MANS: Brisanje matičnih brojeva iz registra služi samo korupciji

"Na taj način se značajno smanjuje prostor za otkrivanje slučajeva korupcije i organizovanog kriminala"
1 komentar(a)
Poreska uprava, MANS performans, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, MANS performans, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.10.2013. 13:47h

Odluke Poreske i Uprave za nekretnine da iz javno dostupnih internet baza podataka uklone matične brojeve, nesporno će dovesti do negativnih implikacija na proces EU integracija Crne Gore, ocijenili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a tvrde da su odlukom Poreske i Uprave za nekretnine Crne Gore da iz Centralnog registra privrednih subjekata i Katastra uklone matične brojeve i na taj način značajno smanje prostor za otkrivanje slučajeva korupcije i organizovanog kriminala, nevladine organizacije i mediji onemogućeni da rade svoj posao.

“Sa druge strane, oni koji bi korupcijom i organizovanim kriminalom trebalo da se bave i koji su za to plaćeni, na prvom mjestu policija i tužilaštvo, svoj posao očigledno neće i ne žele da rade”, rekli su iz MANS-a.

To je, kako su dodali, konstatovala i Evropska komisija u izvještaju o napretku za ovu godinu, gdje se kao jedna od ključnih primjedbi navodi nedostatak pravosnažnih presuda za korupciju, posebno one na najvišim nivoima.

"Štaviše, na taj način se i većina privatnih kompanija dovodi u nezgodan položaj i primorava da posluje u netransparentnim uslovima, iako posao rade zakonito i nemaju šta da kriju”, kazali su iz MANS-a.

Za predstavnike MANS-a je neshvatljivo da su se Poreska i Uprava za nekretnine drznule da uklanjanje mtičnih brojeva pravdaju navodnom zaštitom ličnih podataka osoba koje su vlasnici kompanija i nekretnina i navodnim EU standardima.

“I laicima u Crnoj Gori je jasno da uklanjanje matičnih brojeva iz registara jedino za cilj ima prikrivanje slučajeva korupcije”, tvrde u MANS-u.

Iz MANS-a su podsjetili na istraživanje međunarodne organizacije Global vitnes /Witness/ sa sjedištem u Londonu, koje je pokazalo da osobe koje peru novac, korumpirani političari, šverceri droge i oružja ali i oni koji izbjegavaju plaćanje poreza u svojim aktivnostima imaju najviše benefita od netransparentnih registara privatnih kompanija.

“Poslednjim odlukama crnogorskih državnih organa da uklone matične brojeve iz registara Crna Gora ispunjava sve uslove da se kandiduje za jednu od zemalja u kojoj je lako prikriti tragove pranja novca stečenog vršenjem krivičnih djela”, smatraju u MANS-u.

Iz MANS-a su još jednom pozvali Poresku i Upravu za nekretnine da hitno vrate matične brojeve u internet registre i na taj način ispoštuju ono što su standardi zemalja članica EU i ostalih razvijenih država.

Bonus video: