Rektorat UCG uskratio državi 2,2 miliona eura poreza

Revizorska kuća „Mont audit plus” utvrdila je niz nepravilnosti tokom podjele stanova u profesorskim zgradama
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 07:12h

Nezavisna revizorska institucija „Mont audit plus“ dala je negativno mišljenje na Finansijski izvještaj Rektorata Univerziteta Crne Gore za 2012, navodeći da on ne pokazuje njegov istinit i “fer finansijski” položaj, kao i novčane tokove.

Kako se navodi u dokumentu u koji su „Vijesti“ imale uvid, a koji će danas biti na sjednici Upravnog odbora Univerziteta, oni su analzirali raspodjelu stanova u takozvanoj profesorskoj zgradi u Podgorici, kao i izdatke za izgradnju zgrade preko puta “Delte”, takođe namijenjene profesorima Univerziteta.

U izvještaju se navodi da je osnova za negativno mišljenje činjenica da Univerzitet nije vodio evidenciju o količini i vrijednosti 325 kvadrata zemljišta koje je u njegovom posjedu.

Za investiciono ulaganje u zgrade univerzitetskih jedinica od 330.539 eura iz 2003. revizoru nije dostavljena dokumentacija, iz koje bi se utvrdila struktura izgrađenog prostora u kolektivno-stambenim objektima “Unistan” I i II (“profesorska zgrada” i zgrada kod “Delte”), broj stambenih jedinica i njihova kvadratura i drugi podaci. Takođe, nije im dat list nepokretnosti iz kojeg bi se utvrdilo vlasništvo nad objektom Unistan II.

Prema podacima, vrijednost investicionog ulaganja na kraju godine za objekat Unistan I iznosila je 6.425.961, a za Unistan II 4.965.459 eura.

Revizori su, takođe, zamjerili Rektoratu da nisu plaćali poreze i doprinose državi.

Oni su naveli da Rektorat nije ispoštovao zakon i da je na stanove koje je podijelio profesorima morao obračunati porez na lična primanja i porez na dodatnu vrijednost.

Pošto to nijesu učinili, država je, prema podacima iz revizorskog izvještaja oštećena za oko 2,2 miliona eura.

Iz revizorske kuće su zamjerili i na lošoj saradnji Rektorata, odnosno da im nisu dali zapisnike sa sastanaka Upravnog odbora kako bi se utvrdilo ima li naknadnih događaja nakon izvještaja koji su dostavljeni.

Revizori objašnjavaju da ovom revizijom nije obuhvaćeno finansijsko poslovanje organizacionih jedinica UCG, osim Rektorata, te da se ne mogu izjasniti o realnosti podataka iskazanih u njihovim izvještajima o novčanim tokovima za prošlu godinu, kao ni o izvještajima o neizmirenim obavezama.

Upravni odbor UCG održaće danas sjednicu na kojoj će, između ostalog, to tijelo biti upoznato sa prigovorom Univerziteta na izvještaje o izvršenoj eksternoj reviziji finansijskog poslovanja Rektorata za 2011. i 2012. godinu.

Revizori od Rektorata nijesu dobili ni podatke o broju i vrijednosti sudskih postupaka koji se vode protiv njega. Po podacima koje su “Vijesti” juče objavile, Rektorat treba da spremi nešto manje od tri miliona eura za sudske troškove, kako bi obeštetio zaposlene kojima je uskratio povećanje zarada a koji su zbog toga podnijli tužbe.

Galerija

Bonus video: