Pljevaljski studenti uporni: Slučaj Velenje pred odbornicima

Studenti su rekli da su, osim što su izgubili godinu, onemogućeni da nastave dalje studiranje na masters studijama
191 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 22.10.2013. 18:06h

Studenti Fakulteta zaštite životne sredine u Velenju Miljan Rovčanin i Dejan Jestrović, kojima uprava te visokoobrazovne ustanove nije dozvolila da diplomiraju dok ne izmire dugovanja za školarinu u iznosu većem od 5.000 eura, zatražili su od predsjednika pljevaljskog parlamenta da na prvom narednom zasjedanju uvrsti i raspravu rješavanje njihovog problema.

U dopisu upućenom i svim odborničkim klubovima u lokalnom parlamentu, njih dvojica navode da su “u ovakvu situaciju dovedeni ne svojom krivicom, jer su im tadašnji čelnici Opštine obećali da će troškove njihovog školovanja snositi lokalna uprava”. Oni navode da je 2010. Akademski centar u Pljevljima raspisao konkurs za studiranje u Sloveniji na fakultetima za energetiku i zaštitu životne sredine.

Rovčanin i Jestrović su predali potrebnu dokumentaciju, nakon čega je na Fakultet za zaštitu životne sredine, osim njih, primljen i Branislav Krsmanović.

“U dogovoru sa potpredsjednikom Opštine Avdom Ajanovićem potpisali smo potrebnu dokumentaciju o stipendijama koja je iznosila 230 eura. Na sastancima smo se usmeno dogovorili da ćemo primati 110 eura mjesečno, jer Opština nije u stanju da isplati pun iznos. Suma od 230 eura morala je da stoji u ugovoru, da bismo uspjeli da dobijemo vize. Za dogovoreni iznos od 110 eura nijesmo potpisali nikakav ugovor. Stipendiju smo primali tokom prve godine i prva tri mjeseca u drugoj, nakon čega je uplata, iz nama nepoznatih razloga, prestala”, piše u dopisu.

Od svih studenata koji su otišli u Sloveniju jedino su njih trojica upisana kao vanredni studenti, iako su, kako tvrde, svi otišli pod istim uslovima

Od svih studenata koji su otišli u Sloveniju jedino su njih trojica upisana kao vanredni studenti, iako su, kako tvrde, svi otišli pod istim uslovima.

“Tek krajem prve godine skrenuli su nam pažnju da smo vanredni studenti. Krajem druge godine skrenuli su nam takođe pažnju i na to da Akademski centar nije izmirio dugovanja prema fakultetu, što je za nas bila novost. Međutim, nakon toga nijesmo imali nikakvih problema da nastavimo studiranje i izlazimo na ispite, pa smo mislili da je pitanje naše školarine riješeno. U to su nas ubjedili Ajanović i dr Franc Žerdin iz Slovenije”, piše u dopisu odborničkim klubovima.

Studentu su kazali da su, odmah nakon što im je saopšteno da ne mogu da diplomiraju, njihovi roditelji stupili u kontakt sa Ajanovićem koji je, tvrde, rekao da “nema nikakve veze sa nama i da nam je samo pomogao da upišemo ovaj fakultet”.

“Poslije nekoliko dana, direktorica fakulteta nas je pozvala na razgovor. Rekla nam je da moramo sami da riješimo problem, jer se njoj niko iz Pljevalja nije javljao. Kroz razgovor sa njom, kao krivca u svemu ovome pokušala je da navede političku situaciju u našem gradu i smjenu vlasti, pri čemu nam se krajnje neprimjereno obraćala, govoreći da su ’naši’ sada na vlasti u Pljevljima i da mi treba zbog toga da nađemo nekoga u opštinskom vrhu koji će sva dugovanja stare vlasti da izmiri. Nakon toga, direktorica je stupila u kontakt i sa sekretarkom Sekretarijata za društvene djelatnosti u Opštini Pljevlja Slavicom Krstajić i, takođe kao glavnog krivca, navela političke prilike u Pljevljima. Krstajić joj je poručila da im pošalje bilo kakav ugovor između fakulteta i Opštine koji se tiče plaćanja školarine i da će se istog dana izmiriti sva dugovanja. Nakon toga, smo shvatili da se sve zasnivalo na nekim usmenim dogovorima između Opštine ili Akademskog centra i Fakulteta za zaštitu životne sredinu u Velenju”, istakli su studenti.

Studenti su rekli da su, osim što su izgubili godinu, onemogućeni da nastave dalje studiranje na masters studijama.

Sa prosjekom ocjena od 8,67 Jestrović je jedan od najboljih pljevaljskih studenata u Sloveniji

Sa prosjekom ocjena od 8,67 Jestrović je jedan od najboljih pljevaljskih studenata u Sloveniji.

Oprečne izjave

Jestrović i Rovčanin tvrde da su, nakon što su odbili da potpišu ugovor koji im je nedavno ponudila direktorica Fakulteta, prema kojem su iznos od 5.100 eura trebalo da plate u mjesečnim ratama, imali sastanak sa dr Francom Žerdinom, koji je bio uključen u projekat odlaska pljevaljskih studenata u Sloveniju.

“Ubjeđivao nas je da ovaj dokument predstavlja samo formalno sredstvo sa kojim će oni da se brane na sastanku upravnog odbora, a da će on, zajedno sa Pečovnik, sredinom oktobra da dođe u Pljevlja da razgovara sa Filipom Vukovićem i Avdom Ajanovićem i da će nas osloboditi plaćanja. Međutim, u ugovoru je takođe pisalo da ćemo, ukoliko ne potpišemo, biti izbačeni iz evidencije studenata fakulteta. Kada smo mu tražili dokument kojim će se nama garantovati da nećemo plaćati taj dug, nije odgovorio. Kada smo isto predložili direktorici, takođe se nije složila sa tim, rekavši nam da je taj ugovor napravljen da se nama kao studentima olakša plaćanje, što se ne poklapa sa pričom dr Žerdina”, tvrde dvojica studenata.

Bonus video: