Više od 1,5 hiljada đaka Roma i Egipćana pohađa osnovno obrazovanje

U ovom trenutku u osnovnim školama je 1.583 učenika romske i egipćanske populacije, ali još uvijek podaci nijesu potpuni za školsku 2013/14 godinu
0 komentar(a)
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Romi, škola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.10.2013. 17:01h

U Crnoj Gori 1.583 Roma i Egipćana (RE) pohađa osnovno obrazovanje, saopštili si iz Ministarstva prosvjete i poručili da taj resor intenzivno radi na potpunoj inkluziji đaka te populacije.

Pomoćnik ministra prosvjete Vesna Vučurović kazala je da se broj romske djece u osnovnom obrazovanju u protekloj deceniji povećao, navodeći da je 2001/02. godine, školu pohađalo 526 đaka, dok je posljednjih godina taj broj utrostručen.

"U ovom trenutku u osnovnim školama je 1.583 učenika romske i egipćanske populacije, ali još uvijek podaci nijesu potpuni za školsku 2013/14 godinu, cijeneći da roditelji upisuju svoju đecu i u toku septembra“, rekla je Vučurović agenciji MINA.

Osim škola „Božidar Vuković Podgoričanin”, “Marko Miljanov”, “21. maj” i “Savo Pejanović”, koje su i prethodnih godina integrisale djecu s Konika, sada su, kako je navela, u taj vid podrške RE đeci uključene i nove škole“Vladimir Nazor” i “Vuk Karadžić”

"Ove školske godine svi prvaci iz Kampa Konik upisani su jednu od šest većih podgoričkih škola“, navela je Vučurović.

Kako je precizirala, osim škola „Božidar Vuković Podgoričanin”, “Marko Miljanov”, “21. maj” i “Savo Pejanović”, koje su i prethodnih godina integrisale djecu s Konika, sada su, kako je navela, u taj vid podrške RE đeci uključene i nove škole“Vladimir Nazor” i “Vuk Karadžić”.

"Na taj način sprovodi se projekat desegregacije RE đece i stavlja moratorijum na upis prvaka u Područno odjeljenje Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“ na Koniku“, pojasnila je Vučurović.

Za ovu djecu je, kako je dodala, organizovan kombi i napravljen je precizan raspored vožnje i praćenje romskih asistenata.

"Obezbijeđeni su udžbenici za 962 učenika RE populacije u I, II i III razredu osnovne škole, u ukupnoj vrijednosti od 54,3 hiljade eura“, navela je Vučurović.

Ona je rekla da bi se postigao što veći obuhvat osnovnim obrazovanjem dece iz RE populacije, i u ovoj godini, radi se na njihovom ranom razvoju i uključivanju u predškolske ustanove.

"Cilj je da djeca RE populacije budu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i na tom planu bilježe se iz godine u godinu značajni rezultati“, kazala je Vučurović.

Prema njenim riječima, u podgoričkom vrtiću “Đina Vrbica”, za sada je obuhvaćeno 40 mališana redovnim predškolskim vaspitno-obrazovnih aktivnostima.

"Aktivnostima kraćih programa uključeno je 130 djece RE populacije, a projekat u vrtiću “Đina Vrbica” realizuje se uz pomoć Romske obrazovne fondacije (REF)“, kazala je Vučurović.

Kako je podsjetila, u Kampu Konik odvijaju se aktivnosti psihosocijalne podrške u saradnji sa Crvenim Krstom Crne Gore.

U podgoričkom vrtiću “Đina Vrbica”, za sada je obuhvaćeno 40 mališana redovnim predškolskim vaspitno-obrazovnih aktivnostima

Taj projekat je, kako je dodala, ove godine proširen na Tivat, Berane i Herceg Novi i njime su, kako je pojasnila, obuhvaćena sva đeca RE populacije koja su dospjela za upis u prvi razred, a koja do tada nijesu bila obuhvaćena nekim od vidova podrške u predškolskom uzrastu.

"U cilju kvalitetnijeg odvijanja obrazovnog procesa u školama se za djecu RE populacije organizuje dopunska nastava, posebno u dijelu jačanja njihovih jezičkih vještina”, navela je Vučurović.

Prema njenim riječima, pored obuhvata djece osnovnim obrazovanjem, primarni zadatak Ministarstva je kvalitetno obrazovanje RE djece, što podrazumijeva redovnost pohađanja nastavnog procesa.

Vučurović je pojasnila da se jedna od komponenti Projekata „Servisi inkluzivnog obrazovanja“ posebno odnosila na povećanje učešća đece RE populacije u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju Aktivnosti su usmjerene na prevenciju, kroz razvoj mehanizama i otkrivanja uzroka ranog napuštanja školovanja.

Kako je precizirala, u osam osnovnih škola, četiri u Podgorici, dvije u Nikšiću, po jedna u Tivtu i Beranama, razvijeni su programi rane detekcije učenika koji su u riziku od napuštanja škole i osmišljeni modeli kako bi se dodatno motivisali učenici i njihovi roditelji za redovno školovanje.

"Formirana je model Komisija za praćenje obuhvata i suzbijanje drop outa romske i egipćanske đece u obrazovanju u Podgorici. U radu učestvuju predstavnici resorsnih ministarstava, Crvenog krsta Crne Gore, NVO sektora”, navela je Vučurović.

Ona je objasnila da je predviđeno da Komisija razmatra prijave i nadležnim organima upućuje mišljenja, preporuke i zahtjeve za preduzimanjem konkretnih mjera u svakom pojedinačnom slučaju; da omogućava koordinaciju i razmjenu informacija nadležnih institucija.

U srednjim školama u školskoj 2013/14. godini upisana su 93 redovna učenika romske i egipćanske populacije, prema podacima sa kojima do sada Ministarstvo raspolaže

Ona je kazala da su u srednjim školama u školskoj 2013/14. godini upisana 93 redovna učenika romske i egipćanske populacije, prema podacima sa kojima do sada Ministarstvo raspolaže.

"Za upisane učenike srednjih škola koji su pripadnici ove populacije, Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava obezbjeđuje besplatne udžbenike“, podsjetila je Vučurović.

Takođe, kako je dodala, Ministarstvo obezbjeđuje stipendiranje srednjoškolaca.

"U školskoj 2012/13 broj upisanih srednjoškolaca je bio 68, a tokom godine je Ministarstvo u sedam slučajeva preporučilo školama da zainteresovanim Romima i Egipćanima odobre besplatno vanredno polaganje razreda“, kazala je Vučurović.

Ona je navela da je za školsku 2013/14 godinu takođe da se za sedam slučajeva posredovalo i omogućen je upis u stručne škole.

"U pripremi je program kojim će se srednjoškolci dodatno podržati kroz mentorske aktivnosti zaduženih nastavnika“, zaključila je Vučurović.

Bonus video: