Ministarstvo pravde odlučuje koja će preporuka biti dio dokumenta

Iz Ministarstva su pojasnili da učešće civilnog sektora podrazumjeva davanje preporuka, sugestija i komentara
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2013. 17:54h

Ministarstvo pravde jedino je koje odlučuje koja će preporuka ili sugestija biti sastavni dio dokumenta, bilo da se radi o izradi zakona ili nekog drugog programa ili projekta, saopšteno je iz tog resora. Izvršni direktor nevladine organizacije For lajf /4 Life/, Saša Mijović uputio je protestno pismo ministru pravde Dušku Markoviću jer je nezadovoljan učešćem u radnoj grupi za izradu Predloga zakona o izvršenju alternativnih sankcija. Iz Ministarstva su pojasnili da učešće civilnog sektora podrazumjeva davanje preporuka, sugestija i komentara na dokumente koje izrađuje taj resor.“Budući da su, iako zajednički, ovi dokumenti i njihova implementacija u direktnoj odgovornosti ovog ministarstva, Ministarstvo pravde je jedino koje odlučuje koja će preporuka ili sugestija biti inkorporirana u dokument, bilo da se radi o izradi zakona ili nekog drugog programa ili projekta”, kaže se u odgovoru tog resora na protestno pismo Mijovića.

Iz tog Ministarstva su podsjetili da Vlada primjenjuje politiku saradnje sa civilnim sektorom u svim oblastima djelovanja, kako pri pisanju zakonodavstva, tako, i u implementaciji politika. Tako su, kako su pojasnili, predstavnici civilnog sektora uključeni u radne grupe u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, u čemu je, kako su naveli, Crna Gora prepoznata kao pionir, kada je riječ o državama kandidatima za članstvo u tu zajednicu. Iz Ministarstva su naveli da je sa For lajfom, do sada imali odličnu saradnju, podsjećajući da su sa tom NVO potpisali i Memorandum o saradnji 25. decembra prošle godine.“Od tada, bili ste pozvani da date svoj doprinos na sastanku sa ostalim NVO sa kojima Ministarstvo pravde sarađuje, bili ste pozvani da uzmete učešće na Okruglom stolu o medicinskoj etici i zdravstvenoj njezi u zatvorima koju smo koorganizovali sa Savjetom Evrope”, naveli su iz tog resora. Oni su podsjetili da su For lajf informisali o projektu reforme izvršenja krivičnih sankicija koji se sprovodi u Ministarstvu pravde planirajući da tu NVO, kako su kazali, aktivnije angažuju prilikom implemetacije novog zakonodavstva koje pripremaju okviru ovog projekta. Iz Ministarstva su naveli da su For lajfu obezbjeđeni i uslovi u ZIKS-u za realizaciju programa rehabilitacije i resocijalizacije zavisnika od droga.

Iz Ministarstva su naveli da su For lajfu obezbjeđeni i uslovi u ZIKS-u za realizaciju programa rehabilitacije i resocijalizacije zavisnika od droga

Galerija

Bonus video: