Juventas: Amfilohije poziva na linč

"Od čovjeka Amfilohijevog ranga ne očekuje se ni korišćenje takvog rečnika"
26 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Grid3.rs
Amfilohije, Foto: Grid3.rs
Ažurirano: 17.10.2013. 12:26h

Izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića u vezi sa Povorkom ponosa, kao i ranije na tu temu, direktni su pozivi na linč, smatra Jelena Dacić iz Juventasa. Amfilohije je saopštio da organizatori Povorke ponosa, koja će biti održana u nedjelju, na vrijeme da još jednom razmisle i, kako je kazao, paradama bestidnosti ne stvaraju nevolju i sebi i drugima."Kad kaže da ne pravimo probleme nama i drugima, da li bi to trebalo da znači da se time unaprijed opravdava "nevolja", jer ako se "parada srama" desi onda smo to "sami sebi izazvali" i na nas se svaljuje odgovornost za potencijalne nerede", rekla je Dacić agenciji MINA. Prema njenim riječima, tu izjavu Amfilohija Radovića i ostale njegove na tu temu, posmatra kao direktnu prijetnju organizatorima "u odnosu na ono šta će se dogoditi ukoliko se nastavi sa namjerom da se skup organizuje",.Ona smatra da je bitno da Amfilohije pozove na mir, staloženost i ljubav prema bližnjem svom. "Umjesto što priča o "pederskim" lobijima, to bi možda bilo najbolje za sve nas i kao vjernike i kao građane", rekla je Dacić.Prema njenim riječima, od čovjeka Amfilohijevog ranga ne očekuje se ni korišćenje takvog rečnika."On se o nečemu, što inače ne postoji, izjašnjava kao o "pederskom" lobiju, govori o nekoj nevidljivoj organizaciji koja upravlja svijetom", kazala je Dacić.

Eh, da ima lobijaOna je ocijenila da Amfilohije zanemaruje činjenicu da bi LGBT zajednica živjela mnogo bolje i sa većim pravima kada bi postojao bilo kakav lobi koji bi zastupao njihove interese."Amfilohije kaže da bi organizatori trebalo da razmisle da li da "prave Paradu srama da se ne bi izazvali razni nemiri". Dodatno se pitam šta to znači – da li on ima neke informacije koje mi nemamo, odnosno da li Radović zna da će definitivno biti problema", upitala je Dacić.Ona je pozvala Amfilohija da, ukoliko ima neke informacije, proslijedi saznanja Upravi policije."Pozivam ga da reaguje ne samo u skladu sa Božjim zakonima, već i u skladu sa zemaljskim, crnogorskim, te i ohrabrim, budući da je u pitanju građanska obaveza, a s druge strane referentne institucije takvu akciju u potpunosti podržavaju. A prije nego što je Božji čovjek, sigurna sam da Radović sebe smatra i građaninom ove države, čime podliježe i određenim odgovornostima", kazala je Dacić.

Drugačija seksualna orijentacija nije bolestKomentarišući Amfilohijevu izjavu, u kojoj LGBT orjentaciju poredi sa pedofilijom, rodoskrnavljenjem i dječjom pornografijom, ona je navela da smatra da je on neinformisan."Voljela bih da se crkva ne miješa u dio koji se tiče nauke i dokazanih činjenica- da drugačija seksualna orijentacija ne spada u poremećaje i bolesti. I to se davno dokazalo", podsjetila je Dacić.Prema njenim riječima, svi koji žele da se informišu mogu naći i podatak da se nekada u klasifikaciji bolesti nalazila i patološka potreba robova da bježe od svojih gospodara. "Dakle, ono što se danas zove željom i pravom na slobodu nekad je smatrano bolešću"."Pravo na seksualnu orijentaciju nema nikakve veze sa parafilijama i vrijeme je da se manemo pogrešnih činjenica i nenaučno utemeljenih fakata koji čine situaciju u kojoj se LGBT zajednica nalazi nepodnošljivom", dodala je Dacić.Ona je kazala da organizacija Povorke teče po planu, navodeći da je srećna što ću učestvovati na tom događaju."I ponosna sam na sve građane koji žele da praktikuju svoje pravo na okupljanje i provjere da li oni to pravo imaju. Ponosna sam na građane koji će se okuražiti da šetaju bez obzira na sve prijetnje, Amfilohijeve izjave i razne laičke bezbjednosne procjene", poručila je Dacić.Prema njenim riječima, održavanje Povorke sjajna je stvar za Crnu Goru, ali ne u smislu kandidature članstva u EU."Već zbog razvoja građanske svijesti i vrijednosti koje građani Crne Gore treba da gaje. Ne zbog EU već zbog nas i naše djece sjutra i nekih srećnih porodica koje planiramo. Mržnja svakako nije niti porodična niti društvena vrijednost, a homofobija odnosno transfobija jeste izbor na koji ne moramo da stavimo štrik", zaključila je Dacić.

Bonus video: