Optužbe na račun protomajstora Stanojevića: Uzdigao se, treba ga obuzdati

Problem “brojne ljudske slabosti protomajstora Stanojevića”
376 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 19:20h

Građevinski inženjer i odbornik Nove u Skupštini opštine Bar, Nebojša Strugar, optužio je juče protomajstora Momčila Stanojevića za prekid radova na Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u gradu pod Rumijom.

Stanojević, protomajstor hrama i u Podgorici, odbacio je sve Strugarove napade.

Strugar je naveo da su ga, kao čovjeka i stručnjaka aktivno uključenog duže od 20 godina u gradnju hrama još od formiranja inicijativnog odbora, “u ovih pola godine mnogi donatori i građani pitali zašto se ne radi na lokaciji hrama, te da je ćutao radi sramote i kako to ne bi omelo osveštenje Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja”.

Jedini razlozi za prekid radova su, tvrdi Strugar, “brojne ljudske slabosti protomajstora Stanojevića”, koji je, kaže, do sada značajno zaslužan za brzu izgradnju barskog hrama u koju je uložio “veliku energiju i iskazao velike organizatorske i mobilizatorske kvalitete”.

Nebojša Strugar (FOTO: Anto Baković)

“Stanojević je, nažalost, pokazao i veliko samoljublje i elementarno stručno neznanje iz urbanizma čime je nanio značajnu štetu ovim radovima. On je isključivi krivac što skoro ništa od plana i programa gradnje za 2013. neće biti urađeno, a po usvajanju tog akta, čak je i mitropolitu Amfilohiju iznio brojne stručne dezinformacije, zahtijevao raspuštanje Građevinskog odbora koji je iznio teret gradnje i koji je trebalo da odradi još brojne planirane radove, zato što ne želi da se bilo šta radi dok on nije tu, da bi se, po završetku svog angažmana u Podgorici, pojavio kao spasilac bez koga se ne može”, naveo je Strugar.

Stanojević je, dodao je on, “permanentno kočio uređenje prostora oko hrama u želji da oko njega bude pustara, kao godinama oko hrama u Podgorici”.

Strugar je kazao da je sa kolegom Miomirom Lekićem uspio da formira plato oko hrama, posadi masline, palme i magnolije, te izradi bunar.

“Sve je to urađeno od donacija i uz stalne opstrukcije Stanojevića koji je spriječio gradnju neophodnog parkinga, predviđenog DUP-om. Umjesto toga, napravio je dva privremena improvizovana javna parkinga do kojih se kolima stiže preko zelene površine i pješačkog trotoara. Protivno DUP-u, pokušao je da betonira čitav prostor ispred hrama, zbog čega je pretrpio i kritiku sa najvišeg mjesta. A, nama, koji smo ukazali na te propuste, u pisanoj formi je sa umišljenih visina poručio da vjernicima parking nije potreban jer oni treba da dođu u hram pješke i bosi. Zbog njega smo išli u ophod oko hrama za Vaskrs 2013. po kamenjaru, umjesto po pet metara širokoj betonskoj stazi. Spriječio je i tehnički prijem izvedenih radova na konstrukciji hrama, a od svih radova po planu za 2013. skoro ništa neće biti urađeno osim malterisanja fasade, a i to protivno pravilima”, rekao je Strugar.

„Među freskama i lik sa kravatom”

“Stanojević je u svom samoljublju naložio da se među freskama u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici uradi njegov lik i to čak sa kravatom.

Nemam za cilj da Stanojevića udaljim iz gradnje hrama, već da se on stavi pod kontrolu organa crkve, inspekcija zaduženih za poštovanje DUP-a i komunalnih službi zaduženih da spriječe vožnju auta preko trotoara i travnjaka do 'Momovih parkinga'. Njegove kvalitete treba iskoristiti, ali i spriječiti njegovu destrukciju”, poručio je Strugar.

Stanojević: Dok je bio u odboru, ništa nije urađeno

Protomajstor Momčilo Stanojević za “Vijesti” je kazao da nema komentara za Strugarove stavove “koji su svima dobro poznati”. Strugara je, dodao je on, prije godinu i po isključio iz Odbora za gradnju hrama.

“Mitropolit Amfilohije je Strugaru prije četiri godine zabranio da u ime crkve iznosi bilo kakve stavove o gradnji hrama”, rekao je Stanojević. Zastoj je, dodaje, uslijedio zbog potreba završetka podgoričkog hrama.

“Vara se svako ko misli da u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ima zlatni rudnik, da se mogu dva hrama graditi odjednom. Ovako sam napadnut u trenutku kada sam ordenovan za doprinos gradnji hrama u Podgorici i to od čovjeka koji je 17 godina bio na čelu Odbora za gradnju barskog hrama, tokom kojih gradnja nije ni započeta. Kada sam ja došao prije četiri godine, zatekao sam u kasi 2.300 eura, a u međuvremenu je hram podignut kao najveći pravoslavni nakon Hrama Svetog Save u Beogradu.

Barski hram je u građevinskom smislu poduhvat za Ginisa jer je podignut na 44 metra bez građevinske dizalice za samo dvije i po godine. Visinom i bruto površinom u osnovi premašuje podgorički hram, a kripta je odavno u službi bogosluženja. Mene može da blati ko god hoće, ali, crkvu ne može”, zaključio je Stanojević.

Galerija

Bonus video: