Britanski parlamentarni odbor: Previše duvana stiže u Crnu Goru

Ddbor za kontrolu javne potrošnje ukazao na spregu švercera i duvanskih magnata
466 pregleda 3 komentar(a)
Golden Virginia, Foto: Wikipedia
Golden Virginia, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 14.10.2013. 10:55h

Britanske duvanske kompanije, pokušavajući da izbjegnu porez, u dosluhu sa krijumčarima preplavljuju evropsko tržište, upozorila je poslanica u parlamentu Velike Britanije Margaret Hodž, prenose britanski mediji.

“Proizvođači pretjerano, čak i do 240 odsto više od stvarne potrebe, snabdijevaju države sa niskim poreskim stopama, znajući da će njihovi proizvodi naći put do naših obala i crnog tržišta”, saopštio je parlamentarni odbor za kontrolu javne potrošnje, kojim Hodž predsjedava.

Oko 20 odsto duvana koji se troši u Britaniji je švercovan, što državnu kasu košta 1,9 milijardi funti godišnje.

Parlamentarni odbor je kritikovao britansku poresku službu (HMRC) jer ne uspijeva da zaustavi kompanije koje prezasićuju strana tržišta sa prosječnom, niskom cijenom od 1,8 funti za 20 cigareta, a kao primjer takvog izvoza se navodi Crna Gora.

“Sektor za poreze nije uspio da na pravi način odgovori izazovu britanskih proizvođača duvana koji izbjegavaju britanske poreze snabdijevajući evropske zemlje sa više svojih proizvoda nego što bi regularnom tržištu uopšte bilo potrebno. Isporuke nekih brendova duvana za ručno savijanje nekim zemljama u 2011. godini premašile su stvarne potrebe za 240 odsto. HMRC mora biti samopouzdaniji u odnosu sa ovim proizvođačima. Do sada nisu pronašli nijednog od njih”, navela je Hodž.

Ona je dodala da je 2002. godine sadašnji ministar finansija Džordž Ozborn optužio kompaniju “Imperial Tobacco”, koja proizvodi duvan marke “Golden Virginia”, za “lopovluk i glupost” zbog prodaje cigareta zemljama poput Avganistana i Moldavije, iz kojih se krijumčare nazad u Veliku Britaniju. Međutim, “Imperialov” portparol je izjavio da “povlačenje” tako otrcanih optužbi ne pomaže i da je šverc cigareta najveći problem sa kojim se Britanija suočava zbog rizika po zdravlje koji predstavljaju i gubitka koji državni budžet trpi.

Bonus video: