"Crna Gora Ponosno"

Ispred Vlade na Paradi ponosa Numanović i Kojičić

Vlada je odredila da na Paradi ponosa učestvuju ministar za ljudska i manjinska prava i savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije
68 pregleda 311 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 09:14h

Vlada je odredila da na Paradi ponosa učestvuju ministar za ljudska i manjinska prava dr. Suad Numanović sa saradnicima i savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, soapšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću.

"Vlada Crne Gore je, kako je to saopšteno u četvrtak 17. oktobra 2013. godine nakon sjednice Vlade, izrazila političku podršku održavanju Parade ponosa i ohrabrila resorno ministarstvo da preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi na dan održavanja tog skupa bio očuvan red i mir.

Ovakav stav u skladu je sa temeljnim opredjeljenjem Vlade Crne Gore da u svim oblastima nastoji da emancipuje nove, više stanrade tolerancije", zaključuje se u saopštenju.

Organizatori očekuju bolji rad tužilaštva

Organizatori se ne plaše nereda na Paradi ponosa, kazao je Danijel Kalezić iz organizacije "Queer Montenegro", koja organizuje paradu zakazanu za 20. oktobar.

On je kazao da vjeruju policiji i da očekuju bolji rad tužilaštva.

Najavio je da će parada imati nekoliko stotina učesnika.

Iz policije je na konferenciji za medije poručeno da će tokom, prije i nakon parade učiniti sve da zaštite.

Brkovi logo manifestacije

Kalezić je rekao da još nije poznato koji će državni predstavnici u nedjelju biti u Povorci. Kalezić je naveo da se nada da Vlada sebi neće dozvoliti "bruku" da ne obezbijedi podršku događaju na visokom, ministarskom nivou, navodeći da bi suprotno postupanje bilo protivno svim do sada deklarativno izrečenim podrškama.

On je ponovio da su pozvani svi ministri, a da je jedino od ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića, traženo i da se obrati učesnicima. Kalezić je kazao da će slogan Povorke biti "Crna Gora Ponosno", a da su brkovi logo manifestacije."Brkovi nijesu izabrani slučajno. Oni su istorijski simbol ponosa, junaštva, dio tradicije i identiteta Crne Gore, ali u ovom kontekstu oni su simbol koji razbija predrasude ko ima pravo na njih", pojasnio je on. Kalezić je kazao da će se povorka kretati bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ali nije precizirao kada će događaj početi, navodeći da će mediji informaciju dobiti tokom dana

On je ocijenio da se Povorka organizuje kako bi stvari bile promijenjene dugoročno.

"Povorka će biti organizovana svake godine, i već u nedjelju će promijeniti veliki broj predrasuda i građani će moći da vide da LGBT osobe nijesu onakve kakvim ih homofobi predstavljaju" , poručio je on.

Najavljen još jedan skup koji je zabranjen Pomoćnik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević, kazao je da je policija spremna da obezbjeđuje Povorku, i ponovio da će toga dana na terenu biti oko dvije hiljade policajaca. Prema njegovim riječima, Uprava policije je formirala Operativni štab, koji je pripremio plan aktivnosti djelovanja prije, tokom i nakon Povorke, što uključuje i plan evakuacije."Optimalan broj policajaca biće zadužen za obezbjeđivanje reda i mira i bezbjednost učesnika Povorke ali i građana Podgorice. Policija će postupati po detaljno razrađenom planu kako bi spriječila svaki eventualni pokušaj da se red i mir naruše u većem obimu, i izazovu neredi u Glavnom gradu", kazao je Janjušević.On je pozvao građane, posebno mlade, da budu tolerantni i pokažu nivo demokratičnosti tako što će se uzdrže od nasilničkog ili drugog nezakonitog ponašanja. Janjušević je kazao da je Upravi policije jutros prijavljeno još jedno javno okupljanje za nedjelju, navodeći da će ono biti zabranjeno zbog neblagovremene prijave, jer Zakon nalaže da se to učini pet dana prije planiranog događaja. On je potvrdio da je u toku razgovor sa vođama nekih navijačkih grupa, u svojstvu građana.

Zaplijenjena određena pirotehnička sredstva Komentarišući sluačajeve prijetnji krvlju i smrću LGBT zajednici, putem video poruke, koja kruži društvenim mrežama, Janjušević je kazao da je policija u fazi otkrivanja identiteta te osobe, i da se nada da će ona biti ubrzo procesuirana. On je rekao da policija i sve ostale prijetnje koje se, posebno putem društvenih mreža i Interneta upućuju LGBT osobama, tretira maksimalno profesionalno i ozbiljno. Janjušević je potvrdio da je policija kontrolisala objekte za prodaju pirotehničkih sredstava i zaplijenila određenu količinu , i kazao da će zbog toga biti procesuirane neke osobe. On je podsjetio da je u Uprava policije rasvijetlila tri slučaja delikta u proteklih mjesec na štetu LGBT osoba i područnom organu za prekršaje predala 13 osoba, od kojih 12 maloljetnika. Pomoćnik ministra ljudskih i manjinskih prava, Blanka Radošević Marović kazala je da će ministar Numanović danas organizovati sastanak na kom će biti određeno ko će biti predstavnici tog resora na Povorci. Prema njenim riječima, Ministarstvo je posvećeno unaprjeđenju prava LGBT zajednice, navodeći da svoju ulogu prvenstveno vide u obezbjeđivanju realizacije obaveza predviđenih akcionim planom i Strategijom za unaprjeđenje života LGBT osoba.Šef kabineta ministra pravde, Tanja Pavićević kazala je da nijedna država na svijetu nije imuna na homofobiju i dodala da se crnogorska Vlada umjesto ishitrenih akcija opredijelila za postepeno djelovanje, počev od uspostavljanja normativnog i institucionalnog okvira do promjene svijesti društva."Povorka koja će se uz političku i tehničku podršku vladinih institucija održati u nedjelju pokazuje da Crna Gora baštini vrijednosti poštovanja drugih. Taj događaj, koji je odlučan korak da se unaprijede prava te grupacije, dokaz je i uspješne saradnje Vlade sa NVO sektorom u borbi protiv svih poblika diskriminacije", kazala je Pavićević.

Galerija