Njemačka poslanica u posjeti "Vijestima": Zaštititi slobodne medije

“Stekla sam veći uvid u nešto što sam znala i ranije, odnosno da je situacija u kojoj se nalaze slobodni mediji u ovoj zemlji zaista loša"
1 komentar(a)
Željko Ivanović, Uta Capf, Foto: Savo Prelević
Željko Ivanović, Uta Capf, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2013. 09:31h

Crnogorski slobodni mediji koji pišu o kriminalu i korupciji u vrlo su lošoj situaciji i treba ih zaštititi kako bi mogli da nastave normalno da rade, ocijenila je poslanica njemačkog parlamenta Uta Capf, nakon jučerašnje posjete redakciji “Vijesti”.

Capf je predsjednica pododbora Bundestaga za razoružanje, kontrolu naoružanja I proliferacije, i predsjednica Radne grupe za Jugoistočnu Evropu Socijaldemokratske partije. Novinari Olivera Lakić, Tufik Softić, glavni urednik Mihailo Jovović i direktor Željko Ivanović, razgovarali su sa Capf o ličnim iskustvima fizičkih napada na njih, učešću javnih funkcionera i službenika u tim napadima, o neprofesionalnoj reakciji državnih organa, kao i o drugim načinima kršenja slobode medija u Crnoj Gori od strane države.

Capf je izrazila zahvalnost za priliku da razgovara sa novinarima:

“Stekla sam veći uvid u nešto što sam znala i ranije, odnosno da je situacija u kojoj se nalaze slobodni mediji u ovoj zemlji zaista loša. Guše ih, proganjaju i zaista je opasno pisati o stvarima poput korupcije, mafije, narko klanovima”.

“Mislim da vam treba svaki vid podrške, da budete zaštićeniji, da biste mogli pisati u novinama o stvarima za koje utvrdite da su činjenice u ovoj zemlji. Nadam se da će Evropska komisija i Evropska unija u procesu pridruživanja Crne Gore, upotrijebiti sav svoj uticaj da se poboljšaju policija, pravosuđe, transparentnost vlasti itd, jer do sada CG nije ispunila kriterijume potrebne za pristupanje EU. Mislim da bi za ovu zemlju bilo jako korisno da se približi vrijednostima Evropske unije”, rekla je Capf.

Bonus video: