Na Savinom kuku još nema priprema, u TO Žabljak vlada optimizam

Hotelijeri na Žabljaku nisu veliki optimisti poučeni iskustvom ranijih godina, kada je novogodišnji buking trajao nekoliko novogodišnjih dana, a potom bio sve lošiji
107 pregleda 6 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 26.10.2013. 15:40h

Većina hotelijera dostavila je lokalnoj turističkoj organizaciji cijene za narednu zimu koje su, kako je kazao direktor Boro Nikolić, na prošlogodišnjem nivou.

“Cijene su formirane za pojedine periode. Većina će usluge nuditi na bazi polupansiona, neki na bazi spavanja sa doručkom, uz mogućnost doplate za pansion ili polupansion. Polupansion u dvokrevetnoj sobi tokom januara kretaće se od 35 do 40 eura po osobi, a tokom februara oko 30 eura. Utisak je da kod njih postoji optimizam, uprkos lošim iskustvima iz prethodnih godina, ali i još nedefinisanom statusu skijališta Savin kuk. Najvažnije je da bude snijega”, kazao je Nikolić.

On je dodao da će turistička privreda Žabljaka biti prisutna na promociji u Podgorici tokom novembra i na sajmu u Beogradu početkom decembra, ali i na svim prezentacijama i sajmovima na kojima će učestvovati Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Za razliku od Nikolića, kod hotelijera koje su “Vijesti” kontaktirale nema mnogo optimizma, kako zbog iskustava od ranijih godina, kada je turistički buking trajao nekoliko novogodišnjih dana, a potom bio sve lošiji, tako i zbog situacije na najvećem durmitorskom skijalištu Savin kuk, gdje još nema ni naznaka o pripremama za nastupajuću zimu.

Ne možemo od sezone očekivati ništa, jer je skijalište uslov svih uslova. Tamo se ništa ne dešava, što već sada direktno uslovljava nemogućnost prihvatanja rezervacija. Agencije i pojedinci već traže cijene sa skijališta, a njih još nema. Svi ćute i meni to liči na neku igru, rekao je vlasnik hotela „Javor”

Sa firmom MB turist koja je prošle godine bila zakupac Ski centra “Durmitor” potpisan je aneks ugovora o zakupu do marta 2014. godine.

U Vladinoj informaciji se objašnjava da u roku od dva mjeseca koliko predstoji do sezone, nije moguće naći renomiranog partnera koji bi ušao u dugoročni zakup ili u zajedničko ulaganje, sa IRF ili državom, zbog čega je sa MB turistom potpisan aneks ugovora o zakupu.

Umjesto uobičajenog remonta vremešnih uspinjača i ski-liftova i dobijanja upotrebnih dozvola, na skijalištu se ništa ne dešava. U međuvremenu, grupa nekadašnjih radnika blokirala je započete radove na ski infrastrukturi. Oni traže da im se ispune prava iz radnog odnosa i isplate zaostale zarade.

Kako se to stanje reflektuje na turističku privredu objasnio je vlasnik hotela “Javor” Milenko Stijepović.

“Ne možemo od sezone očekivati ništa, jer je skijalište uslov svih uslova. Tamo se ništa ne dešava, što već sada direktno uslovljava nemogućnost prihvatanja rezervacija. Agencije i pojedinci već traže cijene sa skijališta, a njih još nema. Svi ćute i meni to liči na neku igru, možda i sabotažu. Ovo što se mi pripremamo, što punimo zamrzivače, to je sekundarno. Ovo je na neki način igra nerava. Prošle godine su nadležni najavljivali i stavljanje u funkciju skijališta Štuoc, a tamo se investiciono ni prstom nije mrdnulo”, kazao je Stijepović.

Vlasnik hotela „Zlatni bor“ Radovan Bojović kazao je da ova jesen podsjeća na prethodne kada je u pitanju priprema skijališta. On očekuje da će Savin kuk raditi, ali su mu u sjećanju prošlogodišnje alarmantne vremenske prognoze i izvještaji koji su značajno uticali na lošiju posjećenost.

Njegov kolega, vlasnik hotela „MB“ i prošlogodišnji i ljetošnji zakupac skijališta Savin kuk, Vukomir Marjanović, očekuje da će se pitanje skijališta ubrzo riješiti.

Spremna samo Javorovača

Konfuzna situacija sa najvećim durmitorskim skijalištem, jasno je, drži u iščekivanju prodajne službe u žabljačkim hotelima. Svijetla tačka, ma koliko bila mala, je prigradsko skijalište Javorovača. Direktor istoimenog preduzeća Vuk Popović kazao je da su već završeni pripremni radovi na ski-liftovima i stazama. “Izašli smo sa cijenama za narednu zimu. Dnevni ski pas za odrasle koštaće devet, sedmodnevni 54, a sezonski 100 eura. Za djecu, dnevni ski pas košta šest, sedmični 36, a sezonski 65 eura. Noćno skijanje košta šest eura”, kazao je Popović.

Bonus video: