„Carine” dižu baštu na sprat u centru Podgorice, arhitekte protiv

Arhitekte Pavle Popović i Andrija Markuš protive se gradnji konstrukcije u Ulici slobode koja uzima prostor pješacima
14842 pregleda 44 komentar(a)
Metalna konstrukcija u Ulici slobode, Foto: Luka Zeković
Metalna konstrukcija u Ulici slobode, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2019. 08:17h

Arhitekte Pavle Popović i Andrija Markuš negoduju zbog toga što firma “Carine” u sklopu novog hotela u Ulici slobode diže metalnu konstrukciju na sprat na mjestu gdje je nekada bio restoran.

Dvojica arhitekata tvrde da je nedopustivo da se, ionako uska ulica slobode, odjednom još više sužava, da se uzima prostor šetačima.

“Ulica slobode je davno formirana, nije to ulica u nastajanju, u njoj imamo i značjna djela arhitekture. Arhitekta Mišo Vukotić je projektovao soliter u kojem sada “Carine” prave hotel. Mi živimo u paradoksalnom vremenu, dozvoljava se divlja gradnja u epicentru grada, i to nadležni dozvoljavaju.”, kaže Markuš.

On dodaje da je investitor i 2006. godine podnožje Vukotićevog solitera “napao”, da je izmijenio mnogo toga, ne pitajući nikoga.

“Sada u Ulici slobode pravi dodatak, gdje je nekada bila bašta, dodaje se još sprat, gdje se valjda planira otvorena bašta, mada su crteži u koliziji za donji i gornji sprat, valjda da bi investiror mogao kasnije da pokrije i tu gornju terasu”, kaže Markuš.

On ukazuje da je kod nas na snazi potpuno mijenjanje arhitektonskih djela i tvrdi da bi to isto bilo kao da nekome sada padne na pamet da mijenja Njegoševu statuu u parku naspram CNP-a.

“U socijalizmu to nije moglo da se desi, poštovala su se autorske prava i državna imovina je bila zaštićena, sada imamo situaciju da investitor naručuju projekat, i nikoga nije briga urušava li se nečije djelo. Imamo moje kolege arhitetkte koji bi sve uradili samo za novac, ne braneći usuze struke”, kaže Markuš.

Pavle Popović živi u soliteru u kome “Carine” prave hotel i tvrdi da su prava stanara ugrožena, da im je oduzet trotoar isred solitera, da im je oduzeto dvorište pozadi, kao i mjesta za parkiranje.

“Mirkova varoš se mijenja do neprepoznatljjivosti, nažalost, bez ikakvog plana. Kada sam dobio stan u ovom soliteru milsio sam da sam počašćen, a sada, oduzeto mi je parking mjesto, oduzet trotoar, buka... Investitor je nedavno u Ulici Stanka Dragojevića podigao kuću na šest spratova, sunce nam je zagradio”, kaže Popović.

On se pita ko je mogao da investitoru “Carine” da dokument po kojem su riješeni imovinsko–pravni odnosi, posebno za dogradnju u Ulici slobode, kojom se uzima trotoar pješacima.

“Kada se krećete Ulicom slobode, ona se dojednom sada sužava. Narod se sudara sa konobarima, koji moraju da nose piće u dograđeni dio. Ovih dana vidimo tu konturu koja izgleda ružno i nije joj tu mjesto.”, kaže Popović.

Popović kaže da je sve trebalo uraditi da se ambijentalno sačuva Mirkova varoš.

Iz “Carina” tvrde da imaju sve dozvole

Firma “Carine” gradi hotel na mjestu nekadašnjeg restorana. kako je ranije saopštio vlasnik firme Čedo Popović, imaju sve potrebne dozvole za gradnju hotela sa četiri zvjezdice, koji će imati 35 soba, dvije kongresne sale i ostale sadržaje.

“Carine” su uspjele da se dogovore i sa stanarima nekoliko zgrada, koji su se bunili u početku zbog gradnje hotela.

Bonus video: