Kovačević: Tu su lični i partijski interesi

Volio da vidim dokaze kojima Rudović opravdava rečenicu da su "predstavnici studenata pod pritiskom da podrže (Natašu) Ružić"
128 pregleda 2 komentar(a)
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2013. 14:59h

Povodom teksta pod naslovom “Predstavnici studenata ignorisali želju kolega”, objavljenog u jučerašnjim “Vijestima” povodom izbora za dekana Fakulteta političkih nauka, reagovao je prof. dr Filip Kovačević:

“Sa nemalom tugom sam pročitao navedeni tekst o aktuelnim dešavanjima u vezi sa glasanjem za dekana na Fakultetu političkih nauka. Tekstove novinara Rudovića, iako se sa njihovim zaključcima uvijek ne slažem, izuzetno cijenim jer smatram da su utemeljeni na provjerenim informacijama i orijentisani na širenje prostora demokratije i slobodne misli u Crnoj Gori. Međutim, ovaj tekst pokazuje minimalnu želju da se razumije širi kontekst odnosa moći na FPN-u tj. višegodišnje stvaranje atmosfere straha, šikane, te direktne i indirektne političke korupcije na ovom fakultetu.

Namjerno ili slučajno, zaključci ovog teksta stavljaju u pozitivan kontekst one koji su ovakvu atmosferu smišljeno kreirali da bi zadovoljili svoje lične i partijske interese i time pogubno osakatili razvoj jedne institucije od opšte društvenog značaja. O tome, naime, svjedoči dokumentovana politička diskriminacija protiv političkih neistomišljenika koju je sprovodio prvi dekan fakulteta prof. dr Srđa Darmanović, kao i svi sukobi interesa bivše dekanice Sonje Tomović-Šundić koji su kulminirali zloupotrebom studenata pred prošlogodišnje parlamentarne izbore.

Sada tu diskriminatorsku politiku protiv javnog interesa namjeravaju da nastave kandidatkinja doc. dr Olivera Komar, potpomognuta dr Milošem Bešićem. Dovoljno je letimično pogledati plan razvoja koji je predložila doc. dr Olivera Komar, pa vidjeti da se ona diči kao krunom svim onim što su njeni prethodnici uradili, iako je to što je urađeno samo mali dio onoga što je moglo biti urađeno da FPN od svog osnivanja nije bio bastion političke podobnosti i jednopartijske misli.

Takođe, ne treba smetnuti s uma i nejasan radno-pravni status pomenutog Bešića, jer je već čitav niz godina zapošljen i u Srbiji i u Crnoj Gori sa punim radnim vremenom, a ugovor o docenturi na UCG-u, prema upućenim izvorima, mu je istekao još prije godinu dana. Ono što je iz svega ovoga važno uvidjeti je da su i Komar i Bešić i te kako utemeljeni u postojećem sistemu i da su upravo oni ti koji imaju i moć i mehanizme da vrše pritisak na studente i da manipulišu sa njihovim stavovima.

Zbog toga bih volio da vidim dokaze kojima Rudović opravdava rečenicu da su "predstavnici studenata pod pritiskom da podrže (Natašu) Ružić" kada sve što se na FPN-u odigravalo u zadnjih nekoliko godina svjedoči upravo da se radi o pritisku na studente iz suprotnog smjera tj. da se održi status quo. Rezultati anketa i sva druga dešavanja na FPN-u moraju biti tumačena u tom kontekstu. Ukoliko Rudović vjeruje da se u Crnoj Gori ne može govoriti o demokratskim izbornim rezultatima, kako onda može prihvati kao vjerodostojne rezultate ankete koju su osmislili ljudi sistema Komar i Bešić?

Odgovor u sjutrašnjem broju

Bonus video: