Mugoša i Amfilohije prebijaju potraživanja

Postignut dogovor da se povuku sve tužbe između Mitropolije crnogorsko-primorske i Glavnog grada
83 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 07:02h

Između Mitropolije crnogorsko-primorske i Opštine Podgorica postignut je dogovor da se povuku sve tužbe i prekinu predmeti koji se vode u Osnovnom sudu.

To je juče “Vijestima” potvrdio protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

“Tačno je da će Mitropolija povući svoje tužbe i grad svoje, kada za to dođe vrijeme. Načelno smo postigli sporazum o poravnanju, što je konstatovano i na sjednici Skupštine opštine Podgorica 10. maja ove godine”, rekao je Džomić.

Pravni zastupnik Mitropolije, advokat Dalibor Kavarić, kazao je da je postignut obostrano prihvatljiv i koristan sporazum strana u sporu.

“Postojeći sporovi i eventualno sva buduća sporna pitanja biće rješavana dogovornim putem i poravnanjem, prije nego vođenjem višegodišnjih i iscrpljujućih sporova”, istakao je Kavarić.

Dodao je da to znači da će zemlja oko Sabornog hrama Hristovog vaskresenja ostati u vlasništvu Mitropolije i da Glavni grad neće pretendovati na tu zemlju.

“Što se tiče sporne zemlje ispod crkve Svetog Đorđa, ta zemlja će ostati u vlasništvu Glavnog grada, uz obavezu da lokalna samouprava kompenzuje potraživanje crkve iz tog spora kroz dobijanje zemljišta ne drugoj lokaciji ili neki drugi način”, kazao je Kavarić.

Mugoša u hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici

On je pojasnio da se radi o zemlji na kojoj se nalaze teniski tereni i zemlji u oko istočne strane stadiona pod Goricom.

“To zemljište se vodi na Glavni grad. Eksproprisano je poslije Drugog svjetskog rata od crkve, u čijem vlasništvu je bilo do tada. Ta eksproprijacija i nacionalizacija je izvršena bez odgovarajućeg pravnog akta i nadoknade koja je tada zakonom bila predviđena”, zaključio je Kavarić.

Mugoša je nedavno prisustvovao svečanosti osveštanja Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici.

Tada je bio u društvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Čekaju da crkva prva povuče tužbe, pa će i grad

Zastupnik Opštine Podgorica Dragoljub Raspopović, juče nije povukao tužbu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, u predmetnom sporu pred Osnovnim sudom zbog utvrđivanja prava svojine nad zemljištem oko Sabornog hrama Hristovog vaskresenja.

Na jučerašnjem ročištu, Raspopović je kazao da, uprkos usmenom dogovoru, Mitropolija još nije ispunila svoj dio, odnosno povukla tužbu i žalbu u predmetima vezanim za zemljište ispod Gorice.

“Mi smo voljni da povučemo tužbu, uz uslov da i Mitropolija ispoštuje svoja obećanja”, rekao je Raspopović. Da li će tužba u tom predmetu biti povučena, najkasnije će se znati do 14. novembra, kada je zakazano novo ročište.

Galerija

Bonus video: