Huligani nijesu prošli

Suzavac, kamenice i bijes širili su se ulicama glavnog grada, ali nijesu uspjeli da dopru do Blažovog mosta na kojem se zavijorila zastava dugine boje
73 pregleda 109 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 06:58h

Prva Parada ponosa u Podgorici održana je juče ali uz više uličnih obračuna između huligana i policije, koja je satima pod punom borbenom opremom uspjela da obezbijedi mirnu šetnju pripadnika LGBT zajednice, NVO sektora, diplomata, političara i predstavnika medija.

Dok su u “zaštićenoj zoni” učesnici prajda uz osmijehe, pištaljke, ali i dobrom energijom i poljupcima širili ljubav - na drugim djelovima užeg centra i dijela grada preko Morače, vodile su se žestoke ulične borbe.

Glavni grad na trenutke ličio je na ratnu zonu. Djelovi Podgorice bili su obavijeni gustim dimom, jer je policija morala da upotrijebi suzavac i silu kako bi rastjerala demonstrante.

U dvočasovnom rušilačkom naletu homofobne rulje teže i lakše je povrijeđeno 20 pripadnika policije, ali ni u jednom trenutku situacija nije prijetila da se otrgne kontroli, niti je postojala mogućnost da se huligani probiju do učesnika prajda.

Tokom borbi u brojnim kvartovima užeg dijela grada polomljeno je na desetine izloga, žardinjera, kontejnera, ograda, stubića, automobila...

Od 1.500 demonstranata, koji su u naletima i vrlo organizovano - kamenicama, šipkama, Molotovljevim koktelima, dimnim bombama - napadali na kordone policije do sinoć ih je privedeno oko 70, koji su do kasno u noć ispitivani u policiji.

„Privedeno je 60 osoba – 39 punoljetnih i 21 maloljetna. U toku su aktivnosti na utvrđivanju postojanja osnovane sumnje da su počinili delikte – krivična djela ili prekršaje. Policijski službenici su, s tim u vezi, u komunikaciji sa nadležnim tužiocem i Područnim organom za prekršaje u Podgorici“, saopšteno je iz Uprave policije.

Udarali sa tri strane...

Danima uoči prve podgoričke Parade ponosa, prema policijskim podacima, na stotine demonstranata kovalo je planove kako da se nedjeljna šetnja pretvori u haos.

Operativni štab na čelu sa pomoćnikom direktora Nikolom Janjuševićem i šefom uniformisane policije u CB Podgorica Jovicom Rečevićem, je napravio čak pet bezbjednosnih prstenova. Na kriznim punktovima, oko rute predviđene za šetnju, bilo je raspoređeno oko 2.000 policajaca, pod punom intervencijskom opremom.

Kako se i očekivalo, najžešći udari izgrednika bili su na vanjskim pozicijama, tako da su prvi naleti huliganskih grupa počeli 15-ak minuta prije početka šetnje.

Eksplozija dimne bombe, ali i suzavac bačen sa neke od zgrada u Ulici slobode upozorio je policiju da ih očekuje težak posao.

Posebno “vruće” bilo je na raskrsnici kod restorana “Maša” na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a divljački udari proširili su se na gotovo cijeli kvart od Moskovske ulice, Ivana Vujoševića pa sve do Bulevara revolucije, Kliničkog centra i SC “Morača”.

Grupice vandala udarale su na bočnim djelovima u centru grada - organizovano se napadalo iz Njegoševog parka, Trga Republike, Njegoševe ulice.

Ulične borbe vođene su i u Ulici kralja Nikole kod Ekonomske i Trgovinske škole, ali i u Staroj varoši, odakle su vandali policiju zasipali kamenjem, ciglama, šipkama, dimnim bombama, benzinom.

Suzavac tjerao huligane

Tačno u 11 sati Povorka ponosa, sa oko 150 učesnika, krenula je od hotela “Crna Gora” Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog ka mostu Blaža Jovanovića.

Grupe protivnika LGBT šetnje, pošto nijesu mogli drugačije, krenuli su pokušajima iz daljine – kamenice, šipke, cigle letjele su ka policiji sa svih strana.

Tokom povlačenja pred policijom koja je bacila suzavac na više mjesta, huligani su za sobom ostavljali pustoš - lomili su izloge butika, prodavnica, apoteka, banki, a silom su kidali i zaštitne metalne stubiće, betonske ivičnjake i žardinjere i od toga pravili “municiju”.

Dok se ulicama širio bijeli dim koji je tjerao suze na oči, u trenucima povlačenja huligana, činilo se da će nasilje stati. Ipak su fašističkim povicima “Ubij, ubij, ubij p...ra”, uz sočne psovke pripremljene za policiju, ali čak i uz neke nacionalističke parole “Ovo je Srbija” konsolidovali redove, a potom kretali u nove, pa čak i žešće nalete.

Dok se sa razglasa Parade ponosa čulo: “Povorka je uspjela, ovo je naš grad, ovo je naša država, ovo su naše ulice”, policija je još na bočnim djelovima suzavcima i pendrecima razbijala manje grupe demonstranata.

Oko 13 časova, policija je uspjela da potpuno rastjera huligane, a neke od njih uhvati i privede.

Ambasada SAD-a pohvalila Vladu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) čestitala je učesnicima Povorke ponosa i pohvalila Vladinu podršku toj manifestaciji. Ambasada SAD pohvalila je posebno djelovanje policije “koja je demonstrirala profesionalizam i hrabrost da zaštiti učesnike parade”.

“Osuđujemo nasilno ponašanje onih koji su pokušali da spriječe održavanje parade. Niko nikada ne treba da bude izložen nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i polnog identiteta. Sloboda govora, sloboda mirnog okupljanja i udruživanja, vrijednosti su koje čine srž ljudskih prava”, kaže se u saopštenju.

Iz ambasade SAD poručili su da su ta prava zajednička svima po osnovu pripadnosti ljudskom rodu i da nijesu rezervisana isključivo ni za jednu grupu u društvu. “SAD će nastaviti da se zalažu za ljudska prava svih ljudi”, piše u saopštenju.

Konjević očekuje kazne za huligane

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević u izjavi dostavljenoj medijima naglasio je da će prema osobama, koje su tokom održavanja Parade ponosa, narušavale javni red i mir biti preduzete “adekvatne zakonske mjere”. „Uvjeren sam da će i drugi nadležni organi ispratiti aktivnosti policije i efikasnom reakcijom izreći adekvatne kazne prema onima koji su počinili bilo koji delikt svojim huliganskim ponašanjem“, kazao je Konjević.

On se zahvalio svim pripadnicima policije koji su učestvovali u obezbjeđivanju Parade ponosa, kao i njihovim rukovodiocima i članovima Operativnog štaba, koji su 20-ak dana pripremali bezbjedno održavanje skupa. Pitanje dana je da li će protiv privedenih huligana biti podnijete krivične ili prekršajne prijave.

Mogu se očekivati prijave za nasilničko ponašanje, nošenje oružja i eksplozivnih materija, nanošenje tjelesnih povreda, napada na službena lica, ali i narušavanje javnog reda i mira, uništavanje tuđe stvari i imovine...

Molotovljeve koktele našli kod grupe dječaka

Očekujući udare navijačkih i drugih grupa policija je u noći između subote i nedjelje napravila svojevrstan “policijski čas” u samom centru Podgorice. Provjeravana je svaka zgrada, ulaz, prolaznik, a prva hapšenja krenula su nekoliko sati prije početka prve podgoričke Parade ponosa.

U kvartu kod Autobuske stanice policija je privela grupu maloljetnih dječaka, kod kojih su pronašli Molotovljeve koktele. Nešto kasnije policija je plijenila boce s benzinom, metalne šipke, cigle, dimne bombe...

“Prije početka Parade ponosa pripadnici UP su zaplijenili Molotovljeve koktele, benzin, šipke, cigle i dimne bombe. Bezbjednosna situacija prije, tokom i poslije održavanja Povorke ponosa je, uzimajući u obzir navedene incidente, bila na zadovoljavajućem nivou, zahvaljujući pravovremenom reagovanju policijskih službenika”, saopštila je UP.

Huligani krenuli i od hrama

“Vijestima” je nekoliko građana Podgorice dostavilo podatke da se veća grupa demonstranata dva sata prije početka Parade ponosa okupila kod hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Navodno, grupu od najmanje 50-ak mladića je kod hrama jedno vrijeme zadržavao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u hramu održao i nedjeljnu liturgiju.

Nakon okupljanja kod hrama ta grupa huligana se, navodno, priključila drugim demonstrantima, koji su krenuli na kordone policije preko Morače.

Kamenicama po redakciji “Vijesti”

Čak dva puta u razmaku od desetak minuta kamenicama je juče napadnuta i redakcija Nezavisnog dnevnika “Vijesti”, na Bulevaru revolucije.

Oko podne grupa huligana prošla je pored redakcije krećući se prema Dječjem parku. Kamenice su poletjele i polomile nekoliko prozora, ali nije bilo povrijeđenih.

Oštećen je i službeni automobil "Vijesti", koji je bio parkiran ispred zgrade.

Galerija

Bonus video: