Parada uspjela, organizatori poručili: Vidimo se u junu

Znam da vam je danas bilo teško, ali tako je nama svaki dan - rekao je Danijel Kalezić, zahvaljujući se policiji
21 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 07:06h

Povorka sa sloganom “Crna Gora ponosno” krenula je u 11 časova uz zvižduke podrške od Kraljevog parka do stare zgrade Vlade. U povratku, organizatori su se obratili okupljenima na platou preko puta Skupštine.

Učesnici su nosili transparente sa natpisima “Ja sam za transformaciju svijesti”, “Ljubi pedera” i “Žena, majka, lezbijeka”, “Gej Mostovi na Morači”.

Bile su razvijene i poruke “I mi navijamo za Budućnost”, “Homofobija u svoja četiri zida”, kao i “Svako svoja posla”. Osim zastave duginih boja, tokom šetnje bila je razvijena i zastava Evropske unije.

Prilikom prelaska mosta Blaža Jovanovića učesnici su sa obje strane ograde spustili zastavu duginih boja. Na kraju se ponovio scenario iz Budve - učesnici Parade ponosa morali su biti evakuisani, ovog puta policijskim maricama.

Poslije desetak minuta čekanja, povorka policijskih automobila je krenula kroz grad, prema tajnoj lokaciji - kampu za obuku policajaca na Zlatici.

Raspoloženje LGBT aktivista je bilo pozitivno iako su ih neki od građana Podgorice prepoznali u kombijima i pokazivali im srednji prst.

Predstavnik "Kvira Montenegro", koji je organizovao prvu paradu u Podgorici, Danijel Kalezić, rekao je da od danas LGBT osobe u Crnoj Gori više nijesu nevidljive, te da će njihova borba biti nastavljena do osvajanja potpune slobode.

"Prajd je bio uspješan, a svake godine će nas biti sve više i više, sve dok nam se ne pridruže i oni koji su sa druge strane. Od danas su crnogorske ulice i naše ulice", rekao je Kalezić.

“Znam da vam je danas bilo teško, ali tako je nama svaki dan”, rekao je zahvaljujući se policiji.

U prvim redovima bili su ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović i savjetnik premijera Jovan Kojičić. Prošetao je i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

Jelena Dacić iz “Juventasa” se zahvalila svim LGBT osobama čiji je karakter bio jači od straha.

"Neka nam je živ i zdrav Prajd, živio 100 godina", poručila je.

Prema riječima direktor LGBT Foruma Progres, Stevana Milivojevića, u Crnoj Gori je stasao pravi LGBT pokret, a uspješno održavanje parade treba da bude primjer u regionu.

Ambasador Holandije u Srbiji Laurent Luis Stokvis rekao je da je manifestacija veliki uspjeh za Crnu Goru: "Poruka iz Holandije je da ovo treba da bude najljepši dan".

Predstavnik međunarodne LGBT organizacije ILGA Jurop Martin Kristensen rekao je da je prajd bio uspješan, ali je podsjetio da je homofobija veliki problem na Balkanu i u Crnoj Gori.

Boban Stojanović iz Beogradskog prajda rekao je da Podgorica danas slavi: "Vidimo se u Beogradu , Splitu i ponovo u Podgorici".

Organizatori su najavili da će novi prajd biti organizovan ponovo u junu sljedeće godine.

“Na putu ka EU građani su pokazali visok stepen tolerancije i ovo mirno okupljanje je garant da će LGBT zajednica biti zaštićena, jer država neće dozvoliti da se bilo koji njen građanin osjeti manje vrijednim”, poručio je Numanović.

Paradu su podržale NVO iz regiona koje su već organizovale prajdove. Podrška je stigla i iz domaćeg civilnog sektora.

Paradi su prisustvovali direktor i glavni urednik “Vijesti” Željko Ivanović i Mihailo Jovović, direktorka “Monitora” Milka Tadić-Mijović, direktor CNP-a Janko Ljumović, direktorica CGO Daliborka Uljarević, Goran Đurović iz Koalicije NVO Saradnjom do cilja, direktorica CRNVO Ana Novaković, direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević, Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće, Stevo Muk iz Instituta alternativa, Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta, zamjenica ombudsmana Marijana Laković, predstavnici političkih partija Andrija Popović (LP), Nada Drobnjak (DPS), Azra Jasavić (Pozitivna) i Snežana Burzan (SDP) i drugi.

Galerija

Bonus video: