Goran Bjelović odslužio svoju kaznu u Novom Sadu

Njemu je vraćeno 70.000 eura na ime jemstva, kao garancija da će se odazvati na sudski poziv
660 pregleda 1 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Beta
Novi Sad, Foto: Beta
Ažurirano: 31.10.2013. 18:28h

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Milenka Žižić, donijela je rješenje da se Goranu Bjeloviću zvanom Gadafi, osuđenom u predmetu “Auto-mafija”, vrati 70.000 eura na ime jemstva, kao garancija da će se odazvati na sudski poziv.

U rješenju, između ostalog, piše da će novac biti predat negovom braniocu, advokatu Borivoju Đukanoviću.

Samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Milena Đaletić, izjavila je “Vijestima” da je Bjelović izdržao zatvorsku kaznu u Novom Sadu i da je zbog toga jemstvo ukinuto.

“Presudom Višeg suda u Podgorici od 17. februara 2010. godine, koja je u odnosu na okrivljenog Bjelović Gorana potvrđena presudom Apelacionog suda 09.12.2010, optuženom Bjeloviću zbog izvršenja krivičnog djela zločinačko udruživanje, prethodno je utvrđena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca, zbog izvršenja krivičnog djela krijumčarenje putem pomaganja iz člana 265 stav 1 u vezi člana 25 stav 1 KZ prethodno utvrđena kazna zatvora u trajanju od četiri mjeseca i zbog izvršenja produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 u vezi stava 1 u vezi člana 49 KZ prethodno utvrđena kazna zatvora u trajanju od dva mjeseca.

Bjelović je tako osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 1.500 eura. Viši sud u Novom Sadu je priznao presudu Višeg suda u Podgorici. Okrivljeni Bjelović je rješenjem Višeg suda u Novom Sadu 06. novembra 2012. godine otpušten sa izdržavanja kazne, pod uslovom da do kraja isteka jedinstvene kazne zatvora od osam mjeseci, do 19. aprila 2013. godine ne učini novo krivično djelo. Prema članu 172 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku, a kako je okrivljeni Bjelović izdržao kaznu zatvora u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, rješenjem Višeg suda u Podgorici ukinuto je jemstvo”, navela je Đaletić.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu koju je izreklo specijalizovano vijeće podgoričkog Višeg suda kojim je predsjedavala sudija Valentina Pavličić, kriminalnoj grupi optuženoj za krijumčarenje skupocjenih vozila “BMW X 5”, “porše kajen” i “mercedes”, zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Okrivljeni Lindon Z. Camaj osuđen je na dvije i po godine zatvora, zbog zločinačkog udruživanja, produženo krivično djelo krijumčarenje i davanje mita podstrekavanjem, te 4.500 eura novčane kazne. Viktor Z. Camaj osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog zločinačkog udruživanja i krivično djelo krijumčarenje i 1500 eura kazne.

Goran Ž. Bjelović zvani Gadafi iz Novog Sada, osuđen je na osam mjeseci, za zločinačko udruživanje, krivično djelo krijumčarenje pomaganjem i produženo krivično djelo falsifikovanje isprave i 1.500 eura. U presudi se navodi da je Lindon Camaj od avgusta 2006. do 17. februara 2007. u Crnoj Gori i inostranstvu organizovao grupu da krijumčari skupa vozila, falsifikujući isprave, dajući i primajući mito, nezakonito prevozeći vozila visoke klase preko carinske linije radi prodaje.

Bonus video: