Nebojša Strugar: A kako se do sada radilo na dva hrama istovremeno

Građevinski inženjer i odbornik Nove u barskom parlamentu reagovao na navode protomajstora Momčila Stanojevića
135 pregleda 6 komentar(a)
Freska, čovjek u odijelu, Foto: Privatna arhiva
Freska, čovjek u odijelu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.10.2013. 19:33h

Građevinski inženjer, ujedno i odbornik Nove u barskom parlamentu, Nebojša Strugar, reagovao je na navode protomajstora pravoslavnih hramova u Baru i Podgorici Momčila Stanojevića, objavljene juče u tekstu “Uzdigao se, treba ga obuzdati”.

Ističući da sam naslov tog teksta mijenja suštinu njegovih “brojnih stručnih primjedbi” na račun protomajstora zbog blokade rada na sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, Strugar dodaje da je ukazao i na njegovo “štetno i destruktivno djelovanje u Odboru za izgradnju hrama i sklonost da se služi neistinama”.

Stanojević je, naveo je Strugar, iznio brojne neistine na njegov račun, uz ocjenu da je to čovjek “kojem su strani moralni kodeksi ove sredine”, te da se zaklanja medaljom “koju je vjerovatno zasluženo dobio u Podgorici”.

Strugar ističe da njegova ukazivanja na razlog blokade radova na hramu u Baru imaju samo jedan cilj - da se nastave radovi i da se protomajstor “dovede k poznaniju prava - da ne iznosi dezinformacije i stručne nesuvislosti mitropolitu, ni vjernicima, ni javnosti, kao i da poštuje zakone i propise iz struke”.

“Neistina je da me je on isključio iz Odbora za gradnju hrama, ja sam i danas član zajedno sa još dvadesetak uglednih i stručnih Barana. A, prije pola godine, on je zahtijevao od mitropolita da raspusti uži građevinski odbor, operativni organ koji je neposredno prije toga dobio brojne obaveze u godišnjem planu i programu rada. Članovi tog organa su bili, pored mene, i inženjer građevinstva Miomir Lekić, mr Dejan Đurović, dipl. arh Dragan Dedić, Jovo Lekić i drugi zaslužni za izgradnju konstrukcije hrama u minulih nekoliko godina. Razlog je samo taj što samoljubivi protomajstor ne želi da se radi kada on nije tu, jer ne može sebi da pripiše zasluge”, navodi Strugar.

On dodaje da nije istina da mu je mitropolit Amfilohije zabranio prije četiri godine da u ime crkve iznosi bilo kakve stavove o gradnji hrama, ističući da je protomajstor u jednom dopisu napisao i da je “kritika na moj račun udar na mitropolita”.

Strugar tvrdi da je neistina i da se ne mogu graditi dva hrama u isto vrijeme, jer su do sada paralelno tekli radovi na oba hrama, “dok je kod nas u Baru građena konstrukcija, u Podgorici su izvođeni zanatski i umjetnički radovi”.

“Uostalom, na sjednici Odbora za gradnju hrama u Baru početkom januara ove godine usvojili smo plan i program rada sa predviđenim našim značajnim obavezama u 2013. koji je predložio protomajstor, a koji sada priča drugu priču, a i tada je znao stanje oko hrama u Podgorici. Ali, njegov cilj je da se ne radi ni u Baru, ni u Podgorici kada on nije tu”, nastavlja Strugar.

On ističe i da nije istina da je 17 godina bio na čelu Odbora za gradnju hrama i da za to vrijeme ništa nije urađeno, jer nikada nije bio na čelu odbora, “ali sam uvijek bio aktivni član i 5-6 godina rukovodio Stručnom službom Odbora do 2000”.

Za to vrijeme, dodaje Strugar, dao je doprinos dobijanju lokacije za gradnju, unošenju hrama u DUP, dobijanju zemljišta u trajno vlasništvo, oslobađanju od plaćanja komunalija, izgradnju Parohijskog doma za koji je “skoro sve dobrotvore lično animirao sa kolegom Momom Jovanovićem”.

Poistovjećuje sebe sa crkvom

“Naivni su ponovni pokušaji protomajstora da sebe poistovjeti sa crkvom izjavom da njega može da blati ko hoće, ali crkvu ne može. On time sugeriše da je svaka kritika na njegov račun blaćenje crkve. Ako je i od ovakvog protomajstora, mnogo je”, naveo je Strugar.

Nije ga dočekalo samo 2.300 eura

“Da sam prodoran u naplati zasluga od crkve kao protomajstor, za ovo bih dobio, ne jednu, nego više medalja, ali, meni nijesu cilj medalje, nego dobrobit crkve Hristove. Nije istina ni da je hram visok 44 metra jer je vrh kupole na koti +35,40 metara, niti je hram podignut za dvije i po godine, već od juna 2009. do oktobra 2012.

Jedna od neistina nije na moj, nego na račun Rada-Puca Perovića koji je bio na čelu Odbora za gradnju hrama od 2000. do 2005. i u tom periodu je dobijena donacija iz Srbije od 100.000 eura, od čega su kupljeni dio armature i oplate i sve je to sačekalo samoljubivog protomajstora, a ne 2.300 eura. A, javnosti treba da odgovori da li je možda među freskama prije trebalo da se nađe lik mitropolita umjesto njega sa kravatom”, naveo je Strugar.

Bonus video: