Veliko spremanje u porodilištima

Uskoro će biti izrađene smjernice za porođaj i dojenje, kojima bi trebalo da se poboljšaju uslovi za majke i bebe
127 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 07:25h

Uskoro će početi izrada smjernica za porođaj i dojenje, koje bi trebalo da poboljšaju praksu u crnogorskim porodilištima, saznaju “Vijesti”.

To je, praktično, priznanje da je UNICEF-ova analiza od ljetos pogodila nadležne koji su spremni da stvari mijenjaju.

Ministarstvo zdravlja formira radnu grupu, u koju su pozvali i članove NVO sektora kako bi se što više primakli standardima Evropske unije, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), i UNICEF-a.

UNICEF-ova Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori, predstavljena u julu ove godine, pokazala je zabrinjavajuće stanje u porodilištima.

“Vjerujemo da će izrada nacionalnih smjernica pomoći promjeni stanja, i da je to samo jedan od koraka koji će da uslijede kako bi za koju godinu mogli da kažemo da je vidno promijenjen kvalitet zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori”, kazala je Kristina Mihailović iz tog udruženja Roditelji koje će učestvovati u izradi smjernica. Ona je napomenula da je ta izrada izrada smjernica jedna od glavnih preporuka UNICEF-ove studije.

“Vrlo je važno napomenuti da su analizu stanja radili i domaći i strani ljekari, što znači da niko sa strane nije pogrešno procijenio stanje zbog neupućenosti u specifičnosti crnogorskog sistema zdravstva. Kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece u Crnoj Gori je često ispod standarda, posebno što se tiče informisanja, komunikacije, povjerljivosti i holističke njege majki i djece”, kazala je Mihajlović.

Ona je objasnila da je studija rađena na osnovu iskustva istraživača u porodilištima u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Beranama i Nikšiću krajem 2012. godine, a da je naručilo Ministarstvo zdravlja.

Autori studije su upozorili da upravljanje slučajevima najčešćih stanja i komplikacija u porodilištima često nije usklađeno sa međunarodnim standardima i smjernicama zasnovanim na dokazima, ni kod akušerske, neonatalne njege, ni kod pedijatrijske njege.

Studija je pokazala da je u Crnoj Gori na snazi pretjerana medikalizacija njege – visoka stopa primjene carskog reza, indukcije, stimulacije, epiziotomije.

“Nedovoljna je upotreba niza osnovnih, efikasnih tehnologija koje preporučuje SZO, kao što su smještaj beba uz majke i promovisanje ranog i isključivog dojenja, partnerstvo i pojedinačne porođajne sale, pripravnost za reanimaciju…”, piše u studiji.

Podstojeće stanje, smatraju autori studije, osim što majke i djecu izlaže riziku, izaziva nedjelotvorno korišćenje resursa i može dovesti do toga da se neki hitni slučajevi ne rješavaju odmah i na prikladan način.

Iz NVO “Krug života” nezadovoljni su uticajem koji je analiza ostvarila.

“Statistika se napravi i više niko je ne analizira, ne prezentira zdravstvenim radnicima i ne preduzima mjere da se svi uočeni nedostaci. Statistika se pravi samo da bi se ispunila zakonska obaveza. Posljednja aktivnost analiziranja podataka je realizovana i podaci prezentirani zdravstvenim radnicima 2007. godine, bez predloga rješenja za unapređenje kvaliteta i organizacije njege, kao krajnjeg rezultata“, ukazao je konsultant te organizacije, koji je želio da ostane anoniman.

Problem je, kako je kazao, i taj što su autori studije utvrdili da statističke informacije nijesu uvijek tačne.

„U ustanovi sa prijavljenom stopom carskih rezova od 20 odsto inspektori su kontrolom knjige porođaja u samom porodilištu utvrdili da je oko dva puta veća (16 carskih rezova na 39 porođaja – 41 odsto). To ukazuje na pojavu da se podaci falsifikuju sa ciljem da se prikriju nedostaci i odgovornost za loše stanje“, kazao je on.

Za stanje u crnogorskim porodilištima, kako je kazao, u prvom redu je odgovorno Ministarstvo zdravlja koje je probleme guralo pod tepih.

„Ono što je vrlo pohvalno za sadašnje Ministarstvo zdravlja je što je ovakva studija procjene kvaliteta porodilišta napravljena. Međutim, studija ima smisla samo ako se njeni rezultati iskoriste za iskorjenjivanje uočenih vrlo ozbiljnih nedostataka. Ministarstvo bi trebalo da prezentira koje mjere je preduzelo u tom pogledu. Iste studije procjene kvaliteta i bezbjednosti obavezno bi povremeno trebalo raditi i za sva druga odjeljenja u crnogorskom zdravstvu, a ne samo za porodilišta“, rekao je on.

Dobro je da smo otvorili tu priču

Kada je u pitanju dojenje i loša ocjena u vezi sa njim u porodilištima, Jovanovski-Dašić je ocijenila da je kasno za majku da dobije instrukcije o dojenju onog trenutka kada se porodi

Kada je u pitanju dojenje i loša ocjena u vezi sa njim u porodilištima, Jovanovski-Dašić je ocijenila da je kasno za majku da dobije instrukcije o dojenju onog trenutka kada se porodi.

“Postoje savjetovališta za trudnice i škole i svi ti segmenti se moraju povezati. Majka treba da bude pripremljena za dojenje u školi za trudnice. Ako imate adekvatnu informaciju šta treba da uradute kada prvi put dobijete dijete na podoj, vama će biti mnogo lakše pošto se porodite”, kazala je ona.

Lična higijena medicinara na lošem nivou

Konsultant NVO “Krug života” je rekao da su autori studije utvrdili da se najdjelotvornija tehnika za sprečavanje infekcija – pranje ruku – ne primjenjuje na adekvatan način i ne koristi u većini porodilišta u Crnoj Gori.

“U mnogim ustanovama nema adekvatno organizovanih mjesta za pranje ruku, koja obuhvataju tečni sapun, peškire za jednokratnu upotrebu, kontejnere za sakupljanje upotrijebljenih peškira, antiseptik sa raspršivačem, algoritmi (uputstva) o pranju ruku i dezinfekciji kod različitih zahvata.

Osoblje ne prolazi kontinuiranu obuku, nije motivisano da uči i niko ga ne kontroliše da li uopšte pere i da li pravilno pere ruke”, ocijenio je on.

Promjena organizacije neophodna

“U mnogim ustanovama nema adekvatno organizovanih mjesta za pranje ruku, koja obuhvataju tečni sapun, peškire za jednokratnu upotrebu, kontejnere za sakupljanje upotrijebljenih peškira, antiseptik sa raspršivačem, algoritmi (uputstva) o pranju ruku i dezinfekciji kod različitih zahvata

Dokument sugeriše i promjenu unutrašnje organizacije i strukture porodilišta u Crnoj Gori, kako bi mogla da ponudi kompletan paket intrapartum i postpartum njege prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući i organizaciju pojedinačnih porođajnih sala, stvarnje uslova za partnerstvo i smještaj beba uz majke… Te promjene, kako se navodi, bi se mogle sprovesti u okviru postojećih prostorija, bez dogradnje novih.

Autori analize predlažu i organizovanje nacionalne informativne kampanje za promovisanje dojenja, materinske njege orijentisane na porodicu, pružanje informacija o rizicima od intervencija kod normalne trudnoće i porođaja (carski rez, indukcija, podsticanje, druge skoro rutinske, a nepotrebne procedure).

Galerija

Bonus video: