Numanović: Veliki pomaci u zaštiti manjina, ali mora još da se radi

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, rekao je da u protekle dvije godine poslanici u plenumu nijesu raspravljali o trošenju novca Fonda za manjine
55 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Suad Numanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.10.2013. 15:21h

Crna Gora je napravila velike pomake u zaštiti prava manjinskih naroda, ali se može poboljšati situacija u toj oblasti, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava, Suad Numanović.

Poslanici u Parlamentu raspravljali su danas o Izvještaju o razvoju i zaštiti prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica za 2012. godinu i ocijenili su da on realno predstavlja stanje kojim nijesu zadovoljni.

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, rekao je da u protekle dvije godine poslanici u plenumu nijesu raspravljali o trošenju novca Fonda za manjine. Osim toga, Damjanović je pitao Numanovića je li zajedno sa partijom i jednim medijem učestvovao u planovima za gašenje Srpskog nacionalnog Savjeta.

Numanović je kazao da je taj postupak trenutno pred Upravnim sudom, koji će donijeti odluku, ali je objsnio Damjanoviću da je za izbore neophodno prisustvo 2/3 elektora. Podsjetio je da je na Sjednici srpskog Savjeta bilo 92 a ne potrebnih 93 elektora.

„Srpski savjet je prošao proceduru nelegalno i nije registrovan. Ministarstvo smatra da nijesu prošli zakonsku proceduru a na Upravnom sudu je da to dokaže“, rekao je Numanović.

On je podsjetio da se proteklih mjeseci konstituišu novi manjinski Savjeti i dodao da Ministarstvo ne ukida manjinske Savjete već samo sprovodi zakonsku proceduru za njihovu registraciju. Dodao je da nije razgovarao ni sa kim o inicijativi da se ukine bilo koji Savjet.

“Nikada nijesma razgovarao sa partijama. Ja sam zadužen za zakonsku proceduru i tome treba da se povinuju svi, pa i poslanici”, poručio je Numanović.

Prema njegovim riječima, Fond za zaštitu manjinskih prava osnovao je parlament i sve primjedbe na rad tog tijela treba da isprave Ministarstvo, ali i Skupština.

Numanović je rekao da nacionalni savjeti nijesu odgovorili svojim zadacima, za koje uglavnom nije potreban novac. Poslanik Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović je bio saglasan da Nacionalni savjeti ne rade dobro, uz napomenu da je to zbog toga što su politizovani.

"Umjesto da prave mostove između naroda, oni su politizovani. Ajmo da promijenimo pravila pa da u savjetima budu ljudi iz kulture, književnosti, da ne dominiraju političari. Ja jesam član savjeta, ali sam spreman odmah da izađem ako dođe neko ko nije politički obojen", poručio je on.

Kako je kazao Numanović u poslednjih nekoliko godina osnovan je Fond za zašitu manjinskih prava i manjinski Savjeti, dodajući da je to novi kvalitet isntitucionalne zaštite manjinskih prava.

„Centar za očuvanje i razvoj kultura manjina ostvario je dobru komunikaciju sa predstavnicima manjina“, rekao je Numanović. On je kazao da je nakon poslednjih izbora, od ukupnog broja poslanika u parlamentu, 22.2 odsto pripadnika manjina, a u Vladi 16.6 odsto.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je dobro što Crna Gora ima Ministarstvo za manjinska prava i poručio da Vlada može samo da se pohvali sa normativnim okvirom, ali je, kako je dodao, nekvalitetna realizacija odbredbi.

Abazović je pitao da li su nacionalne manjine intelektualno nesposobnije od drugih, pa ih zbog toga ima malo u javnim ustanovama.

„Znam da zapošljavate samo članove DPS-a, nebitno koja su nacionalna zajednica“, kategoričan je Abazović.

Na informaciju da pojedine opštine nijesu dale podatke o broju zaposlenih pripadnika manjina, te da se često u statistikama ne navodi podatak koja je nacionalna pripadnost zaposlenih, Abazović je poručio da je vlast napravila klimu da se građani ne smiju izjašnjavati o nacionalnoj pripadnosti. Pitao je kako pokušavamo da se pokazujemo kao lider u multikulturalnosti ako nam predstavnici manjina zbog lošeg statusa odlaze iz zemlje.

On smatra da se kulturna baština ne može štititi sa Centrom koji dobija oko 150 hiljada eura godišnje, te da je to pokazatelj odnosa prema manjinama.

Ljerka Dragićević je kazala da je važno pitanje koliko je pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica zaposleno u javnoj službi, i istakla da je interesantno što hrvatske manjine nema u pregovaračkim grupama za pristupanje Evropskoj uniji koje se tiču manjina.

Poslanici su saglasni da mediji ne predstavljaju na pravi način manjinske narode. Kemal Zoronjic istakao loše predstavljanje manjina u medijima i dodao da bi se na osnovu slike u medijima moglo zaključuiti da manjine nemaju kulturu, što je u stvarnosti drugačije.

Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije (SNP) smatra da Vlada nije dovoljno favorizovala Centar za razvoj i očuvanje kultura manjina. On je istakao da u Izvještaju ne bi trebalo da se navode podaci koliko je građana tražilo da im se dokumenta izdaju na srpskom jeziku, jer Srbi nijesu nacionalna manjina.

Bonus video: