Mitropolit Mihailo: Vlast da odluči je li uz SPC ili CPC

"CPC ima više vjernika u Crnoj Gori, nego Vartolomej u Turskoj i van Turske i dobro bi bilo da on povede računa o jedinstvu na Svetoj Gori"
96 pregleda 137 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2013. 11:45h

Nakon jučerašnjeg osveštanja hrama Hristovog Vaskrsenja spor dvije crkve u Crnoj Gori opet je u centru pažnje.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ima poruku za ljude koji su na vlasti, prenosi Radio Antena M.

"Neka vide crnogorski velikodostojnici, da se tako izrazim, sa kim će oni- da li će sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Srbiji, ili sa Crnogorskom pravoslavnom u Crnoj Gori."

Mitropolit Mihailo prokomentarisao je i izjavu partijarha vaseljenskog Vartolomeja koji je kazao da se neka lokalna crkva ne može tek tako proglasiti autokefalnom – jasno aludirajući na Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

"Autokefalnost CPC je Vartolomeju dobro poznata, ali njemu nije u interesu to da kaže jer nije u interesu SPC. Preporučio bi mu da pročita tomos Carigradske patrijaršije."

Patrijarh Vartolomej kazao je i da crkva nije organizacija sa nekoliko pristalica. Mitropolit odgovara.

"CPC ima više vjernika u Crnoj Gori, nego Vartolomej u Turskoj i van Turske i dobro bi bilo da on povede računa o jedinstvu na Svetoj Gori. Jasno je da on djeluje jezikom gospodina Radovića i neka mu to služi na čast. Ako bude imao hrabrosti da me pozove da razgovaramo, na Cetinju, u Podgorici, ili u Carigradu, slobodan sam u svakom trenutku."

I premijer Milo Đukanović, podsjeća Antena M, juče je spomenuo status Crnogorske pravoslavne crkve pa je kazao da čelnici te crkve umjesto kritika državi, treba da pokažu istrajnost i mudrost u ispunjenju svojih ciljeva, te da država neće arbitrirati u vjerskim pitanjima.

Bonus video: