Policija spremna, prijetnje ozbiljne

Policija napravila pet bezbjednosnih prstenova kako bi sa 2.000 pripadnika spriječila nerede na Paradi
61 pregleda 94 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2013. 06:34h

Upravu policije danas očekuje najveći bezbjednosni rizik u novijoj crnogorskoj istoriji, gdje će oko 2.000 pripadnika policije pokušati da spriječi moguće nerede na zakazanoj Paradi ponosa u Podgorici.

Operativni štab UP napravio je plan obezbjeđenja, prema kojem će više od 1.800 opremljenih policajaca biti raspoređeni u čak pet bezbjednosnih prstenova u strogom centru Podgorice, ali i dijelu grada Preko Morače.

Na mapi UP, koja je juče proslijeđena svim operativnim jedinicama policije, precizno su ucrtane pozicije, broj pripadnika, ali i način djelovanja ukoliko dođe do nereda.

“Vijestima nedjeljom” su sinoć u vrhu Uprave policije potvrdili da su spremni za Paradu ponosa, sigurni da su uradili sve kako bi ovaj visokorizični skup prošao bez incidenata.

“U toku su posljednje pripreme i izdavanje naređenja službenicima, koji će sjutra obezbjeđivati održavanje Parade ponosa. Naglašavamo da su i dalje aktivne veoma ozbiljne prijetnje od navijačkih i drugih grupacija, ali činimo sve da ovaj javni skup prođe bez većeg narušavanja javnog reda i mira”, kazali su sinoć iz vrha UP.

Sa terena su se sinoć slijevale informacije u sjedište operativnog štaba, a prema tome su se pravile i manje izmjene plana angažovanja policije.

Prema planu UP određeno je nekoliko desetina položaja, na kojima će policajci, pod punom intervencijskom opremom, biti raspoređeni. Cilj policije je da učesnici parade budu maksimalno zaštićeni, te da niko nema mogućnost da im se približi.

Policija je organizatorima predložila maršrutu, koja će biti i najlakša za fizičko obezbjeđenje šetnje. Potez od hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade odabran je za šetnju učesnika “prajda” jer na toj dionici nema okolnih naseljenih zgrada ali ni “ušuškanih” pozicija za napad.

Policija je u petak saopštila da će za saobraćaj zatvoriti sve ulice u samom centru Podgorice od tri sata poslije ponoći, pa sve do nedjelje oko 15 časova. Policija će u samom centru sprovesti svojevrstan “policijski čas” od zore pa sve do okončanja Parade ponosa.

Potez Bulevara Svetog Petra Cetinjskog od Ulice Marka Miljanova pa sve do Ulice Svetozara Markovića, ali i bočne prilazne ulice biće pod najvećom budnošću policije, gdje će pripadnici policije evidentirati gotovo svakog prolaznika, stanara.

Procjene policije su da će “vruće” biti na spoljašnjem ali i posljednjem bezbjednosnom prestenu, gdje se i očekuju napadi grupacija, koje će pokušati da nasiljem ispolje homofobni stav.

“Očekujemo da će za nas biti najteže pozicije kod stadiona “Budućnosti”, “Sahat kule”, SC “Morača” ali i na drugim bočnim djelovima, rekli su u policiji.

“Očekujemo da će za nas biti najteže pozicije kod stadiona “Budućnosti”, “Sahat kule”, SC “Morača” ali i na drugim bočnim djelovima, rekli su u policiji

Novi park, preko puta srušenog hotela “Crna Gora”, kako je planirano biće mjesto gdje će od 9 sati početi okupljanje aktivista i članova LGBT zajednice, NVO sektora, političara, diplomata ali novinara, koji će biti zaduženi za izvještavanje sa Parade ponosa.

Organizatori očekuju da će rutom od 1.400 metara danas prošetati oko 200 učesnika, te da će se iz Kraljevog parka krenuti oko 11 časova.

“Očekujemo da se šetnja, govori i cijela organizacija Parade ponosa završiti do 13 časova”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor LGBT Foruma progres Stevan Milivojević.

On je naglasio da su organizatori dobili uvjeravanja od Uprave policije da je napravljen najbolji mogući plan obezbjeđenja, koji će po broju pripadnika policije biti najveći u istoriji crnogorske policije.

U obezbjeđenju Parade ponosa učestvovaće svi pripadnici elitnih jedinica policije - SAJ i PJP, interventni vodovi, službenici odjeljenja za javni red i mir, saobraćajci, pozornici ali i pripadnici UP, koji pokrivaju kancelarijske poslove u centrima bezbjednosti...

Zbog obezbjeđenja Parade ponosa svi službenici u Centru bezbjednosti Podgorica, ali i sjedištu UP, danas će imati radnu obavezu, bez obzira da li imaju slobodan dan ili dežurstvo.

Oprema na revers iz Srbije

U organizaciji najvećeg bezbjednosnog rizika u novijoj crnogorskoj istoriji Uprava policije se suočila i sa manjkom intervencijske opreme, koju pripadnici UP duže prilikom obezbjeđenja visokorizičnih skupova. “Vijesti” u UP saznaju da naša policija u magacinima ima oko 800 komada intervencijske opreme, zbog čega su bili prinuđeni da pomoć potraže iz Srbije.

Vrh Uprave policije se zbog toga obratio fabrici “Mile Dragić” iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom specijalizovane opremu za policiju, kriminalističke, bezbjednosne i vojne službe, da im na revers pošalju nekoliko stotina kompleta za ulične intervencije. “Vijesti nedjeljom” saznaju da je oko 400 kompleta stiglo juče u Podgoricu, a potom su podijeljeni službenicima koji će, prema planu štaba, prije, za vrijeme i nakon Parade ponosa biti zaduženi za pokrivanje uličnih pozicija.

Službenici policije, koji će biti u obezbjeđenju skupa, na sebi će imati radne i uniforme za intervencijske zadatke i sa sobom će dužiti - palicu, pištolj, lisice, prsluk za ulične nerede, intervencijski šljem, štit i štitnike za ruke i noge, kao i gas maske.

Praćke prijete sa krovova, kupljeno 250 crnih kapa

Operativnom štabu, na čijem čelu su rukovodeći ljudi uniformisane policije u Podgorici Jovica Rečević i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, u proteklih nekoliko dana stigli su brojni podaci da se pojedine grupacije pripremile čak i specijalne praćke za gađanje ciljeva sa velike udaljenosti. Pijačni prodavači posvjedočili su policiji kako su ovih dana prodali više stotina crnih kapi koje su bile vrlo tražene.

Riječ je o kapama od kojih se lako mogu napraviti fantomka. Iz UP je saopšteno da imaju podatke i o takvom vidu prijetnji, ali da za sada nijesu uspjeli da kod nekog pronađu te praćke. Upućeni tvrde da ručno pravljene praćke ali i pojedini modeli, koji se nalaze u sklopu ribolovačke opreme, imaju veliku jačinu, tako da se “ciljevi” mogu pogoditi sa velikih razdaljina.

“Upravo zbog toga ćemo pregledati i sve krovove zgrada, koje gledaju na rutu prolaska Parade ponosa, kako se ne bi dogodilo da neko te pozicije koristi za mogući napad iz vazduha. “Vijesti nedjeljom” saznaju, da su pojedini članovi homofobnih grupa za praćke spremili i specijalnu municiju - metalne kuglagere...

Ambasada SAD upozorava na moguće nasilje

Američka ambasada u Podgorici pozvala je građane SAD na oprez danas, na dan održavanja Parade ponosa, jer su i “demonstarcije koje bi trebalo da budu miroljubive nepredvidive i brzo mogu postati nasilne”.

“Pratite medijske izvještaje lokalnih događaja i pazite na okruženje u svakom momentu”, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Podgorici. Osoblju ambasade savjetuje se da izbjegava dio grada kojim će proći povorka, ukoliko u njoj ne učestvuju, kao i da se, takođe, klone drugih javnih mjesta i skupova tokom dana.

Galerija

Bonus video: