Komunalni policajci sad mogu da biju

"Igramo se sa stvarima koje će proizvesti štetu i po one koji treba da vrše ta ovlašćenja a i po one nad kojima treba da se vrše", ocijenila je Snežana Jonica (SNP)
40 komentar(a)
Komunalna policija, Foto: Vesko Belojević
Komunalna policija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.10.2013. 06:42h

Poslanici u Skupštini Crne Gore glasaće danas o predlogu Zakona o komunalnoj policiji kojim se daju dodatna ovlašćenja komunalnim policajcima, između ostalog upotreba fizičke sile i pravo da zadržavaju osobe koje krše komunalne propise.

"Imate priču o upotrebi palica gdje se kaže da se ona ne može upotrijebiti u predjelu vrata, glave, kičmenog stuba, grudnog koša, genitalija, to je otprilike čitavo tijelo osim noge. Pa će taj neko ko je završio srednju školu, bilo koju, biti toliko hirurški precizan da nanišani noge licu koje narušava komunalni red. Igramo se sa stvarima koje će proizvesti štetu i po one koji treba da vrše ta ovlašćenja a i po one nad kojima treba da se vrše", ocijenila je Snežana Jonica (SNP).

Takođe, naglasila je da je neophodno preciznije definisati kada Komunalna policija može primjenjivati video-nadzor jer norma, u kojoj piše da se radi sprečavanju narušavanja komunalnog reda određeni objekat može obezbijediti video- nadzorom, može biti vrlo upitna.

Prema riječima Ljerke Dragičević (HGI), neće biti sreće ni koristi” od Komunalne policije dok bude zavisna od lokalne samouprave, jer će je ona kontrolisati. Tvrdi da su samostalnost i odgovornost najbitniji da bi funkcionisala ta služba.

"Ako tako ne bude, građanima za borbu protiv nasilja ma kakve vrste ostaje policija jer makar oni ne traže napismeno pozive već što je iz njihovog domena završavaju maksimalno", kazala je Dragićević dodajući da je diskutabilna i odredba da na 5000 stanovnika “ide” jedan komunalni policajac.

Iako su pojedini poslanici opozicionih partija pozvali predlagače da povuku ovaj prijedlog, to se ipak neće desiti. DPS i SDP najavili su da će podržati ovaj zakon.

Bonus video: