Budva: Soliter nad nekropolom?

Mjesna zajednica Stari grad u Budvi pozvala cetinjsku Upravu za kulturna dobra da prati gradnju na mjestu nekadašnjeg marketa „Roda”
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 11:08h

Mjesna zajednica Stari grad u Budvi pozvala je Upravu za kulturna dobra sa Cetinja da upozori investitora, kompaniju “MCG Montenegro”, koja je započela gradnju solitera na mjestu nekadašnjeg supermarketa “Roda”, da se na toj lokaciji možda nalaze arheološki ostaci nekropole.

Dok traju pripreme za gradnju tri podzemne etaže garaža na koje, po planu, treba da se nadoveže višespratnica, iz MZ Stari grad, kako piše u pismu upućenom cetinjskoj upravi, podsjećaju da “istraživanje i naučno definisanje nekropole pod hotelom 'Avala', kao i dimenzije i granice, nijesu nikad definitivno utvrđeni”.

“Mi koji ovdje živimo znamo da se grobovi, kosti i keramika nalaze svuda gdje se kopa malo dublje i do 300 metara udaljenosti od hotela 'Avala'. Vjerovatno ste u toku da je ruska firma 'Montera Montenegro' raspisala konkurs za projektno rješenje solitera od 13 spratova sa garažama pod objektom na lokaciji samoposluge, tik uz nekropolu“, piše u pismu koje je potpisala predsjednica MZ, profesorka Božena Jelušić.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svojevremeno je, kako su naveli iz MZ, osporavao DUP “Budva centar” upravo zbog tog solitera.

“U skladu sa nadležnostima, Uprava za kulturna dobra neka upozori investitora na moguće arheološke nalaze i eventualne probleme u izvođenju radova”, piše u pismu.

Iz MZ podsjećaju da su graditelji hotela “Avala” dvije godine prolongirali radove dok se dio nekropole nije ispitao.

“Praksa je da kod ovako velikih poslova investitor ugovori i snosi troškove dežurnih arheologa koji će pratiti gradnju. Po zapisima don Krsta Ivanovića, prastara Budva se nalazila na kopnu podno brda Spas kod crkve Svete Gospe, čiji su se temelji do skoro mogli vidjeti. To je, takođe, na ovoj lokaciji i dalje prema sjeveroistoku. Informišemo vas da kontaktirate investitora, kao zvanična i nadležna institucija, što ćemo i mi uraditi kao MZ”, navodi se u pismu.

Graditelji hotela „Avala” dvije godine su prolongirali radove dok se dio nekropole nije ispitao, podsjetili su iz MZ

Slično upozorenje je još prije pola godine uputila i šefica odborničkog kluba DF Lucija Đurašković, nekadašnja direktorka JU “Muzeji, galerije i biblioteka“, koja je rekla da vjerovatno na toj lokaciji postoje ostaci neprocjenjivog blaga, te da je neophodno hitno obaviti arheološka ispitivanja.

Investitor: Vodimo računa

“Vijestima” je juče iz kompanije koja izvodi radove saopšteno da vode računa o eventualnim ostacima na koje bi mogli naići prilikom izvođenja radova.

Izgradnja solitera je već probudila “duhove” u naselju Gospoština, koje se nalazi iznad nekadašnje “Rode”, a u toku je spor pred Upravnim sudom koji su mještani pokrenuli za obaranje građevinske dozvole koju je investitor dobio 1. jula od opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje.

Galerija

Bonus video: