Na Murtovini i u Maslinama kopaju i zidaju ne bi li zaustavili bujice

Nakon što su im imanja prošle godine poplavljena u novembru, a ove u februaru, mještani strahuju od novih nepogoda
67 pregleda 10 komentar(a)
Branka Jovanović, poplave u Maslinama i Murtovini, Foto: Zoran Đurić
Branka Jovanović, poplave u Maslinama i Murtovini, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.10.2013. 13:56h

Kopanjem kanala u dvorištima, pravljenjem improvizovanih nasipa, čak i betonskih zidova, i čišćenjem i produbljivanjem Mosorskog i Savinog potoka, građani Murtovine i Maslina uveliko se pripremaju za odbranu od novih jesenjih padavina.

Nakon što su im imanja prošle godine poplavljena u novembru, a ove u februaru, mještani strahuju od novih nepogoda.

“Nekoliko dana smo radili na prokopavanju i čišćenju Mosorskog kanala, koji je bio pun zemlje i raznog otpada, pa voda nije mogla da protiče. Iz kanala je svašta izvađeno, a platili smo svi po pet eura kako bi smeće bilo odveženo, ali ga još ima, i pored kanala i u mom dvorištu”, kazala je Branka Jovanović iz Ulice generala Sava Orovića.

Tom ulicom jesenas je bilo nemoguće proći nakon obilnih padavina, a tragovi vlage još su vidljivi kao i vreće sa pjeskom i prokopani drenažni kanali, koje su mještani pripremili kako bi pokušali da zaustave moguće bujice.

Ogromna voda je lani i u februaru svašta nosila i Goranskom ulicom, pričinivši veliku štetu domaćinstvima, pogotovo u prizemnim zgradama.

“Zbog poplava smo podigli betonski prag na pojedinim pomoćnim objektima, kako bi spriječili da voda prodire ako ponovo dođe do poplava. U ljetnjoj kuhinji je bila velika voda, a poplavljeni su mi bili šporet, frižider i zamrzivač i drugi kuhinjski elementi. Vjerujte mi, nakon toga tokom svake obilnije kiše strepimo od nove poplave”, kazala je Stana Radenović.

Mnogima je voda prodrla i u domove, ali je malo ko renovirao prije svega podove, zbog besparice, ali i straha da je to uzalud. Drugi su se, pak, odlučili da postave pločice umjesto parketa.

“Nema svrhe postavljati parket i čekati da ga uništi nova poplava”, smatra mještanin Ulice generala Sava Orovića.

I pored izgrađene betonske prepreke, Radenović smatra da niko neće biti siguran dok kroz naselje ne prođe atmosferska kanalizacija.

“Bojim se da neće nikad”, kazala je Radenović. Porodica Maričević nakon poplave nije renovirala ljetnju kuhinju, jer smatraju da bi uzalud potrošili novac.

“Samo smo oprali zidove, očistili patos i isprali itisone”, kazala je Dinka Maričević. Ona je istakla da lani mnogo stanovnika tri dana nije moglo da izađe iz kuće.

“Nijesmo mogli ni hljeb da kupimo, pa smo ga pekli kod kuće. Briga nadležnih o nama je bila simbolična”, tvrdi Maričević.

O naplati štete i ne razmišljaju Više mještana tvrdi da ih nadležni iz Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Glavnog grada nijesu ni obišli nakon poplava i da o naplati štete više ni ne razmišljaju.

"Ništa nijesmo dobili, niko kod nas nije ni dolazio. Nakon što su prošle poplave, podigla sam kredit i renovirala djelove kuće u koje je ušla voda. Nakon čišćenja kanala u mom dovorištu je ostalo još dosta zemlje i grana, ali i drugog otpada, a niko iz 'Zelenila' ili 'Čistoće' nije došao barem da pokupi otpad i odveze ga na deponiju”, rekla je Branka Jovanović.

Bonus video: