopu njega funkcioniše i Centar za medicinu spavanja, jedini u regionu, koji je zvanično otvoren u septembru ove godine.

Bolnica u Brezoviku je, prvi put od nastanka, kompletno renovirana u toku ove i prošle godine, nabavljena je najmodernija oprema, a ukupna vrijednost radova je veća milion eura. Novac je, kako je istakla dr Reljić, nabavljen zahvaljujući Vladi, a učestvovali su i resorno ministarstvo, Direkcija javnih radova, Svjetska banka, Opština Nikšić.

“Posvećena je velika pažnja edukaciji zaposlenih, a što se opreme tiče posebno smo ponosni na video bronhoskop – posljednju riječ tehnike i najmoderniju aparaturu u okruženju koja je ubrzala i popravila kvalitet dijagnostike, samim tim i terapije. Do juna iduće godine počeće da radi i intenzivna njega, jedina pulmološka intenzivna jedinica u Crnoj Gori”, kazala je dr Reljić.

Ta ustanova je 1981. godine dobila nagradu oslobođenja Nikšića “18. septembar”, a prije dvije godine Ljekarska komora je proglasila Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ za najuspješniju bolnicu u Crnoj Gori.

Dobar ljekar je dobar čovjek

U bolnici u Brezoviku je zaposleno 137 radnika, među kojima je 19 ljekara. Praksa pomenute bolnice je da školuju kadar prije nego što se prethodni penzionišu, a prvi put od nastanka imaju ljekara mikrobiologa i specijalizanta iz patološke anatomije.

“Imamo izuzetno kvalitetne ljekare, jako dobre međusobne odnose što je bitno za dobro funkcionisanje jer nije važno samo biti dobar ljekar već i dobar čovjek i sarađivati sa kolegama. Imamo i odlično edukovane medicinske sestre”, ne bez ponosa kazala je direktorica bolnice.

Nestaje "bolnički strah"

Uz bolnicu u Brezoviku najčešće se pominje pojam vazdušna banja što i ne čudi jer na 56.000 metara kvadratnih veliki dio je pod šumom tako da je aero terapija obavezan vid terapije. Čak i “strah” od Brezovika polako nestaje zbog čega su zadovoljni i pacijenti i osoblje.

“Ovdje sam 15 dana i prezadovoljna sam osobljem i tretmanom. Trebalo bi neki da dođu kod njih da se obuče kako da se ponašaju prema pacijentima. Prepala sam se i plakala kada mi je doktor rekao da idem u Brezovik jer sam mislila ko tamo dođe da se više neće vratiti kući. Sada imam sasvim drugo mišljenje. Pričaću svuda gdje dođem kakvi su uslovi i osoblje ovdje, jer sa drugim bolnicama imam loše iskustvo. Ovo do sad nijesam vidjela”, rekla je Ljiljana Matijević iz Tivta.

Ostale dvije časne sestre

“Zaštitni znak” bolnice u Brezoviku, koju je opjevao i čuveni pjesnik, nekadašnji pacijent, Vito Nikolić, su i časne sestre Katoličke crkve.

“Danas su ostale samo dvije časne sestre. Poznate po svojoj plemenitosti bile su aktivno uključene u naš rad za praćenje tuberkuloze jer su u sklopu patronaže obilazile pacijente. I one su dale neki specijalni pečat ovoj bolnici”, kazala je dr Reljić.

Galerija

Bonus video: