Osude govora mržnje: Amfilohije mora kod tužioca

Zbog govora mržnje mitropolita SPC-a protiv učesnika parade ponosa i pravdanja huligana, Tea Gorjanc-Prelević kategorična
127 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 14:16h

Izjavama mitropolita Amfilohija treba da se bavi državni tužilac jer je od avgusta 2013. Krivičnim zakonikom Crne Gore propaganda mržnje ili netrpeljivosti i po osnovu seksualne orijentacije izričito postala krivično djelo, rekla je juče direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević.

Napominjući da je kvalifikovani oblik tog krivičnog djela (rasna i druga diskriminacija) slučaj kada je uslijed takve propagande došlo do nereda i nasilja, ona je kazala da će biti interesantno vidjeti ocjenu državnog tužioca ima li odgovornosti u tom smislu.

“Pri tome, treba primjetiti da mitropolit ne širi mržnju samo prema seksualnim manjinama, već i prema svim 'neplodnim' osobama koje je označio kao bezvrijedne i za brak, i metaforično poručio da zavrijeđuju samo da se spale (Drvo koje ne donosi ploda siječe se i u oganj baca; (Crkva) postojano priziva ... na čuvanje svetinje braka rađanjem djece...).

Očigledno je da su srednjovjekovna shvatanja Srpske pravoslavne crkve, tačnije, nekih njenih predstavnika, sasvim drugačija od progresivnih shvatanja nekih drugih crkava koje umjesto širenja mržnje prihvataju vjernike bez obzira na seksualnu pripadnost i sposobnost oplodnje, tj. rađanja. Nadam se da ćemo doživjeti takvu transformaciju u stavovima i velikodostojnika SPC, koja na ovim prostorima ima veliki uticaj”, kazala je Gorjanc-Prelević “Vjestima”.

Amfilohije je lično teškim riječima osudio nedjeljnu Paradu ponosa, a njegova Mitropolija je prekjuče suštinski opravdala huligane koji su nasiljem odgovorili na šetnju LGBT osoba i promotera osnovnih ljudskih prava. Mitropolija je, između ostalog, saopštila da se proglašavaju huliganima oni koji drugačije misle, kao i da bi organizatori parade trebalo da se zabrinu zbog “beščašća učinjenog brku Crnogorca, simbolu vjekovnog čojstva i moralnosti Crne Gore”.

Napominjući da su se naoružani huligani sabirali oko Hrama SPC u Podgorici i da su utočište od policije potražili baš u tom hramu, Gorjanc-Prelević kaže da je mitropolit u krajnjem za sumanuto nasilje i uništavanje poslije parade okrivio šetače koji su mahali balonima i slali isključivo poruke ljubavi, razuma i pomirenja “što dodatno svjedoči o tome da se pozivima na miroljubivost SPC maskira jasno i opasno zagovaranje mržnje”.

Direktorica ANIME Ljupka Kovačević ocijenila je za “Vijesti” da je stanje u društvu “mnogo gore nego što izgleda kada se u 21. vijeku čast vezuje za brkove, a moral za seksualnost”.

“Crkveni autoriteti dobijaju prostor tamo gdje nema naučne i obrazovane javnosti, gdje zakazuju državne institucije... Popovi svih vjera vole čiste duše i časne brkove. Sigurna sam da bi bilo manje nasilja na ulicama da su na povorci bili svi ministri, ili makar oni koji su se gurali da ugrabe dobru poziciju oko mitropolita”, poručila je Kovačević.

Ajša Hadžibegović iz Građanske alijanse smatra da se izjavama poput one koju je iznijela Mitropolija “stvara ambijent koji ohrabruje nasilje i uništavanje, pored ostalog, i javne imovine”, dok je Tamara Milaš (CGO) rekla da “reagovanje Mitropolije svakako ne doprinosi uspostavljanju tolerancije i kulture ljudskih prava”.

Protiv sam nasilja, ali i torture nad većinom

Ljiljana Đurašković (DF) kazala je da, kao što ne bi voljela da se sveštena lica miješaju i bave politikom, tako ni sebe ne smatra pozvanom i kompetentnom da tumači njihove stavove i izjave.

“Kao čovjek i humanista, apsolutno sam protiv nasilja prema bilo kome, naročito većine prema manjini, bilo kojoj. Ali sam isto tako rezervisana i protiv torture manjine nad većinom”, rekla je Đurašković “Vijestima”.

Halil Durković (DPS) je povodom poruka iz Mitropolije rekao da “treba osuditi svako ugrožavanje prava svakog čovjeka” i da su “građani sve svjesniji prisustva pripadnika LBGT populacije među nama”.

“Izjave koje su se mogle čuti u vezi sa Paradom ne idu u pravcu rješavanja problema i promocije tolerancije, a to treba da nas zabrine”, smatra poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović.

Štetu mora i država da plati

Advokat Nikola Martinović objasnio je za “Vijesti” da za štetu koja je pričinjena u nedjelju odgovornost mogu da snose država, organizatori parade, izvršioci i vođe grupa koje su demolirale grad.

“Odgovoran je organizator manifestacije zbog koje je proisteklo nasilje, ali bi on mogao da se oslobodi odgovornosti, kao što vjerovatno i hoće, jer oni koji su demolirali grad nijesu bili pod njegovom kontrolom. Odgovorno je i lice koje je pričinilo štetu, pod uslovom da je individualno određeno. Ukoliko se radi o djelovanju u grupi nije odgovoran samo onaj ko je načinio štetu, već i onaj ko je organizovalo grupu”, rekao je Martinović.

Ukoliko su neposredni izvršioci maloljetnici, objasnio je advokat, onda su na naknadu štete obavezni roditelji zbog propuštanja “pažnje i kontrole nad maloljetnikom”. “Na kraju, odgovorna je i država jer nije spriječila akte nasilja i terora”, kazao je advokat.

Ljupka Kovačević smatra da je nasilje koje se desilo logična posljedice konteksta u kojem živimo: “Ovome doprinosi pasivnost i nemoć odraslih da promijene situaciju. Egzistencijalna ugroženost porodica, nedostatak društvenih vrijednosti, ako za vrijednost ne uzmemo korupciju i kriminal, nedostatak znanja, čini mlade ljude podložnima autoritetima i 'spremnim' na otpor”.

Gorjanc-Prelević kaže da nasilja moraju biti svjesni roditelji i drugi ukućani mladića koji su divljali gradom, upozoravajući da im oni mogu biti naredne žrtve. “Teško je naći nove riječi za osudu tako gnusnog čina kao što je fizički napad na bilo koga zbog njegove različitosti. Posebno je poražavajuće da su svi pristali da učestvuju u napadu 20 na jednoga! To ovaj čin jasno deklariše i kao krajnje kukavički, što je inače odlika homofoba”, ističe Gorjanc-Prelević. D. B.

Javno kritikuje gejeve a tajno ih podržava

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo optužio je mitropolita Amfilohija da “Paradu ponosa koristi za izazivanje nemira i razdora u Crnoj Gori”.

Na pitanje “Vijesti” što misli o Paradi, Mihailo je zamjerio Amfilohiju što je javno kritikovao pedofiliju i homoseksualizam, dok tajno podržava takve vladike u redovima SPC.

”Čak je i pedofiličar Pahomije bio na osveštenju Hrama u Podgorici”, rekao je on. Mihailo je dodao da se Amfilohije tako ponaša od 90-ih godina.

Galerija

Bonus video: