Cimbaljević zatražio azil u Kanadi

"Da su optužili samo jednu osobu, ja se ne bih odlučio da idem", rekao je prvi javno deklarisani gej u Crnoj Gori
78 pregleda 167 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2013. 06:33h

Prvi javno deklarisani gej u našoj zemlji Zdravko Cimbaljević tražio je azil u Kanadi nakon konstantnih prijetnji smrću.

On je za portal BuzzFeed World kazao da je od kada je “izašao iz ormara” primao prijetnje smrću, te da je, iako je dao iscrpnu dokumentaciju zvaničnicima, smatrao da oni nemaju želje da zaustave prijetnje.

Zato je odlučio da traži azil u Kanadi ovog ljeta, gdje je bio međunarodni predvodnik Prajda u Vankuveru.

Za BuzzFeed World je rekao kako, da je samo jedna osoba osuđena nakon budvanskog prajda, on ne bi bio u Kanadi.

"Da su optužili samo jednu osobu, ja se ne bih odlučio da idem", rekao je Cimbaljević, dodajući da naše vlasti moraju da primjenjuju zakon.

On je portalu RTCG rekao da je platu u LGBT Forumu Progres u tri godine rada primao samo od 1. januara 2013. do 1. septembra 2013.

"Partnerska NVO mi je ukinula i to primanje zbog povrijeđene sujete. Biće o tome jednom riječi više. U mojoj autobiografskoj knjizi. Razotkriće se u narednom periodu brojne maske. Pašće mnogi NVO velikani i veličine. Ukupan budžet Progresa, za tri godine, nije ni na trećini budžeta od jedne godine pojedinih organziacija koje se bave svim i svačim. To je manipualcija i stereotip da se u ovoj zemlji neko mora baviti ljudskim pravima, posebno ugroženih, samo zato što je debelo za to plaćen. Često poželim da se mijenjam s bilo kim drugim. Bez imovine sam sasvim, i totalno švorc", rekao je Cimbaljević.

Bonus video: