Pljevaljski studenti ne mogu da dobiju diplome u Sloveniji zbog duga od 5.000

„Da smo znali da smo vanredni studenti ne bismo ni odlazili u Sloveniju"
0 komentar(a)
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Dejan Jestrović, Miljan Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.10.2013. 12:50h

Visoka škola za zaštitu životne sredine iz Velenja nije dozvolila dvojici studenata iz Pljevalja da brane diplomski rad, jer nijesu izmirili dugovanja za školarinu veća od 5.000 eura.

Dejan Jestrović i Miljan Rovčanin kazali su da su bili iznenađeni takvim stavom direktorice fakulteta Milene Pečovnik da im ne dozvoli da steknu akademsko zvanje, iako, tvrde, za to nema osnova, jer nikada nijesu potpisali nikakav ugovor o plaćanju školarine sa fakultetom.

Jestrović i Rovčanin su dvojica od dvadesetak pljevaljskih studenata koji su na školovanje u Velenje otišli nakon što je tadašnja lokalna uprava postigla dogovor sa tamošnjim fakultetom o školovanju studenata iz Pljevalja. Njih dvojica i još četiri mlada Pljevljaka u Sloveniju su otišli 2010. i jedini su od pljevaljskih studenata koji su upisani kao vanredni.

Oni tvrde da sve do kraja prve godine nijesu znali da su vanredni studenti, jer je upis na fakultet u Velenju išao preko Akademskog centra u Pljevljima, odakle su njihova dokumenta proslijeđena u Sloveniju.

„Pratili smo predavanja sa redovnim studentima, misleći da smo to i mi, jer su svi koji su odlazili iz Pljevalja u Sloveniju upisani kao redovni. Tek krajem prve godine nam je rečeno da smo vanredni i da nijesmo obavezni da prisustvujemo svim predavanjima. Kasnije to više niko nije pominjao i mi smo mislili da su to Opština i uprava završili, s obzirom da su se o uslovima oni dogovarali“, rekao je Jestrović.

Kao isključive krivce za situaciju u kojoj su se našli, Jestrović i Rovčanin optužili su tadašnjeg predsjednika i potpredsjednika Opštine Filipa Vukovića i Avda Ajanovića, jer je, kako su kazali, odlazak pljevaljskih studenata u Sloveniju njihov projekat.

„Na sastanku upriličenom prije odlaska u Sloveniju u skupštinkoj sali, Ajanović nam je rekao da je naše samo da učimo, a da će nam sve ostalo biti obezbijeđeno osim hrane, i da je sve završeno. Sa kim i šta su oni dogovarali o našem boravku nama je nepoznato“, rekao je Jestrović.

„Da smo znali da smo vanredni studenti ne bismo ni odlazili u Sloveniju, jer smo za 2.500 eura, koliko košta godina, mogli da upišemo neki fakultet u Podgorici ili Beogradu, gdje bi nam troškovi studiranja bili daleko manji“

Ajanović je demantovao takve tvrdnje, ističući da bi svoje dijete poslao na školovanje u Sloveniju pod uslovima koje su imala trojica studenata.

Jestrović tvrdi da im je bilo obećano da će primati i stipendije za vrijeme školovanja od po 110 eura, ali da su ih dobijali samo prve godine.

„Da smo znali da smo vanredni studenti ne bismo ni odlazili u Sloveniju, jer smo za 2.500 eura, koliko košta godina, mogli da upišemo neki fakultet u Podgorici ili Beogradu, gdje bi nam troškovi studiranja bili daleko manji“, istakao je Rovčanin.

On je kazao da su im, ukoliko se nešto ne riješi, propale tri godine, jer njihovi roditelji nemaju mogućnosti da plate toliki iznos. Rovčanin je kazao da zbog nemogućnosti da diplomira ne može da konkuriše za projekat zapošljavanja pripravnika, a Jestrović ne može da nastavi magistarske studije.

Ljubodrag Jestrović je angažovao advokata koji će stupiti u kontakt sa upravom fakulteta i tražiti objašnjenje zbog čega studentima ne dozvoljavaju da diplomiraju i na osnovu kojeg ugovora traže da im uplate pet hiljada eura. Jestrović namjerava da podnese i tužbu protiv fakulteta i odgovornih u Pljevljima koji su studente doveli u bezizlaznu situaciju.

„Djeca su prevarena jer im je bilo obećano da će imati besplatno školovanje u Sloveniji. Da sam znao na početku da ja moram da plaćam školarinu ne bih valjda svoje djete slao na školovanje u inostranstvo, kada živim od radničke plate“, rekao je Jestrović.

On je istakao da je, prema izvodu koji su dobili u lokalnoj upravi, Opština platila školarinu studentima na osnovu odluke tadašnjeg predsjednika Filipa Vukovića, ali da nakon dolaska nove administracije, u septembru 2011, više nije bilo uplata, jer njihovi prethodnici nijesu sa fakultetom potpisali nikakav ugovor na osnovu kojeg bi to mogli da urade.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja Slavica Krstajić potvrdila je “Vijestima” da u njihovoj arhivi nijesu pronašli nikakav ugovor zaključen sa Visokom školom za zaštitu životne sredine u Velenju. Ona je kazala da je nedavno telefonom razgovarala sa direktoricom tog fakulteta koja je tražila da se izmire dugovanja za školovanje troje studenata.

„Ja sam joj tražila da nam dostavi ugovor po kojem se Opština obavezala da će platiti troškove školovanja i da ćemo izmiriti dug, ali je ona rekla da ga nemaju“, rekla je Krstajić.

Jestrović tvrdi da je studentima nedavno nuđeno da potpišu ugovor sa fakultetom, kojim bi im, navodno, olakšali plaćanje u pet rata, ali da su odbili.

„To je bilo klasično navlačenje studenata da potpišu, kako bi oni sebe oprali jer nemaju nikakav dokument na osnovu kojeg mogu naplatiti svoja potraživanja“, rekao je Jestrović.

Pečovnik je “Vijestima” saopštila da trojica studenata fakultetu duguju 5.100 eura za drugu i treću godinu studija i da im je omogućeno da dug izmire u pet rata. Ona je kazala da je visoka škola trojicu studenata oslobodila plaćanja školarine za prvu godinu.

Jestrović tvrdi da nije tačno da je Visoka škola u Velenju studentima otpisla školarinu za prvu godinu, jer posjeduje izvode iz lokalne uprave koja je uplatila 3.800 na ime školarine za prvi semestar trojici studenata.

Na tvrdnju Pečovnik da su studenti znali da su upisani kao vanredni, jer su prije upisa dobili račune, Jestrović i Rovčanin kažu da to nije tačno i da je rukovodstvo fakulteta račune dostavljalo Opštini Pljevlja, a kopije faktura pokazali su i novinaru “Vijesti”.

Pečovnik je rekla da je škola spremna da sa roditeljima studenata, Akademskim centrom i Opštinom Pljevlja razgovara o rješavanju problema.

Pečovnik: Ništa nije potpisivano

U pisanom odgovoru na pitanja “Vijesti” Pečovnik je kazala da nikakav ugovor sa Opštinom i Akademskim centrom nijesu potpisali tim povodom, jer je plaćanje školarine isključiva obaveza studenata.

“U vezi sa rješavanjem problema plaćanja školarine više puta smo se dogovarali sa tadašnjim predstavnicima Opštine i Akademskog centra, ali u tome nijesmo uspjeli, uprkos naporima Ajanovića i Vukovića. Studenti su informisani da problem može biti riješen tako što će biti upisani kao redovni ukoliko ostvare prosjek ocjena 8,5“, kazala je Pečovnik.

Ona tvrdi da Visoka škola u Velenju nikada nije od Opštine dobila sredstva na ime školarine za trojicu studenata, iako u opštinskim knjigama stoji da je Opština uplatila tom fakultetu 3.800 eura za prvi semestar na ime školarine za trojicu studenata.

Bonus video: