Na podgoričku Paradu dolaze Drobnič i ambasadori iz EU

Partije počele pregovore o svojim predstavnicima na Paradi, većina odbija da se izjasni da li podržava taj događaj
100 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 07:01h

Lideri većine političkih partija još nijesu odlučili hoće li i koga poslati na Paradu ponosa u Podgorici, koja je planirana za nedjelju. Zasad je samo sigurno da će svog predstavnika imati DPS i Pozitivna Crna Gora.

DPS je saopštio da će imati predstavnika, ali nijesu željeli još da otkrivaju koga. Tu partiju je na Paradi ponosa u Budvi predstavljao je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Halil Duković. Pozitivnu će kao i u Budvi, predstavljati Ana Ponoš iz Sekretarijata za vanjsku politiku i EU integracije.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je juče “Vijestima” da će njen šef Mitja Drobnič učestovati u nedjeljnoj paradi. Prema nezvaničnim informacijama iz diplomatskih krugova, prisustvo šetnji za prava seksualnih manjina najavili su većina rezidentnih ambasadora članica EU.

Forum Progres: Roditelji, pomozite vašoj LGBT djeci >>>

Iz Pozitivne su kazali da će narednih dana odlučiti da li će i ko, osim Ponoš, učestvovati na Paradi.

“DPS uvažava pravo svakog čovjeka na slobodno opredjeljenje i izražavanje volje, pa je tako i u slučaju najavljene Parade ponosa i svih građana koji će u njoj učestvovati. Kao što je poznato, DPS je već imala svoje predstavnike koji su bili prisutni na Paradi ponosa održanoj u Budvi ovog ljeta. Sa jednakom odgovornošću ćemo se postaviti i prema najavljenom skupu u Podgorici i odrediti učesnike u ime naše partije”, kazali su iz te stranke.

Predstavnici ostalih parlamentarih stranaka nijesu željeli juče da saopšte da li će imati predstavnika na Paradi. Portparol PzP Koča Pavlović, nakon što je upoznat sa pitanjem, kazao je novinaru da ga nazove za pola sata, ali više nije odgovarao na pozive “Vijesti”. Slično je uradio i portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović, navodeći da treba da se raspita u partiji o tom pitanju, ali nakon toga nije odgovarao na pozive. Iz SDP-a i SNP-a nijesu odgovorili na dopis “Vijesti”.

Ni Vlada još nije delegirala svog predstavnika, a očekuje se da će to uraditi na sjednici u četvrtak. Osim pomoćnika u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanke Radošević Marović i Sabahudina Delića, državu su u Budvi predstavljali i ombudsman Šućko Baković, njegova zamjenica Marijana Laković i savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić.

Iz policije je “Vijestima” rečeno da će Povorku ponosa obezbjeđivati više od 2.000 policijaca. “Napravljena je procjena bezbjednosti koja se svakodnevno dopunjava novim saznanjima i koja će se ažurirati sve dok ne bude organizovana parada. Jako smo se dobro pripremili, imamo informaciju da se organizuju navijačke grupe, pa ćemo preduzeti preventivne mjere”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Prema policijskim procjenama, to je bezbjednosno najrizičniji skup u minuloj deceniji.

Povorka će se kretati od ruševina hotela "Crna Gora", preko mosta Blaža Jovanovića, do stare zgrade Vlade i nazad, gdje će se održati pozdravni govor, a potom evakuacija učesnika, na način koji još nije definisan.

Nezvanično, organizatori Parade ponosa tražili su drugačiju rutu, sa kojom se policija nije saglasila. Traženo je da povorka krene sa Trga Republike, Ulicom Slobode do zgrade Pošte, potom pokraj zgrada Skupštine i Predsjedništva do Ulice Stanka Dragojevića.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila sukobom policije i protivnika manifestacije, što je dovelo do privođenja i povreda.

Galerija

Bonus video: