U petak protest zbog brojnih nerazriješenih napada na novinare

"Novinari su česta meta napada i to samo zbgog posla kojim se bave. Samo u toku ljeta je bilo pet napada"
4 komentar(a)
Marijana Camović, Zoran Radulović, Foto: Boris Pejović
Marijana Camović, Zoran Radulović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.10.2013. 12:01h

Sindikat medija Crne Gore organizovaće u petak u 12 časova ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova protest zbog brojnih nerazriješenih napada na novinare.

Kako je saopštila predsjednica Marijana Camović, prošlo je dva mjeseca od kada je bačena bomba u dvorište novinara "Vijesti" Tufika Softića, a da državni organi nijesu imali napretka sa istragom.

"Zahtijevaćemo da se taj, ali i svi drugi napadi na novinare istraže i rasvijetle", poručila je Camović.

Zahtjev Sindikata biće i da član te radničke organizacije bude u Komisiji za analizu dosadašnjeg postupanja u slučajevima nasilja nad novinarima, koja će biti formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Član Upravnog odbora Zoran Radulović poručio je da sindikat zahtijeva da se istrage ubrzaju, a ukoliko oni koji ih vode za to nijesu sposobni, nega prepuste poziciju onima koji su za to sposobni.

"Novinari su česta meta napada i to samo zbgog posla kojim se bave. Samo u toku ljeta je bilo pet napada. Treba li zbog toga novinari da razmišljaju da su zaslužili batine, bombe i oduzimanje opreme za rad?! Nijesmo to zaslužili", kazao je on.

Članica UO Duška Pejović saopštila je da je prošlo šest godina od prvog napada na Softića i dva mjeseca od drugog, ali da od tada ništa nije urađeno-

"To dovoljno govori o tome koliko je nadležnima prioritet rad na rasvjetljavanju napada na novinare. Kako bi tek bilo da im to nijesu prioriteti", poručila je ona.

Ona je pozvala novinare na solidarnost i udruživanje kako bi se napravio pritisak na nadležne državne organe.

Organizatori su pozvani novinare, nevladine aktiviste, studente Fakulteta političkih nauka, kao i građane da se pridruže protestu.

Bonus video: