Šarada na FPN: Predstavnici studenata ignorisali želje kolega

Komar i Ružić za mjesto dekanice dobile isti broj glasova, iako Komar ima većinu i među profesorima i među studentima
151 pregleda 24 komentar(a)
Olivera Komar, Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Olivera Komar, Nataša Ružić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.10.2013. 09:15h

Dekanica Fakulteta političkih nauka nije izabrana na sjednici Vijeća FPN-a, jer su i Olivera Komar i Nataša Ružić dobile po pet glasova, iako Komar ima ubjedljivu podršku i među profesorima i među studentima.

Da formalni rezultat bude izjednačen učinili su predstavnci studenata u Vijeću Miloš Pavićević i Budimir Andrić, glasajući za Ružić, bez obzira što je ogromna većina studenata tražila od njih da daju glas Oliveri Komar.

Iako je glasanje bilo tajno, odranije je poznato da su u Vijeću za Komar prof. dr Sonja Tomović-Šundić, doc. dr Miloš Bešić, mr Uglješa Janković i mr Mehmed Đečević, koji su, uz Komar, sinoć bili na sjednici i glasali.

Za Ružić, pošto su je i formalno predložili, bili su prof. dr Saša Kneževići i doc. dr Boris Vukićević. Uz njen i glasove Pavićevića i Andrića, Ružić je tako sinoć dobila takođe pet glasova.

Izjednačen broj glasova dovodi FPN u poziciju da o njegovom rukovodicu ​​​odlučuju nadležni organi Univerziteta Crne Gore, a jedna od mogućih varijanti je uvođenje prinudne uprave.

Zbog informacije da su predstavnici studenata pod pritiskom da podrže Ružić, nekoliko studenata specijalističkih studija na tom fakultetu sprovelo je anketu kojom su željeli da ispitaju mišljenje studenata o tome koja kandidatkinja zaslužuje mjesto dekanice.

Prema informacijama “Vijesti”, Andrić i Pavićević su se tome u početku protivili, ali su na kraju ipak pristali. Rezultati tog istraživanja, koji su objavljeni na nekoliko Fejsbuk grupa vezanih uz FPN, pokazuju da je za Ružić 6,2 odsto studenata (33), dok je Komar dobila podršku 78,3 odsto, ili čak 414 studenata.

Od ukupno 529 ispitanih studenata, njih 82 nije znalo koja bi od dvije kandidatkinje trebalo da zamijeni aktuelnu dekanicu Sonju Tomović-Šundić.

Ispitani su i posebno obrađeni odgovori studenata novinarstva sa svih godina, gdje Ružić predaje većinu predmeta. Od 116 ispitanika, samo njih 11 je ocijenilo da je Ružić bolja kandidatkinja, dok suprotno mišljenje ima 80 studenata.

Budimir Andrić izabran je prošle godine za studenta povjerenika na FPN-u, dok je Miloš Pavićević izabran kao predstavnik tog fakulteta u Studentskom parlamentu. Oni bi trebalo da zastupaju studente. Pavićević je i portparol Košarkaškog saveza Crne Gore.

Bonus video: