U Podgorici otvorena prva sinagoga: Početak sna svih Jevreja

Početak gradnje nove sinagoge planiran je za narednu godinu, a očekuje se da će biti završena 2015. godine
511 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 21:35h

Otvaranje sinagoge u životu jednog Jevreja je jedan od najsrećnijih dana, poručeno je iz Jevrejske zajednice u Crnoj Goru povodom otvaranja prve sinagoge u Crnoj Gori.

Predsjednik Jevrejske zajednice Jaša Afladari kazao je da je otvaranje sinagoge početak sna svih Jevreja u Crnoj Gori.

"Ovo je prvi korak, a naredne godine biće postavljanje kamen-temeljac za gradnju nove sinagoge", rekao je Alfandari.

Početak gradnje nove sinagoge planiran je za narednu godinu u podnožju brda Ljubović u Podgorici, a očekuje se da će biti završena 2015. godine.

Vrhovni rabin Luciano Moše Prelević, prilikom čina unošenja tore u sinagogu, rekao je da je ona drvo života, te da će oni koji je drže i koji se na nju oslanjaju biti srećni.

"Danas su članovi Jevrejske zajednice u Crnoj Goru došli na božju stranu i njihovi potomci im ne mogu prebacivati zašto nijesu to uradili. Posvetili smo ovu sinagogu. U Evropi se obnjavljaju sinagoge, dok se kod nas gradi nova. To će biti jedina sinagoga koja se gradi iz temelja i gradi se nova zajednica", kazao je Prelević, pozdravljajući prisutne tradicionalnim židovskim pozdravima Šalam alehem (Mir sa vama).

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović čestitao je otvaranje privremene sinagoge, koja se nalazi u sjedištu Jevrejske zajednice, uz uvjerenje da je današnja ceremenija "kratak baj-pas ka otvaranju sinagoge sa pratećim kulturnim centrom".

Zahvalio je članovima Jevrejske zajednice koji su radili na promociji Crne Gore u inostranstvu. On je rekao da se nada da će se broj Jevreja u 18. vrijeku od oko 2.000 ponoviti i u modernoj Crnoj Gori. Procjenjuje se da u Crnoj Gori trenutno ima oko 350 Jevreja.

Otvaranje su čestitali i gradonačlenik Podgorice Miomir Mugoša, protojerej Mitroploije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, kao i predstavnici Barske nadbiskupije. Svečanosti je prisustvovao i funkcioner DF Koča Pavlović.

Galerija

Bonus video: