Pokrenuta procedura za izbor vrhovnog državnog tužioca

Vrhovni državni tužilac će se prvi put birati dvotrećinskom većinom u parlamentu
3 komentar(a)
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Vučković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.10.2013. 15:31h

Na jučerašnjoj sjednici Tužilačkog savjeta donijeta je odluka o objavljivanju konkursa za izbor vrhovnog državnog tužioca, koji će se prvi put birati dvotrećinskom većinom u parlamentu.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca i predsjednik Savjeta Veselin Vučković potvrdio je "Vijestima" da je donijeta odluka o raspivanju konkursa a koju će iduće sedmice proslijediti “Službenom listu” na objavljivanje.

Tužilački savjet,u aktuelnom sastavu predložiće kandidata Skupštini. Nakon objavljivanja odluke u “Službenom listu” i u medijima u roku od petnaest dana, kako zakon to reguliše, biće otvoren javni poziv. Nakon toga, imamo rok od deset dana da Skupštini dostavimo utvrđeni predlog", rekao je Vučković.

On je saopštio i da je juče održana Proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva i donijeta odluka o konferenciji tužilaca na kojoj će biti tajnim glasanjem izabrani članovi novog Tužilačkog savjeta iz reda tužilaca.

“Oni će se birati tako što će se na konferenciji predložiti osam kandidata iz Vrhovnog tužilaštva i dva viša tužilaštva od kojih će četiri biti u Savjetu a iz 13 osnovnih tužilaštava mogu da predlože po dva kandidata ali samo jedan će na kraju biti izabran da ih predstavlja u Tužilačkom savjetu”, pojasnio je Vučković, dodajući da je donijeta i odluka o formiranju komisije za izbor tužilaca.

On je istakao da za razliku od rješenja za sudsku vlast, predsjednik Tužilačkog savjeta će po automatizmu biti vrhovni državni tužilac, što znači da Savjet ne može biti formiran prije nego se izabere novi VDT. Tužilac je rekao da će konferencija najvjerovatnije biti održana 1. novembra u okviru Dana tužilaca.

Bonus video: