Održan sajam seoskih žena: Da se čuje i njihov glas

Cilj je kampanje da se zainteresuje javnost za veliku ali još uvijek potpuno nepriznatu ulogu žene na selu
6 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 12:56h

Žene na selu su iako su glavni oslonac života prilično nevidljive i prilično malo utiču na donošenje odluka koje se itekeko tiču njihovog života”, rečeno je na Sajmu seoskih žena koji je održan u podgoričkoj Delti u okviru kampanje “Žene na selu- žene na djelu. Neka se čuje vaš glas”.

Sajam je odžan povodom 15. oktobra Međunrodnog dana žena na selu, koji se obilježava od 1995. godine

U ime organizatora skupa Ministarstva za ljudska i manjinska prava rečeno je da je cilj kampanje da se zainteresuje javnost za veliku ali još uvijek potpuno nepriznatu ulogu žene na selu u ukupnom društvenom životu.

Pomoćnica ministrra poljoprivrede i ruralnog razvoja Danijela Stolica kazala je da je taj resor prilikom određenih projekata favorizovao žene kao nosioce projekata jer su one nosioci razvoj sela.

Vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj kazao je da iako je Crna Gora napravila značajne napore da svi imaju jednake šanse. Ipak postavio je nekoliko pitanja.

“Šta je sa životom u seoskom području čiji glas nažalost nije uvijek dovoljno glasan da bi se čuo i izvršio utcaj? Šta je sa ženama sa selu da li se njihovi napori dovoljno cijene? Njihov položaj je težak, one su uglavnom orjentisane na zajednicu, a rijetko na zadovoljavanje ličnih ciljeva” kazao je Vlademar.

Poseban problem za ženu na crnogorskom selu. kako je kazao Valdemar je tradicionalni okvir, koji ženu isključivo vidi u ulozi nekoga ko se stara o poriodici koju čini više generacija.

“Taj okvir joj nameće i prasku odricanja od nasljedstva u korist muških članova porodice. Tako da je mali broj žena koje su vlasnici zemlje. To se nastavlja u začarani krug da žena makoliko bila preduzimljiva nije u stanju da pokrene sopstevni posao jer ne posjeduje nikakvu vrstu garancija za počinjanje posla”, kazao je Figaj.

Ipak, kako je rekao, evo nas danas sa preduzimljivim ženama koje navedeni i brojni drugi problemi nijesu spriječili da iskažu svoje potencijale.

Figaje je rekao da se raduje što je država prepoznala ovaj problem izradom strategije za poboljšanje položaja žena na selu čije usvajanje, kako je rekao, sa nestrpljenjem očekujemo.

Šefica kancelarije UNWOMEN u Beogradu Asja Varbova kazala je da su žene skoro polovina onih koji rade poljorpivreden poslove na selu.

”Ali uprkos tome veliki broj žena nema pristup proizvdonim sredstvima kao što su zemljište, i drugi resursi. To ima za posljedicu ograničavanje njhovoih mogućnosti”, kazala je Vrbova.

Galerija

Bonus video: