KO ZNA KAD...

Rožaje: Generacije đaka bez ekskurzije jer nemaju para

Izuzetak su jedino Gimnazija „30. septembar“ i Osnovna škola „25. maj“...
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2013. 18:04h

Iako je početak školske godine period kada učenici odlaze na ekskurzije, ili ih planiraju, rožajski đaci nemaju čemu da se raduju. Sve teža ekonomska situacija je uslovila da u gradu na Ibru već dvije godine nijesu organizovane višednevne đačke ekskurzije. Izuzetak su Gimnazija „30. septembar“ i Osnovna škola „25. maj“.

Direktor Gimnazije Fejzo Murić kazao je da su prethodnih godina maturanti putovali u Italiju i Tursku, ali da je neizvjesno da li će ekskurzija biti organizovana i ove godine.

„Učenici su izrazili interesovanje za Grčku, ali je odziv veoma slab, pa je putovanje još neizvjesno. Najveći problem je loša ekonomska situacija. Roditelji teško finansiraju maturske večeri, nakon kojih slijedi upis na fakultet koji nosi dodatne troškove, tako da o ekskurziji još samo rijetki razmišljaju“, kazao je Fejzić.

Kako je kazao, djeca smatraju da je ekskurzija nešto što se dešava jednom u životu i da roditelji moraju da nađu mogućnost da im to priušte.

“Međutim, jedno su želje, a drugo mogućnosti. Naravno da su ekskurzije, koje su predviđene i nastavnim planom i programom, korisne, ali je nemanje jače od toga“, kazao je Murić.

Direktor Srednje stručne škole Esad Crnovršanin smatra da se ekonomska kriza i te kako odrazila na obrazovni sistem, zbog čega su mnoge stvari, a naročito ekskurzije, postale luksuz.

„Naši đaci na kolektivno putovanje nijesu išli već dvije godine. U maju ćemo pokušati nešto da organizujemo, ali sumnjam da ćemo uspjeti. Lani smo imali tri ponude od kojih je najjeftinija bila trodnevni boravak u Sarajevu koji je koštao 65 eura. Uprkos tako niskoj cijeni nijesmo uspjeli da organizujemo ekskurziju. Naprosto, maturanti i bez nje imaju dosta troškova koje kućni budžeti ne mogu da izdrže“, rekao je Crnovršanin.

Ni u najstarijoj gradskoj OŠ „Mustafa Pećanin“ đaci već dvije godine nijesu išli na ekskurziju.

„Posljednje dvije generacije polumaturanata nijesu imale tu sreću. Znate da je i oko knjiga veliki problem, a kamoli da se organizuje ekskurzija. Prijavi se oko 30 do 40 odsto učenika, ali to nije zadovoljavajući broj. I dalje vlada mišljenje da u Rožajama ima para, ali vjerujte da ih nema. To mi u obrazovanju najbolje osjećamo“, rekao je direktor OŠ „Mustafa Pećanin“, mr Ibro Skenderović.

On smatra da su ekskurzije višestruko značajne, te da je šteta što se iz ekonomskih razloga sve manje organizuju.

„To je nešto što ostaje za cijeli život. Mnogi učenici se prvi put odvajaju od roditelja, privikavaju na novu vrstu kolektivnog života, 24 časa su sa vršnjacima, bolje se međusobno upoznaju, druže, obiđu razne znamenitosti, neke nove krajeve, zemlje. Nekada su organizovanje ekskurzija pomagali sponzori, ali danas ni toga nema. Privreda je skoro zamrla, pa se teško kome i možete obratiti za sponzorstvo“, rekao je Skenderović.

Direktor Osnovne škole „25. maj“ Safet Feleć rekao je da se u toj obrazovnoj ustanovi mnogo lakše organizuju jednodnevne ekskurzije na koje pođe od 70 do 80 odsto đaka. Nešto manji procenat je za odlazak na višednevno putovanje za koje se prijavljuje od 55 do 60 odsto polumaturanata.

„Novi normativi u vezi sa organizovanjem ekskurzija zahtijevaju više vremena, pa ćemo pokušati da to odradimo u maju. Inače, teška ekonomska situacija značajno utiče i na nastavne i na vannastavne aktivnosti. Volje se ima i đaci vole da putuju, ali para nema“, rekao je Feleć.

Samo drugarsko veče

Situacija je još teža u seoskim školama. Jedna od većih je Osnovna škola „Bać“, čiji je direktor Hasan Kurbardović istakao da višednevna ekskurzija nije organizovana već dvije godine.

„Od 284 đaka ove škole, roditelji njih 156 su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice. Kako u takvoj situaciji organizovati ekskurziju, ako ljudi nemaju ni da se prehrane? Ranije smo organizovali dvodnevna, trodnevna i petodnevna putovanja, a sada samo drugarsko veče i to je to“, rekao je Kurbardović.

Posljednje dvije godine đaci te škole su odlazili samo na jednodnevnu posjetu Biogradskoj gori ili Crnom jezeru, ali je i ta putovanja pomogla škola.

„Tražili smo sponzore za prevoz, pa su učenici davali neke simbolične iznose. Po odzivu na takva putovanja se vidi da oni vole ekskurzije i da bi rado putovali, ali za to nemaju uslova. U školi uče o nacionalnim parkovima, kulturno-istorijskim spomenicima, starim gradovima, primorju... Zašto ne bi voljeli da to i uživo vide? Neorganizovanje ekskurzija je veliki nedostatak u njihovom razvojnom procesu“, zaključio je Kurbardović.

Galerija